Деловодна информация
4312
ЦИК-06-7 11/02/2017 (дд/мм/гггг)
да
да
11/02/2017 (дд/мм/гггг)
4312-2017-0002 (nnnnn-yyyy-xxxx)

Притурка към Официален вестник на Европейския съюз

Информация и онлайн формуляри: http://simap.ted.europa.eu

Обявление за поръчка

Директива 2014/24/ЕС/ЗОП

 Раздел I: Възлагащ орган

I.1) Наименование и адреси 1 (моля, посочете всички възлагащи органи, които отговарят за процедурата)

Централна избирателна комисия 176481459
пл. Княз Александър I № 1
София BG411 1169 България
Николай Желязков +359 882520122
cik@cik.bg +359 29861679

Интернет адрес/и

https://www.cik.bg/

https://www.cik.bg/bg/zop/15


I.2) Съвместно възлагане

НЕ
      
НЕ

I.3) Комуникация 

Документацията за обществената поръчка е достъпна за неограничен и пълен пряк безплатен достъп на: (URL)
https://www.cik.bg/bg/zop/15
Горепосоченото/ите място/места за контакт
Горепосоченото/ите място/места за контакт
НЕ  
НЕ 

I.4) Вид на възлагащия орган 

Министерство или всякакъв друг национален или федерален орган, включително техни регионални или местни подразделения

I.5) Основна дейност 

Провеждане на всички видове избори.

Раздел II: Предмет

II.1) Обхват на обществената поръчка

„Осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26.03.2017 г.“
30210000      
Услуги

В рамките на изпълнението на обществената поръчка за произвеждане на изборите за народни представители на 26.03.2017 г. изпълнителят трябва да осигури общо 12 500 машини (в това число и резервни машини и машини за обучение и за разяснителна кампания) във всички избирателни секции, разположени в населени места на територията на цялата страна в 31 района и във всички избирателни секции извън страната, заедно със съпътстващ софтуер към тях, включително и да осигури обновяване на софтуера при необходимост и при поискване от Възложителя за всичките машини, както и паравани и кутии за разписките от машинното гласуване в секциите, обучение на кадрите, които ще работят с тях и на кадрите, които ще обобщават информацията и ще анализират резултатите, а също така обучителни материали и материали за разяснителната кампания за машинното гласуване.
II.1.5) Прогнозна обща стойност 2
12500000      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на рамковото споразумение или на динамичната система за покупки)
II.1.6) Информация относно обособените позиции
не

II.2) Описание 1

II.2.2) Допълнителни CPV кодове 2
30210000      
II.2.3) Място на изпълнение
BG411

Р България

Предмет на настоящата състезателна процедура с договаряне е „Осигуряване/наемане на машини за гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26.03.2017 г.“.
В рамките на изпълнението на обществената поръчка за произвеждане на изборите за народни представители на 26.03.2017 г. изпълнителят трябва да осигури общо 12 500 машини (в това число и резервни машини и машини за обучение и за разяснителна кампания) във всички избирателни секции, разположени в населени места на територията на цялата страна в 31 района и във всички избирателни секции извън страната, заедно със съпътстващ софтуер към тях, включително и да осигури обновяване на софтуера при необходимост и при поискване от Възложителя за всичките машини, както и паравани и кутии за разписките от машинното гласуване в секциите, обучение на кадрите, които ще работят с тях и на кадрите, които ще обобщават информацията и ще анализират резултатите, а също така обучителни материали и материали за разяснителната кампания за машинно гласуване.
Изпълнителят следва да извърши всички необходими дейности, в т.ч. логистика, транспортиране, инсталиране, деинсталиране, тестване, техническа поддръжка и оказване на техническа помощ и съдействие, обучения на ЦИК, РИК и СИК и обучителни материали, както и материали за разяснителната кампания за машинното гласуване, обобщаване на резултатите и др., посочени в техническото предложение на изпълнителя.
Информация за разположението на избирателните секции при произвеждане на изборите за народни представители на 26.03.2017 г. ще бъде предоставена в поканата за договаряне.
В съответствие с Изборния кодекс Централната избирателна комисия определи техническите изисквания към апаратната и програмната част на електронната система за машинното гласуване – Решение № 4272-НС от 10.02.2017 г.
Максималната стойност на поръчката е 15 000 000 (петнадесет милиона) лева без включен ДДС.
Срок за доставка на машините в България –до 10 март 2017 г.
Срок за инсталиране на софтуера – до 18 март 2017 г.
Срок за доставка на машините в избирателните секции – 25 март 2017 г., съгласно местното време за съответното място.
Критериите по-долу
 
