VI.4.3) Подаване на жалби
Въпреки това, заболяването е открито и при животни, които не показват симптоми или атипични признаци на заболяването. В днешно време се разграничават две форми на СЕГ: Класическа СЕГ, която се предава чрез фуражите и е причиназа епидемията на СЕГ през 80-те, 90-те и 2000-те години атипична, коя то се счита за спонтанно и спорадично заболяване, което не е свързано с храната, дадена на животните, възникваща много рядко пристари говеда. Скрейпи при дребни преживни животни (овце и кози) се разделя на класическа и атипична форма на скрейпи. Клиничните признаци на скрейпи се откриват предимно при животни на възраст от 2 до 5 години и включват загуба на тегло, слюноотделяне, сърбеж и свързана с него загуба накосмена покривкаи кожни ожулвания, некоординиране на задните крайници и променено поведение, като наблюдавана нервност, депресия, възбудимост и агресивност. Овцете живеят до 6 месеца след начало на клиничните признаци. Няма лечение или ваксина. Заболяванията винаги завършват със смърт. Българската агенция по безопасност на храните относно превенция на заболяването изпълнява Одобрена от Министерския съвет и от Европейската комисия Програма за профилактика, ограничаване и ликвидиране на трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, като извършва непрекъснати изследвания на животни за болестта, съгласно тази програма и изискванията на горепосочения регламент. Изследванията се извършват досега в лаборатории към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към БАБХ, в който има акредитирани лаборатории за тази болест. Поради проблеми, обаче, с регулярното снабдяване с диагностикуми за ТСЕ от началото на 2019г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) изследва само проби от редовно заклани животни от кланиците. Към настоящия момент са събрани и съхранени за изследване 18 830 проби от мозъци, като непрекъснато се увеличават поради ежедневно постъпване на нови проби.. Изчерпани са всички възможности за съхранение на проби от закланите в личния двор и такива от умрели животни, а техния брой продължава да се увеличава. И към настоящият момент НДНИВМИ няма възможност да ги изследва. Месото от животните, от които са взети тези проби, съгласно гореописания регламент, не следва да бъде консумирано преди да са получени отрицателни резултати от изследванията на тези проби, поради голям риск от пренасяне на заболяването върху хората. Собственици на животните, заклани за лична консумация не могат да съхраняват това месо и да чакат отговор от забавилите се изследвания, а има огромен риск от пристъпването към неговата консумация. Това представлява огромна опасност за здравето на консуматорите на неизследваното месо. Забавянето на изследването на проби от заклани животни в личния двор компрометира като цяло контрола върху заболяването и спирането на регулярните изследвания, заложени в Програмата, може да доведе до пропускане на появило се заболяване, при което съответно пропускане на налагане на незабавни мерки за ограничаване и ликвидирането му. Това от своя страна може да доведе до разпространение на болестта, което да засегне животновъдството в страната ни, съответно и пренасянето му върху хора. Забавянето на изследванията като цяло компрометира Програмата за контрол и ерадикация на ТСЕ, одобрена от Европейската комисия. Според Регламент 999/2001 месото от животните заклани за собствена консумация също подлежи на незабавен контрол за ТСЕ, наравно с редовно закланите в кланица. При неизпълнение на програмата и Регламента има опасност Европейската комисия да наложи санкция на Република България. Умрелите животни също подлежат на контрол за ТСЕ, дори резултатите от тяхното изследване е с по-голямо значение от тези на редовно закланите животи. ПОРАДИ ЛИПСА НА ДОСТАТЪЧНО МЯСТО ЗА ПИСАНЕ ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ МОТИВИТЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕНА В РЕШЕНИЕТО ЗА ОТКРИВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА. |