ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен предварителен контрол

по чл. 19, ал. 2, т. 24 от ЗОП
РАЗДЕЛ I
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Официално наименование Община Хитрино
Адрес с. Хитрино, област Шумен 9780, ул. Възраждане 45
Партиден номер в РОП 172
 
РАЗДЕЛ II
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП 00172-2009-0001
Основание за откриване чл. 90 ал. 1, т. 3 от ЗОП
Обект на поръчката Услуги
Предмет: Изработване на технически проект по съществуващ идеен проект за обект "Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа и изграждане на канализация с пречиствателна станция за отпадъчни води - с. Тимарево"
 
РАЗДЕЛ III
СТАНОВИЩЕ

Мотивите на възложителя не се доказват от приложените документи. Изпратените доказателства включват само разширен вариант на мотивите от решението и не доказват изложените твърдения.

Не е ясно как е възложен идейният проект, ако има такъв, тъй като в Регистъра на обществените поръчки не са намерени данни за него. Остава неизяснен въпросът, дали е придобит в резултат на проведена процедура, например конкурс за проект или са изискани три оферти. Във всички случаи обаче може да се счита, че е налице разделяне на поръчката, поради следните съображения:

Идейният и техническият проект /и работният, ако има такъв/ са части от цялостния инвестиционен проект, поради което стойностите им следва да се сумират при определяне реда за възлагането им като услуга. В случай, че за идеен проект се провежда конкурс за проект, стойността се изчислява съгласно чл. 15, ал. 2, т. 7 ЗОП.

Ако изказаните предположения се потвърждават от факти, за които към момента на осъществявания контрол не са налице писмени доказателства, това означава, че авторските права са придобити в нарушение на закона, поради което не могат да се приемат за обстоятелство, мотивиращо избора на настоящата процедура.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен, тъй като изложените мотиви и/или предоставените доказателства са недостатъчни

* Забележка:В съответствие с чл. 50, ал. 6 от ППЗОП становището на АОП не е задължително за възложителя, който съгласно закона носи отговорността за провеждане на процедурата. В случай че възложителят приеме за основателно негативното становище на АОП, той може да прекрати процедурата на основанията, посочени в закона. Ако възложителят счита, че разполага с неопровержими доказателства относно законосъобразността на избора на процедура, няма пречка тя да продължи независимо от становището на АОП.