ДА Размер на сензорния екран-6 т.;Комплектуване на компонентите на машината -10 т..;Активиране на машината за единично гласуване -10т. Критериите продължават в раздел ІІ.2.14 "Допълнителна информация"    60
Цена
40
II.2.6) Прогнозна стойност
12500000      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на тази обособена позиция)
II.2.7) Продължителност на поръчката, рамковото споразумение или динамичната система за покупки
 / 10/04/2017 (дд/мм/гггг)

не


II.2.9) Информация относно ограничение за броя на кадидатите, които ще бъдат поканени (с изключение на открити процедури)

или 3 / 

II.2.10) Информация относно вариантите
не
II.2.11) Информация относно опциите
не


II.2.12) Информация относно електронни каталози
НЕ
II.2.13) Информация относно средства от Европейския съюз
не

Време за реакция в изборния ден при проблем с машините в места, отдалечени на 20 и повече километри от общинския център - 5 т.;Технически лица, обслужващи съответен брой машини - 5 т.;Разписка от машинното гласуване (Тр) - 24 т.
Към Техническото предложение участниците следва да представят сертификат за гарантиране сигурността на софтуера.
 Раздел III: Правна, икономическа, финансова и техническа информация 

III.1) Условия за участие

III.1.1) Годност за упражняване на професионалната дейност, включително изисквания във връзка с вписването в професионални или търговски регистри 

III.1.2) Икономическо и финансово състояние 
НЕ

Не.

III.1.3) Технически и професионални възможности 
НЕ

1. Кандидатите трябва да са изпълнили дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, през последните три години, считано от датата на подаване на заявлението.
2. Кандидатите трябва да прилагат система за управление на качеството, съответстваща на стандарт БДС EN ISO 9001 или еквивалентен. Сертификатът трябва да е валиден и да е издаден от независими лица, които са акредитирани по съответната серия европейски стандарти от ИА „Българска служба за акредитация“ или от друг национален орган по акредитация, който е страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на Европейската организация за акредитация, за съответната област или да отговарят на изискванията за признаване, съгласно чл. 5а, ал. 2 от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието. Възложителят приема еквивалентни сертификати, издадени от органи, установени в др. държави – членки на ЕС. Когато кандидатът не е имал достъп до такъв сертификат или е нямал възможност да го получи в съответните срокове по независещи от него причини, той може да представи други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на система за управлението на качеството. В тези случай, кандидатът трябва да е в състояние да докаже, че предлаганите мерки са еквивалентни на изискваните.
3. Кандидатите трябва да прилагат система за управление на сигурността на информацията, съответстваща на стандарт БДС EN ISO 27000 или еквивалентен. Сертификатът трябва да е валиден и да е издаден от независими лица, които са акредитирани по съответната серия европейски стандарти от ИА „Българска служба за акредитация“ или от друг национален орган по акредитация, който е страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на Европейската организация за акредитация, за съответната област или да отговарят на изискванията за признаване, съгласно чл. 5а, ал. 2 от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието. Възложителят приема еквивалентни сертификати, издадени от органи, установени в др. държави – членки на ЕС. Когато кандидатът не е имал достъп до такъв сертификат или е нямал възможност да го получи в съответните срокове по независещи от него причини, той може да представи други доказателства за еквивалентни мерки за система за управление на сигурността на информацията. В тези случай, кандидатът трябва да е в състояние да докаже, че предлаганите мерки са еквивалентни на изискваните.


