ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Мездра
Адрес Мездра 3100, ул. Христо Ботев 27
Партиден номер в РОП 7
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00007-2009-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Съхраняване и обезвреждане на твърди битови отпадъци но Община Мездра ,както и всички междинни операции по депонирането на същите.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

Изборът на процедура на договаряне без обявление е обоснован от възложителя с обстоятелството, че “Екопроект” ООД, гр. Враца, притежава комплексно разрешително № 5/2004 г., издадено от Министерството на околната среда и водите. Твърди се, че разрешителното е за експлоатация на регионално депо за отпадъци, в което “Екопроект” ООД, гр. Враца, е единствен оператор. В тази връзка, възложителят е адресирал поканата за участие в процедурата само до визираното дружество.

Същевременно, в мотивите не е уточено по силата на кой нормативен или административен акт е получено цитираното разрешително. Не става ясно и дали регионалното депо е единственото на тази територия, което възложителят може да ползва за съхраняване и обезвреждане на твърди битови отпадъци.

В допълнение, изложените в мотивите твърдения не са подкрепени с документи, доказващи, че “Екопроект” ООД, гр. Враца, притежава визираните по-горе изключителни права, което е задължително условие за прилагане на чл. 90, ал. 1, т. 3 от ЗОП. С оглед на изложеното, не може да се изрази категорично становище относно законосъобразността на избора на процедура.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.