ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Институт по Астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория - /Старо наименование - Институт по астрономия към Българска академия на науките /БАН/
Адрес София 1784, бул. Цариградско шосе № 72
Партиден номер в РОП 1506
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 01506-2009-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 5 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: «Изработка, доставка и монтаж на нова модерна система за управление на 2-метровия телескоп в Национална Астрономическа Обсерватория - «Рожен» Системата включва: техническа част и софтуер, разработени за работа с механиката и оптиката на телескопа, техническа документация и резервни части за сервиз през време на гаранционното поддържане, съгласно изискванията на Техническите условия Доставчикът изпълнява следния обем дейности: техническо проектиране, изработка на механичните части на системата, разработка на софтуер, производство на резервни части, доставка на оборудването, софтуера и документацията, демонтаж на съществуващата система, монтаж, обучение на парсонал за работа със системата, пускане в експлоатация и технически тестове, гаранционно и извънгаранционно поддържане.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 01506-2009-0001 експертите установиха следното:

1.      Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 5 ЗОП

Посоченото от възложителя правно основание изисква да са изпълнени следните условия:

- договарянето е за доставка на стоки;

- стоките, предмет на доставка да се произвеждат с цел изследване, експериментиране, научна или развойна дейност;

- да са в ограничено количество, което не позволява формиране на пазарна цена или възстановяване на разходите за тази дейност.

2.      Фактически обстоятелства

От описаните в решението фактически обстоятелства може да се направи извод, че:

В поле V)  мотиви на решението, възложителят е посочил, че системата за управление на двуметров телескоп, предмет на проектиране и доставка се отнася за научно – изследователско съоръжение, предназначено за изследване, експериментиране и научна дейност. Освен това се твърди, че тази система се създава за конкретното съоръжение, което е уникално. В този смисъл не е възможно формиране на пазарна цена или възстановяване на разходите за тази дейност.

От предмета на поръчката става ясно, че системата за управление е предназначена за изследване, експериментиране и научна дейност. От друга страна от изложеното в мотивите не се доказва, че това е единственият възможен изпълнител на тази поръчка. Недоказано остава твърдението, че е невъзможно формиране на пазарна цена или възстановяване на разходите за тази дейност, тъй като същото не кореспондира с представени факти. Възложителят се е позовал единствено на аргумента, че поканеният доставчик е извършвал сходни дейности с високо качество.

3.      Доказателства

Възложителят не е изпълнил задължението си по чл. 20б, ал. 1 от ЗОП, а именно – не е изпратил в Агенцията по обществени поръчки доказателства, свързани с избора на тази процедура. Приложени са само два броя писма – препоръки за възможния изпълнител на поръчката, които не доказват твърденията на възложителя, изложени в мотивите.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.