Деловодна информация
00105
37-00-6 07/02/2019 (дд/мм/гггг)
да
да
07/02/2019 (дд/мм/гггг)
00105-2019-0005 (nnnnn-yyyy-xxxx)

Притурка към Официален вестник на Европейския съюз

Информация и онлайн формуляри: http://simap.ted.europa.eu

Обявление за поръчка

Директива 2014/24/ЕС/ЗОП

 Раздел I: Възлагащ орган

I.1) Наименование и адреси 1 (моля, посочете всички възлагащи органи, които отговарят за процедурата)

Министерство на външните работи 000695228
ул. Александър Жендов № 2
София BG411 1113 България
Веселина Баева; Ивета Петрова +359 29482808
vesselina.baeva@mfa.bg +359 29483078

Интернет адрес/и

http://www.mfa.bg/

https://mfa.bg/bg/zop/2016/7182


I.2) Съвместно възлагане

НЕ
      
НЕ

I.3) Комуникация 

Документацията за обществената поръчка е достъпна за неограничен и пълен пряк безплатен достъп на: (URL)
https://mfa.bg/bg/zop/2016/7182
Горепосоченото/ите място/места за контакт
Горепосоченото/ите място/места за контакт
НЕ  
НЕ 

I.4) Вид на възлагащия орган 

Министерство или всякакъв друг национален или федерален орган, включително техни регионални или местни подразделения

I.5) Основна дейност 

Външна политика

Раздел II: Предмет

II.1) Обхват на обществената поръчка

„Застраховка на движимо и недвижимо имущество, управлявано от МВнР на територията на Република България и извън страната”
66515000      
Услуги

Предметът на обществената поръчка е „Застраховка на движимо и недвижимо имущество, управлявано от МВнР на територията на Република България и извън страната”. Поръчката е разделена на две обособени позиции: Обособена позиция № 1: „Застраховка на движимо и недвижимо имущество, собственост на Република България извън страната, предоставено за управление на МВнР” и Обособена позиция № 2: „Застраховане на движимо и недвижимо имущество на МВнР на територията на Република България”.Предметът на обществената поръчка включва застраховане за срок от 24 месеца на движимо и недвижимо имущество, управлявано от МВнР на територията на Република България и извън страната и описано като вид и обем в Таблиците към Техническите спецификации за всяка от обособените позиции, част от документацията на обществената поръчка.
II.1.5) Прогнозна обща стойност 2
3664000      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на рамковото споразумение или на динамичната система за покупки)
II.1.6) Информация относно обособените позиции
да
всички обособени позиции

II.2) Описание 1

„Застраховка на движимо и недвижимо имущество, собственост на Република България извън страната, предоставено за управление на МВнР” 1
II.2.2) Допълнителни CPV кодове 2
66515000      
II.2.3) Място на изпълнение
BG

Обектите, подлежащи на застраховане, се намират извън територията на Република България, съгласно Таблицата към Техническата спецификация на възложителя по обособената позиция.

Предметът на обособената позиция включва застраховане за срок от 24 месеца на движимо и недвижимо имущество, управлявано от МВнР извън страната и описано като и вид и обем в Таблицата към Техническата спецификация за Обособена позиция № 1, част от Документацията на обществената поръчка. Обхват на застраховане:
- недвижимо имущество, собственост на Република България извън страната, предоставено за управление на МВнР – сгради, на обща стойност 1 152 325 842,38 лв. -движимо имущество на задграничните представителства на Република България в чужбина, находящо се в собствените и наетите имоти, ползвани за нуждите на задграничните представителства на Република България в чужбина - мебели, оборудване, електронна техника и материални активи с единична стойност над 1000 лева - с лимит за едно застрахователно събитие 1 500 000 лева (един милион и петстотин хиляди лева) и общ лимит за една застрахователна година 12 600 000 лева (дванадесет милиона и шестстотин хиляди лева).
Критериите по-долу
 
НЕ  
Цена
II.2.6) Прогнозна стойност
3600000      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на тази обособена позиция)
II.2.7) Продължителност на поръчката, рамковото споразумение или динамичната система за покупки
24

