ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Министерство на отбраната /МО/
Адрес София 1035, ул. Дякон Игнатий 3
Партиден номер в РОП 164
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00164-2009-0002
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на природен газ за потребителите на БА.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00164-2009-0002 експертите установиха следното:

 

Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП

Посоченото от възложителя правно основание изисква да са изпълнени следните условия:

Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.

Фактически обстоятелства и доказателства

Поръчката е за доставка на природен газ за потребителите на БА. От поканата за участие е видно, че мястото на доставката е Поделение 22790 – Горна Оряховица. В мотивите на решението за откриване на процедурата, възложителят е посочил, че възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт. Като притежател на такива права се визира дружеството “Дунавгаз” ЕАД, до което е изпратена поканата за участие в процедурата. Приложена е лицензия № Л-223-08/08.03.2007 г. за осъществяване на дейността разпределение на природен газ на обособена територия “Дунав” и териториите на общините Габрово, Русе, Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Попово, Разград, Исперих, Ловеч, Павликени и Левски. Съгласно чл. 43, ал. 2, т. 1 и 2а от Закона за енергетиката, за една обособена територия на страната се издава само по една лицензия за разпределение на природен газ и за снабдяване с природен газ от крайни снабдители.  

Видно от Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката съгласно Закона за енергетиката, поддържан от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, поканеното дружество има издадена и Лицензия № Л-223-12/08.03.2007 г. за снабдяване с природен газ на същата обособена територия. Такава обаче не е приложена към изпратените в агенцията документи.

 

Изводи

Приложеното копие от лицензия № Л-223-08/08.03.2007г. за осъществяване на дейността разпределение на природен газ не съответства на предмета на поръчката. Документът не доказва по безспорен начин, че “Дунавгаз” ЕАД притежава изключителни права за осъществяване на дейността снабдяване с природен газ.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.