1. Кандидатите трябва да са изпълнили дейности с предмет и обем (обемът няма значение), идентични или сходни с тези на поръчката (провеждане на машинно гласуване), през последните три години, считано от датата на подаване на заявлението.
Поставеното изискване се доказва с документи по чл. 64, ал. 1, т. 2 от ЗОП – списък на услугите, които са идентични или сходни с предмета на обществената поръчка, с посочване на стойностите, датите и получателите, заедно с доказателство за извършените услуги.
2. Кандидатите трябва да прилагат система за управление на качеството, съответстваща на стандарт БДС EN ISO 9001 или еквивалентен с обхват внедряване и поддръжка на софтуер за специализирани информационни системи и търговия с IT продукти. Сертификатът трябва да е валиден и да е издаден от независими лица, които са акредитирани по съответната серия европейски стандарти от ИА „Българска служба за акредитация“ или от друг национален орган по акредитация, който е страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на Европейската организация за акредитация, за съответната област или да отговарят на изискванията за признаване, съгласно чл. 5а, ал. 2 от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието. Възложителят приема еквивалентни сертификати, издадени от органи, установени в др. държави – членки на ЕС. Когато кандидатът не е имал достъп до такъв сертификат или е нямал възможност да го получи в съответните срокове по независещи от него причини, той може да представи други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на система за управлението на качеството. В тези случай, кандидатът трябва да е в състояние да докаже, че предлаганите мерки са еквивалентни на изискваните.
Участникът, определен за изпълнител, трябва да има валиден сертификат през целия срок на изпълнение на договора, а когато е приложимо да прилага еквивалентните мерки.
Поставеното изискване се доказва с документи по чл. 64, ал. 1, т. 10 от ЗОП – копие от сертификат или други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на система за управлението на качеството.
3. Кандидатите трябва да прилагат система за управление на сигурността на информацията, съответстваща на стандарт БДС EN ISO 27000 или еквивалентен с обхват: внедряване и поддръжка на софтуер за специализирани информационни системи и търговия с IT продукти.
Сертификатът трябва да е валиден и да е издаден от независими лица, които са акредитирани по съответната серия европейски стандарти от ИА „Българска служба за акредитация“ или от друг национален орган по акредитация, който е страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на Европейската организация за акредитация, за съответната област или да отговарят на изискванията за признаване, съгласно чл. 5а, ал. 2 от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието. Възложителят приема еквивалентни сертификати, издадени от органи, установени в др. държави – членки на ЕС. Когато кандидатът не е имал достъп до такъв сертификат или е нямал възможност да го получи в съответните срокове по независещи от него причини, той може да представи други доказателства за еквивалентни мерки за система за управление на сигурността на информацията. В тези случай, кандидатът трябва да е в състояние да докаже, че предлаганите мерки са еквивалентни на изискваните.
Участникът, определен за изпълнител, трябва да има валиден сертификат през целия срок на изпълнение на договора, а когато е приложимо да прилага еквивалентните мерки.
Поставеното изискване се доказва с документи по чл. 64, ал. 1, т. 10 от ЗОП – копие от сертификат или други доказателства за еквивалентни мерки за система за управление на сигурността на информацията.
III.1.5) Информация относно запазени поръчки 2
НЕ
НЕ

III.2) Условия във връзка с поръчката 2

III.2.1) Информация относно определена професия (само за поръчки за услуги)
НЕ


III.2.3) Информация относно персонала, който отговаря за изпълнението на поръчката
НЕ
 Раздел IV:Процедура 