не


II.2.9) Информация относно ограничение за броя на кадидатите, които ще бъдат поканени (с изключение на открити процедури)

или  / 

II.2.10) Информация относно вариантите
не
II.2.11) Информация относно опциите
не


II.2.12) Информация относно електронни каталози
НЕ
II.2.13) Информация относно средства от Европейския съюз
не

II.2) Описание 1

„Застраховане на движимо и недвижимо имущество на МВнР на територията на Република България” 2
II.2.2) Допълнителни CPV кодове 2
66515000      
II.2.3) Място на изпълнение
BG

Имуществото, обект на застраховане, се намира на територията на Република България.

Предметът на обособената позиция включва застраховане за срок от 24 месеца на движимо и недвижимо имущество, управлявано от МВнР на територията на Република България и описано като вид и обем в Таблицата към Техническата спецификация за Обособена позиция № 2, част от Документацията на обществената поръчка.
Обхват на застраховане:
- недвижимо имущество, собственост на Република България в страната, предоставено за управление на МВнР - сгради и ведомствен жилищен фонд, на обща застрахователна/ балансова стойност 113 293 415,89 лв.
- движимо имущество, находящо се в сградите с изключение на ведомствен жилищен фонд - мебели, оборудване, електронна техника и материални активи над 1000 лева - с лимит за едно застрахователно събитие 2 000 000 (два милиона лева) и общ лимит за една застрахователна година 10 000 000 лева (десет милиона лева).
Критериите по-долу
 
НЕ  
Цена
II.2.6) Прогнозна стойност
64000      BGN
(за рамкови споразумения или динамични системи за покупки - прогнозна обща максимална стойност за цялата продължителност на тази обособена позиция)
II.2.7) Продължителност на поръчката, рамковото споразумение или динамичната система за покупки
24

не


II.2.9) Информация относно ограничение за броя на кадидатите, които ще бъдат поканени (с изключение на открити процедури)

или  / 

II.2.10) Информация относно вариантите
не
II.2.11) Информация относно опциите
не


II.2.12) Информация относно електронни каталози
НЕ
II.2.13) Информация относно средства от Европейския съюз
не

 Раздел III: Правна, икономическа, финансова и техническа информация 

III.1) Условия за участие

III.1.1) Годност за упражняване на професионалната дейност, включително изисквания във връзка с вписването в професионални или търговски регистри 

1.1. По двете обособена позиции, съгласно изискването на чл. 12 от Кодекса за застраховането (КЗ), участниците трябва да притежават валиден лиценз/разрешение, издаден от компетентен орган за извършване на застрахователна дейност на територията на Република България, в чийто обхват следва да са включени всички видове застраховки, предмет на обособената позиция, а чуждестранните лица – аналогичен документ, съгласно законодателството на държавата, в която са установени.
1.2. При подаване на офертата участникът декларира съответствие с изискването по-горе в част ІV „Критерии за подбор“, буква А „Годност", секция „За поръчки за услуги: необходимо е специално разрешение“ от ЕЕДОП.
1.3. В случаите на чл. 67, ал. 5 и ал. 6 от ЗОП съответствието с изискването на възложителя, посочена по-горе и с информацията, посочена от участника в ЕЕДОП, следва да бъде доказано с представяне от участника на заверено от него копие на валиден лиценз/разрешение, издаден от компетентен орган за извършване на застрахователна дейност на територията на Република България, в чийто обхват следва да са включени всички видове застраховки, предмет на обособената позиция, а чуждестранните лица – аналогичен документ, съгласно законодателството на държавата, в която са установени.
III.1.2) Икономическо и финансово състояние 
НЕ

Възложителят не поставя условия за икономическо и финансово състояние.

