ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение /II САГБАЛ/ "Шейново" АД - София
Адрес София 1504, ул. Шейново 19
Партиден номер в РОП 243
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00243-2009-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 4 от ЗОП
Обект на поръчката Доставки
Предмет: приготвяне и доставка на болнична храна и приготвяне и доставка на безплатна храна и ободрителни напитки, съгласно Наредба № 11/2005 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея за нуждите на Болницата
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

От приложените документи е видно, че решението за откриване на предходната процедура е взето на 24.10.2008 г. Датата, на която изтичат текущите договори е 28.01.2009 г., което означава, че за провеждането на процедура за сключване на нов договор е предвиден срок от 3 месеца. Считаме, че възложителят не е планирал тези действия правилно във времето със следните мотиви: 

При изчисляване ориентировъчната продължителност на процедурата по избор на нов изпълнител,  освен законово определените минимални срокове следва да бъдат отчетени и фактори като обем и сложност на поръчката, възникване на необходимост от удължаване на сроковете и не на последно място – вероятността от неуспешно финализиране на процедурата, поради прекратяване или обжалване. По отношение приложимостта на чл. 90, ал. 1, т. 4 ЗОП, като първо условие е наличие на обстоятелства от извънреден характер – обективни и независещи от възложителя, такива, които не могат да бъдат предвидени, а ако могат да се предвидят, то преодоляването им не зависи изцяло и само от волята на възложителя. Отнесено към изчисляване продължителността на дадена процедура изложеното води до извода, че събития като неуспешното й приключване е предвидимо и не може да се квалифицира като обстоятелство с извънреден характер. Възложителят следва да предвиди поне провеждане на една процедура на изключителна спешност, в случай на неблагоприятен изход от първата. На второ място, ако е налице непреодолима сила, следва да се докаже причинно-следствената връзка между нея и невъзможността да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита, ограничена или процедура на договаряне с обявление, включително при използване на предоставените от закона способи за тяхното съкращаване. 

Считаме, че не са налице обстоятелства, които могат да бъдат квалифициртани като непреодолима сила и мотивите за избор на настоящата процедура не са обосновани.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура е незаконосъобразен

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.