ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/
Адрес София 1407, бул. Черни връх 45
Партиден номер в РОП 1666
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01666-2009-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: "Доставка на природен газ за обекти на Държавна агенция "Национална сигурност" на територията на гр. Банкя"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ
След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 01666-2009-0001 експертите установиха следното:
Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП
Посоченото от възложителя правно основание изисква да са изпълнени следните условия:
Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.
Фактически обстоятелства и доказателства
Поръчката е за доставка на природен газ за обекти на Държавна агенция “Национална сигурност” на територията на гр. Банкя. В мотивите на решението за откриване на процедурата възложителят е посочил, че съгласно чл. 43, ал. 2, т. 1 и 2а от Закона за енергетиката, за една обособена територия на страната се издава само по една лицензия за разпределение на природен газ и за снабдяване с природен газ от крайни снабдители. От приложените документи е видно, че за осъществяване на тези дейности на територията на Столична община - район Банкя, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е издала лицензии на “Софиягаз” ЕАД с №Л-184-12/17.12.2004 г. за снабдяване и №Л-184-08/17.12.2004 г. за разпределение. Поканата за участие е процедурата е изпратена до дружеството, притежаващо лицензиите за район Банкя.
Изводи
Дружеството, което е поканено за участие в процедурата на договаряне без обявление е единственият възможен изпълнител, тъй като притежава изключителните права за доставка на природен газ на територията на гр. Банкя, по силата на издадените лицензии.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е законосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.