ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Варна
Адрес Варна 9000, бул. Осми приморски полк 43
Партиден номер в РОП 81
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00081-2009-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: "Доставка на климатици и климатични системи за училища, детски градини и детски ясли, обекти със социално или специално предназначение към Община Варна"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

Мотивите на възложителя за провеждане на процедура по чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП не се доказват от приложените документи. Представените от възложителя доказателства не удостоверяват, че обстоятелствата посочени като “форсмажорни” имат пряко въздействие върху обектите, за които са предназначени доставките. Не е доказано, че в резултат на спиране на газоподаването на територията на Република България е спряно топлоподаването в училища, детски градини и детски ясли, обекти със социално или специално предназначение към Община Варна. Нещо повече – видно от резолюция на приложено писмо от “Булгартрансгаз” ЕАД до разпределителните дружества на “Овергаз” АД, газоподаването до тези обекти не е било спирано. 

Освен това, очакваният резултат от изпълнение на настоящата обществена поръчка не е свързан с преодоляване на последиците от евентуално възникнала непреодолима сила. Този извод следва от това, че срокът на изпълнение на обществената поръчка, предвиден в поканата, е до една година от сключването на договора, което е в противоречие с декларираната спешност. 

С оглед на изложеното, липсата на обстоятелства, определими като  “непреодолима сила” за възложителя, изключват възможността да се мотивира провеждането на спешна процедура по чл. 90, ал. 1, т. 4 от ЗОП.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.