IV.1) Описание

Състезателна процедура с договаряне
ДА

Обществената поръчка не може да бъде възложена, без да се провеждат преговори поради особени обстоятелства, свързани с характера, сложността или правната и финансовата рамка. В процеса на договаряне с кандидатите ще бъдат уточнени техническите спецификации по отношение на следното:
1. Процедура за отпечатване и събиране на разписките от електронното гласуване според предлаганото решение.
2. Мерки за гарантиране на пълна анонимност на подадения вот.
3. Процедура за предотвратяване на възможността за разкриване на вота чрез анализ на електронните log-ове, като тази процедура трябва да предотврати разкриване на вота, включително при евентуално, „отваряне” (декриптиране) на log-овете за одит.
Продължава в раздел VІ.3 Допълнителна информация

IV.1.3) Информация относно рамково споразмение или динамична система за покупки

НЕ
    
  

НЕ
НЕ

IV.1.4) Информация относно намаляване на броя на решенията или офертите по време на договарянето или на диалога

НЕ

IV.1.5) Информация относно договаряне (само за състезателни процедури с договаряне)

НЕ

IV.1.6) Информация относно електронния търг

НЕ

IV.1.8) Информация относно Споразумението за държавни поръчки (GPA)

не

IV.2) Административна информация 

IV.2.1) Предишна публикация относно тази процедура 2


(Едно от следните: Обявление за предварителна информация; Обявление на профила на купувача)

IV.2.2) Срок за получаване на оферти или на заявления за участие

22/02/2017 (дд/мм/гггг)   16:30 (чч:мм)

IV.2.3) Прогнозна дата на изпращане на покани за търг или за участие на избраните кандидати 4

23/02/2017 (дд/мм/гггг)   
IV.2.4) Езици, на които могат да бъдат подадени офертите или заявленията за участие: 1  BG

IV.2.6) Минимален срок, през който оферентът е обвързан от офертата


или 2

(от датата, която е посочена за дата на получаване на офертата)

IV.2.7) Условия за отваряне на офертите

    (чч:мм)



