ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Министерство на отбраната /МО/
Адрес София 1035, ул. Дякон Игнатий 3
Партиден номер в РОП 164
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00164-2009-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: Доставка на пуловери полеви ОВ, ВВС, ВМС и пуловер всекидневен ВМС.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

След извършен преглед на изпратените материали във връзка с откриването на процедура договаряне без обявление, с уникален номер в РОП 00164-2009-0001 експертите установиха следното:

1. Правно основание – чл. 90, ал. 1, т. 3 ЗОП

Посоченото от възложителя правно основание изисква да са изпълнени следните условия:

Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост, или на изключителни права, придобити по силата на закон или на административен акт.

2. Фактически обстоятелства

В решението за откриване е посочено, че Патентно ведомство е издало на “СТИЛ-21 ЦАНОВ” ООД свидетелство за промишлен дизайн № 4311/17.01.2002 г. с наименование “ПУЛОВЕРИ”. Съгласно чл. 24 от Закона за промишления дизайн, с удостоверение на Патентното ведомство от 31.01.2005 г. правото на собственост върху промишления дизайн е прехвърлено от “СТИЛ-21 ЦАНОВ” ООД на “ТЕКСТРОН” ЕООД. Поканата за участие е изпратена до фирмата, която притежава правото на собственост върху дизайна. Възложителят вместо да посочи характеристиките на продукта – обект на доставката,  е определил изпълнителя чрез посочване на документ за регистрация в Патентното ведомство на конкретен промишлен дизайн, което би могло да се приеме като нарушение на чл. 32, ал. 2 от ЗОП. В поканата за участие възложителят не е поставил изисквания по отношение на качеството и материалите, за изработка на пуловерите. Възможно е да има такива в документацията за участие, но такава не е изпратена в агенцията. Същевременно са изискани мостри и протоколи с резултати от изпитвания на тези мостри, извършени в акредитирана лаборатория.

3. Доказателства

 а) Свидетелство за промишлен дизайн № 4311/17.01.2002 г. с наименование “ПУЛОВЕРИ”

б) Удостоверение на Патентното ведомство от 31.01.2005 г. за прехвърляне правото на собственост върху промишления дизайн от “СТИЛ-21 ЦАНОВ” ООД на “ТЕКСТРОН” ЕООД

 в) Покана за участие

Изброените доказателства не доказват причините, поради които възложителят е избрал пуловери с дизайн, посочен в свидетелство № 4311/17.01.2002 г.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.