ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ - /Старо наименование - /Национална агенция "Пътна инфраструктура" /НАПИ/ - /Старо наименование - Фонд "Републиканска пътна инфраструктура"/ /ФРПИ/
Адрес София 1606, бул. Македония 3
Партиден номер в РОП 44
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00044-2009-0002
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 8 от ЗОП
Обект на поръчката Строителство
Предмет: Избор на Изпълнител на строителството на обект:СОФИЙСКИ ОКОЛОВРЪСТЕН ПЪТ-ЮЖНА ДЪГА, участък СИМЕОНОВСКО ШОСЕ, от км. 44+720 до км. 49+291- допълнителни видове работи по реконструкцията на комуникации, към договор за изпълнение на обект: СОФИЙСКИ ОКОЛОВРЪСТЕН ПЪТ - ЮЖНА ДЪГА, участък СИМЕОНОВСКО ШОСЕ, от км. 44+720 до км. 49+291.
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

Доказано е наличието на предходен договор с посоченото в поканата лице. От описаната в мотивите фактическа обстановка може да се направи извод, че след сключването на предходния договор са възникнали непредвидени обстоятелства, които са довели до необходимост от възлагане на допълнително строителство. Възложителят не е изяснил кое е породило промените в основния проект, но е посочил факти, от които може да се изведе заключението, че е налице връзка между обекта по предходния договор и необходимите допълнителни строителни работи.

От друга страна, за изложените в мотивите твърдения не са представени доказателства. Не са изпратени документи, потвърждаващи че посочените непредвидени обстоятелства са възникнали след възлагането на предходния договор и не са включени в предмета му. Не е доказано и че допълнителните строителни работи са съществено необходими за изпълнението на предходния договор и не могат технически или икономически да се разделят от предмета му без значителни затруднения за възложителя или въпреки че могат да се разделят, са съществено необходими за изпълнението на поръчката.

Относно изискването на чл. 90, ал. 1, т. 8, б “б” от Закона за обществените поръчки (ЗОП) общата стойност на допълнителното строителство да не е повече от 50 на сто от стойността на основната поръчка следва да се отбележи, че такова условие е посочено в мотивите на решението.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.