ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Св. Пантелеймон" АД - Ямбол
Адрес Ямбол 8600, ул. Панайот Хитов 30
Партиден номер в РОП 744
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00744-2009-0003
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: “Доставка, проектиране, монтаж, пускане в експлоатация и обучение на персонала на спирален шестслайсов компютърен томограф”
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура на договаряне без обявление, с уникален номер в Регистъра на обществените поръчки 00744 - 2009 - 0003, експертите установиха следното:
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква преди датата на решението за откриване на процедурата да са възникнали обстоятелства, които отговарят на дефиницията за “непреодолима сила”, посочена в § 1, т. 14 от ДР на ЗОП, а именно да са от извънреден характер и при полагане на дължимата грижа възложителят да не е могъл или да не е бил длъжен да ги предвиди или предотврати. В резултат на обстоятелствата, определени като “непреодолима сила”, следва да е обективно невъзможно да се спазят сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление.
Фактическа обстановка и доказателства
В мотивите на решението за откриване на процедурата възложителят е посочил като обстоятелство от извънреден характер повреда в наличния апарат за компютърна томография. В поoкрепа на твърдението си e приложил копия от докладни на лица на ръководни позиции в лечебното заведение, и протоколи за техническото състояние на компютърния томограф, от които става ясно, че апаратът не работи и след извършени тествания се препоръчва смяна на дефектирал детектор и рентгенова тръба.
Като причина за невъзможността да се спазят сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление в решението се посочва, че извършването на компютърна томография е необходимо за обезпечаване на диагностичната и лечебна дейност на болницата. Липсва обективна възможност тази дейност да се възложи на други лечебни заведения, когато се касае за пациенти от МБАЛ „Св. Панталеймон”, които са в кома или са с рискови неврологични заболявания, дължащи се на остри съдови инциденти и напреднали тумори в областта на централната нервна система. Като доказателства за посоченото са приложени копия от докладни на лекари от МБАЛ „Св. Панталеймон” и писмата, с които СХБАЛ „Св. Йоан Рилски” ООД и МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД уведомяват лечебното заведение, че не могат да извършват изследвания с компютърен томограф на техни пациенти, поради липса на достатъчно ресурс.
С оглед изпълнение на изискванията на НЗОК и Наредба № 22 за утвърждаване на медицински стандарт „Образна диагностика” според възложителя е необходимо спешно закупуване на спирален шестслайсов компютърен томограф. Видно от Решение № 13/24.03.2009 г. на изпълнителния директор на МБАЛ „Свети Панталеймон”, гр. Ямбол, за участие в процедурата на договаряне без обявление ще бъдат поканени “Пълмед” АД, “Тео Медика” ЕООД, “Елпак-Лизинг”  ЕООД, “Интер Бизнес 91” ООД, “Медикъл Имидж” ООД.
Изводи
Възложителят е мотивирал и доказал наличието на “непреодолима сила” и е обосновал невъзможността да се спазят сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление. В тази връзка считаме, че в конкретния случай изискванията, посочени в. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП, са налице.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.