 Раздел VI: Допълнителна информация

VI.1) Информация относно периодичното възлагане 

не


VI.2) Информация относно електронното възлагане 

НЕ
НЕ
НЕ

VI.3) Допълнителна информация 2

Продължение за обосновка за избора на процедура:
4. Използване на криптографска защита на операционната система и описание на предлаганата технология за криптографска защита, включително описание къде е разположен кода за декриптиране, как се активира декриптирането и как се предотвратяват възможностите за модификация на самият код за декриптиране.
5. Процедурите за:- Подаване на един глас; - Активиране на машината за електронно гласуване при започване на изборния ден;
- Деактивиране на машината за електронно гласуване при приключване на изборния ден и отпечатване на протокол с резултатите от машинното гласуване; - За съхраняване на всички остатъци от лентата за последващ одит;- Реакция за отстраняване на повреда на машина за гласуване в изборния ден, вкл. при отпечатване на разписките и началния/финалния протокол.
6. Метод за предотвратяване на манипулирането на машинния вот от един избирател по време на тайния вот.
7. Метод за предотвратяване на манипулирането на машинния вот от договорили се предварително двама или повече избиратели, включително да се предвиди защита на вота от отключване на машината от избирател, който не прави избор, и последващо двойно гласуване от следващ избирател.
8. Метод за предотвратяване на манипулирането на машинния вот от страна на членовете на секционната избирателната комисия.
9. Метод за последващ контрол на преброяването на гласовете по хартиена следа (с машинна или ръчна обработка на разписките).
10. Процедура за обновяване (ъпдейтване) на софтуера при необходимост и при поискване от Възложителя.
От участие в процедурата се отстранява кандидат, за когото е налице някое от обстоятелствата по чл. 54, ал. 1 от ЗОП. Възложителят ще отстрани от участие в процедурата и:
• кандидати - свързани лица, по смисъла на пар. 2, т. 45 от ДР на ЗОП;
• кандидат, който е представил Техн. предложение за изпълнение на поръчката, което не отговаря на изискванията на Техн. спец. и условията на поръчката;
• кандидат, за когото след изтичане на срока по пар. 14 от ПЗР на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, са налице обстоятелствата по чл. 3, т. 8 във връзка с чл. 5, ал. 1, т. 3 от този закон.
• кандидат, който и след проведено договаряне е предложил цена по-висока от максималната стойност.
Съгласно чл.67, ал. 1 от ЗОП при подаване на заявлението кандидатът декларира липса на основания за отстраняване от процедурата и съответствие с критериите за подбор чрез представяне на ЕЕДОП. Документите, чрез които се доказва информацията, посочена в ЕЕДОП, могат да бъдат изисквани допълнително при условията на чл. 67, ал. 5 и 6 от ЗОП. Съгласно чл. 67, ал. 6 от ЗОП преди сключването на договор за обществена поръчка участникът, определен за изпълнител, представя актуални документи, удостоверяващи липсата на основанията за отстраняване от процедурата, както и съответствието с критериите за подбор. Документите се представят и за подизпълнителите и третите лица, ако има такива.
Кандидатите могат да получат необходимата информация за задъл., свързани с дан. и осиг., закрила на заетостта и условията на труд, които са в сила в Р България и относими към услугите, предмет на поръчката:
а) Относно задълженията, свързани с данъци и осигуровки: НАП: Информационен телефон на НАП: 0700 18 700 Интернет адрес: www.nap.bg
б) Относно задълженията, свързани със закрила на заетостта и условията на труд: МТСП: Интернет адрес: http:www.mlsp.government.bg София 1051, ул. Триадица № 2
Телефон: 02 8119 443
Гаранцията за изпълнение на договора се представя от участника, определен за изпълнител, при подписване на договора, в размер 5% (пет на сто) от стойността на договора без ДДС.
Публично заседание по отваряне на заявленията ще се проведе на 22.02.2017 г. от 17:30 ч. в сградата на ЦИК, на което могат да присъстват кандидатите и представители на средствата за масово осведомяване.

VI.4) Процедури по обжалване 

VI.4.1) Орган, който отговаря за процедурите по обжалване
Върховен административен съд
бул. Александър Стамболийски 18
София 1301 България
edocuments@sac.justice.bg +359 9884902
http://www.sac.government.bg/ +359 229818751
VI.4.2) Орган, който отговаря за процедурите по медиация 2
VI.4.3) Подаване на жалби

Обжалването е съгласно § 3, ал. 2 на Изборния кодекс.
VI.4.4) Служба, от която може да бъде получена информация относно подаването на жалби 2

VI.5) Дата на изпращане на настоящото обявление: 11/02/2017 (дд/мм/гггг)

Възлагащият орган/възложителят носи отговорност за гарантиране на спазване на законодателството на Европейския съюз и на всички приложими закони


1моля, повторете, колкото пъти е необходимо
2в приложимите случаи
3моля, повторете, колкото пъти е необходимо, ако това обявление е само за предварителна информация
4ако тази информация е известна
5моля, представете тази информация, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
6доколкото информацията е вече известна
7задължителна информация, която не се публикува
8информация по избор
9моля, представете тази информация само ако обявлението е за предварителна информация
10моля, представете тази информация само ако обявлението е обявление за възлагане
11само ако обявлението се отнася до квалификационна система
12моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на интерес, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура или има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
13моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на оферти или за договаряне, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
14ако това е за предварителна информация, използвано като покана за участите в състезателна процедура - моля, представете тази информация, ако тя вече е известна
15моля, представете тази информация тук или, ако е приложимо, в поканата за подаване на оферти
16
17задължителна информация, ако това е обявление за възлагане
18само ако обявлението не се отнася до квалификационна система
19ако обявлението има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
20може да бъде присъдена значимост вместо тежест
21може да бъде присъдена значимост вместо тежест; ако цената е единственият критерий за възлагане, тежестта не се използва