III.1.3) Технически и професионални възможности 
НЕ

1. Участникът трябва да е изпълнил поне по 1 (една) дейност с предмет и обем идентични или сходни с тези на обществената поръчка по съответната обособена позиция, през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на офертата.
Дейност с предмет, идентичен или сходен с този на обществената поръчка е: застраховане на движимо и/или недвижимо имущество (застраховки срещу „Пожар и природни бедствия” и „Други вреди на имущество” - класове 8 и 9, съгласно Приложение № 1, Раздел II от Кодекса за застраховането, както и застрахователните покрития, посочени в т. В, раздел 1 от Техническата спецификация по съответната обособена позиция). Под услуги с обем, идентични или сходни с тези на обществената поръчка, следва да се разбира: По Обособена позиция № 1: „Застраховка на движимо и недвижимо имущество, собственост на Република България извън страната, предоставено за управление на МВнР”: не по-малко от 50 на сто от прогнозната стойност по обособената позиция. Като застрахователната дейност е била предоставена на лице/а (ФЛ, ЮЛ) или организация, осигуряващо/а застраховане на движимо, така и на недвижимо имущество в страната и/или чужбина. По Обособена позиция № 2: „Застраховане на движимо и недвижимо имущество на МВнР на територията на Република България”: не по-малко от 50 на сто от прогнозната стойност по обособената позиция. Като застрахователната дейност е била предоставена на лице/а (ФЛ, ЮЛ) или организация, осигуряващо/а застраховане на движимо, така и на недвижимо имущество в страната. Под "изпълнена" услуга се разбира такава услуга, чието изпълнение е приключило в рамките на заложения от възложителя период, независимо от датата на започването й.
2. При подаване на оферта участникът представя списък на изпълнените дейности, които са идентични или сходни с предмета и обема на обществената поръчка, по съответната обособена позиция, изпълнени през последните три години, считано от датата на подаване на офертата като попълни Част IV „Критерии за подбор“, буква В „Технически и професионални способности”, секция „За поръчки за услуги: извършени услуги от конкретния вид“ на ЕЕДОП, с посочване на описание на извършените дейности (информация за съответствието с изискването по т. 1 за предмет и обем на извършените услуги, сумата на договора за съответната дейност, датите (периодът на изпълнение) и получателите.
3. В случаите на чл. 67, ал. 5 и ал. 6 от ЗОП съответствието с изискването на възложителя по т. 1 по-горе и с информацията, посочена от участника в ЕЕДОП, следва да бъде доказано с представяне на списък на услугите, които са идентични или сходни с предмета и обема на обществената поръчка, с посочване на стойностите, датите и получателите, заедно с доказателство за извършената услуга (заверено/и от участника копие/я на документ/и, издаден/и от получателя/ите удостоверение/препоръка/референция/двустранен констативен протокол/друг подписан от получателя документ, удостоверяващ, че услугата е извършена или от компетентен/и орган/и или посочване на публичен регистър, поддържан на официален сайт на компетентен орган или на получател, в който е публикувана информация за услугата), удостоверяващи обстоятелството, че участникът е изпълнил поне 1 (една) посочена в списъка в ЕЕДОП услуга, която е идентична или сходна с предмета и обема на обществената поръчка по съответната обособена позиция, през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на офертата. В списъка на услугите и документите, с които се доказва изпълнението на услугата следва да е посочен предмет и обем на извършените услуги, сумата на договора за съответната дейност, датите (периодът на изпълнение) и получателите, подпис, име, длъжност/качество на представляващия, съответно на получателя и дата на издаване.


Участникът трябва да е изпълнил поне по 1 (една) дейност с предмет и обем идентични или сходни с тези на обществената поръчка по съответната обособена позиция, през последните 3 (три) години, считано от датата на подаване на офертата.
Дейност с предмет, идентичен или сходен с този на обществената поръчка е: застраховане на движимо и/или недвижимо имущество (застраховки срещу „Пожар и природни бедствия” и „Други вреди на имущество” - класове 8 и 9, съгласно Приложение № 1, Раздел II от Кодекса за застраховането, както и застрахователните покрития, посочени в т. В, раздел 1 от Техническата спецификация по съответната обособена позиция).
Под услуги с обем, идентични или сходни с тези на обществената поръчка, следва да се разбира:
По Обособена позиция № 1: „Застраховка на движимо и недвижимо имущество, собственост на Република България извън страната, предоставено за управление на МВнР”: не по-малко от 50 на сто от прогнозната стойност по обособената позиция. Като застрахователната дейност е била предоставена на лице/а (ФЛ, ЮЛ) или организация, осигуряващо/а застраховане на движимо, така и на недвижимо имущество в страната и/или чужбина.
По Обособена позиция № 2: „Застраховане на движимо и недвижимо имущество на МВнР на територията на Република България”: не по-малко от 50 на сто от прогнозната стойност по обособената позиция. Като застрахователната дейност е била предоставена на лице/а (ФЛ, ЮЛ) или организация, осигуряващо/а застраховане на движимо, така и на недвижимо имущество в страната.
Под "изпълнена" услуга се разбира такава услуга, чието изпълнение е приключило в рамките на заложения от възложителя период, независимо от датата на започването й.
III.1.5) Информация относно запазени поръчки 2
НЕ
НЕ

III.2) Условия във връзка с поръчката 2

III.2.1) Информация относно определена професия (само за поръчки за услуги)
НЕ


Гаранцията за изпълнение на договора представлява 4 % от стойността на договора по съответната обособена позиция, без 2% данък по ЗДЗП. Гаранцията се предоставя в една от следните форми: 1. парична сума;2. банкова гаранция;3. застраховка, която обезпечава изпълнението чрез покритие на отговорността на изпълнителя. Застрахователната премия по Обособена позиция № 1 се плаща на осем равни вноски, в лева, по банков път, в сроковете и при условията, посочени в чл. 7 и чл. 8, ал. 1 от проекта на договор по обособената позиция.Застрахователната премия по Обособена позиция № 2 се плаща на осем равни вноски, в лева, по банков път, в сроковете и при условията, посочени в чл. 7 и чл. 8, ал. 1 от проекта на договор по обособената позиция.
III.2.3) Информация относно персонала, който отговаря за изпълнението на поръчката
НЕ
 Раздел IV:Процедура 

IV.1) Описание

Открита процедура
НЕ

IV.1.3) Информация относно рамково споразмение или динамична система за покупки

НЕ
    
  

НЕ
НЕ

IV.1.4) Информация относно намаляване на броя на решенията или офертите по време на договарянето или на диалога

НЕ

IV.1.5) Информация относно договаряне (само за състезателни процедури с договаряне)

НЕ

IV.1.6) Информация относно електронния търг

НЕ

IV.1.8) Информация относно Споразумението за държавни поръчки (GPA)

не

IV.2) Административна информация 

IV.2.1) Предишна публикация относно тази процедура 2


(Едно от следните: Обявление за предварителна информация; Обявление на профила на купувача)

IV.2.2) Срок за получаване на оферти или на заявления за участие

14/03/2019 (дд/мм/гггг)   17:30 (чч:мм)

IV.2.3) Прогнозна дата на изпращане на покани за търг или за участие на избраните кандидати 4

   
IV.2.4) Езици, на които могат да бъдат подадени офертите или заявленията за участие: 1  BG

IV.2.6) Минимален срок, през който оферентът е обвързан от офертата


или 6

(от датата, която е посочена за дата на получаване на офертата)

IV.2.7) Условия за отваряне на офертите

15/03/2019 (дд/мм/гггг)   14:00 (чч:мм)

София, ул. Александър Жендов № 2, сградата на МВнР - ЦУ, зала М22-24

Получените оферти ще бъдат отворени на публично заседание, на което могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване.
 Раздел VI: Допълнителна информация

VI.1) Информация относно периодичното възлагане 

не


VI.2) Информация относно електронното възлагане 

НЕ
НЕ
НЕ

VI.3) Допълнителна информация 2

Участниците – обединения следва да определят партньор, който да представлява обединението за целите на обществената поръчка и да уговорят солидарна отговорност на членовете на обединението при изпълнение на обществената поръчка. Възложителят отстранява от процедурата участник, за когото са налице основанията по чл. 54, ал. 1 от ЗОП; обстоятелства по чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП; който не отговаря на поставените критерии за подбор или не изпълни друго условие, посочено в обявлението за обществена поръчка или в документацията; който е представил оферта, която не отговаря на: а) предварително обявените условия на поръчката; б) правила и изисквания, свързани с опазване на околната среда, социалното и трудовото право, приложими колективни споразумения и/или разпоредби на международното екологично, социално и трудово право, които са изброени в приложение № 10 към чл. 115 от ЗОП; който не е представил в срок обосновката по чл. 72, ал. 1 от ЗОП, или чиято оферта не е приета съгласно чл. 72, ал. 3 – 5 от ЗОП; който след покана от Възложителя и в определения в нея срок не удължи срока на валидност на офертата си;който е свързано лице с друг участник в процедурата по същата обособена позиция; който няма право да участва в обществени поръчки на основание чл. 3, т. 8 във връзка с чл. 5, ал. 1, т. 3 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, освен когато не са налице условията по чл. 4 от закона;за когото са налице обстоятелствата по чл. 69 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (Обн. ДВ. бр.7 от 19 Януари 2018г.)Възложителят отстранява от процедурата участник, за когото са налице основанията по чл. 54, ал. 1 от ЗОП и посочените от възложителя обстоятелства по чл. 55, ал. 1, т. 1 от ЗОП възникнали преди или по време на процедурата.Възложителят ще приложи разпоредбата на чл. 57, ал. 1 от ЗОП и когато участник в процедурата е обединение от физически и/или юридически лица и за член на обединението е налице някое от основанията за отстраняване.Възложителят може да не отстрани участника на основание чл. 55, ал.1, т. 1 от ЗОП, ако се докаже, че участникът не е преустановил дейността си и е в състояние да изпълни поръчката, съгласно приложимите национални правила за продължаване на стопанската дейност в държавата, в която е установен.Документите, които следва да се съдържат в офертите на участниците са посочени подробно в Раздел VIII. СЪДЪРЖАНИЕ НА ОФЕРТИТЕ. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ от документацията на обществената поръчка.Реда за разглеждане на офертите е посочен подробно в Раздел X. УСЛОВИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА от документацията на поръчката.

VI.4) Процедури по обжалване 

VI.4.1) Орган, който отговаря за процедурите по обжалване
Комисия за защита на конкуренцията
бул. Витоша № 18
София 1000 България
cpcadmin@cpc.bg +359 29884070
http://www.cpc.bg +359 29807315
VI.4.2) Орган, който отговаря за процедурите по медиация 2
VI.4.3) Подаване на жалби

Съгласно чл. 197, ал.1, т.1 от Закона за обществените поръчки.
VI.4.4) Служба, от която може да бъде получена информация относно подаването на жалби 2

VI.5) Дата на изпращане на настоящото обявление: 07/02/2019 (дд/мм/гггг)

Възлагащият орган/възложителят носи отговорност за гарантиране на спазване на законодателството на Европейския съюз и на всички приложими закони


1моля, повторете, колкото пъти е необходимо
2в приложимите случаи
3моля, повторете, колкото пъти е необходимо, ако това обявление е само за предварителна информация
4ако тази информация е известна
5моля, представете тази информация, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
6доколкото информацията е вече известна
7задължителна информация, която не се публикува
8информация по избор
9моля, представете тази информация само ако обявлението е за предварителна информация
10моля, представете тази информация само ако обявлението е обявление за възлагане
11само ако обявлението се отнася до квалификационна система
12моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на интерес, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура или има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
13моля, представете тази информация тук или в поканата за потвърждаване на оферти или за договаряне, ако обявлението е покана за участие в състезателна процедура
14ако това е за предварителна информация, използвано като покана за участите в състезателна процедура - моля, представете тази информация, ако тя вече е известна
15моля, представете тази информация тук или, ако е приложимо, в поканата за подаване на оферти
16
17задължителна информация, ако това е обявление за възлагане
18само ако обявлението не се отнася до квалификационна система
19ако обявлението има за цел намаляване на срока за получаване на оферти
20може да бъде присъдена значимост вместо тежест
21може да бъде присъдена значимост вместо тежест; ако цената е единственият критерий за възлагане, тежестта не се използва