ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Община Велико Търново
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 73
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предметът на поръчката е изготвяне на Технически проект на Експозиционен център и извършване на авторски надзор. Техническият инвестиционен проект (ТП) трябва да е изготвен съгласно изискванията на Наредба №4/2001г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, както и със специфичните изисквания на сградата. Според цитираната наредба, ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ трябва да разработи ТП в следния минимален обем, обхват и съдържание : По отношение на проектните части : 1.1. Част „Архитектурна” 1.2. Част „Конструктивна“ 1.3. Част „Геодезия и вертикална планировка” 1.4. Част „Водоснабдяване и Канализация“ 1.5. Част „Електрически инсталации“ 1.6. Част „Eнергийна Ефективност“ 1.7. Част „ОВКИ“ 1.8. Част „КИП и Автоматика“ 1.9. Част „Технологична на заведенията за обществено хранене“ 1.10. Част „Пожарна безопасност“ 1.11. Част „Пътна и организация на движението“ 1.12. Част „Проектносметна документация“ 1.13. Част „Паркоустройство, благоустройство и покривно озеленяване“ 1.14. Част „Интериор и дизайн на Голяма Зала“
Прогнозна стойност: 600000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00073-2020-0012
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РД 24-18 от 18.02.2020 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- услугата се възлага след конкурс за проект, проведен по реда на закона, като се изпращат покани за участие в преговорите на класирания участник или на всички класирани участници в съответствие с условията на конкурса.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е постъпило Решение № РД 24-18 от 18.02.2020 г. на кмета на Община Велико Търново за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП.
Според поле IV.7) на решението, прогнозната стойност на поръчката е 600 000 лв. без ДДС.
Видно от поле V.2) на решението, за участие в договарянето се кани лицето Клаудио Нарди, гр. Флоренция, Италия.
В мотивите за избора на процедура се посочва, че е проведен конкурс за проект с предмет: „Конкурс за нов градски център – Велико Търново“, имащ за цел получаване на идеи за Експозиционен център и мастърплан за територията на Старо военно училище. Уточнява се, че съгласно условията на конкурса, класираният на първо място участник ще бъде поканен да изработи техническия проект на сграда – експозиционен център, като развие идейния проект.
В поле V.3) се отбелязва, че разглежданата поръчка е свързана с процедура  „конкурс за проект“, открита с Решение № РД 24-35 от 20.04.2018 г., публикувана в Регистъра на обществените поръчки (РОП) под уникален № 00073-2018-0018. Доказателства в подкрепа на изложените мотиви не са представени.
 
Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):
Извършена справка в РОП показва, че по посочената от възложителя процедура, вписана под № 00073-2018-0018 е налична информация относно издаденото от кмета на Община Велико Търново решение за откриване и одобреното с него обявление за конкурс на проект от 20.04.2018 г. Предметът на поръчката е: „Конкурс за нов градски център – Велико Търново“. В РОП не е публикувана информация относно приключването на конкурса.
 
Изводи:
С разглежданото договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП се възлагат услуги по изготвяне на 14 проектни части на технически проект за сграда – Експозиционен център в гр. Велико Търново, както и упражняване на авторски надзор върху обекта. От изложените мотиви и извършената проверка в РОП става ясно, че през 2018 г. възложителят е обявил процедура „открит конкурс за проект“ за получаване на проектни идеи за Нов градски център (НГЦ), включващи: мастър план на цялата зона на НГЦ; идеен проект-извлечение за сграда на Експо-център, органично ситуирана в решението на съответния мастър план. В поле IV.3.2) на обявлението за конкурса за проект е записано, че част от наградата на победителя е правото на възлагане по чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП изработката на технически/работен инвестиционен проект на сграда – Експозиционен център в гр. Велико Търново. В мотивите решението за откриване на разглежданото договаряне е посочено, че съгласно условията на конкурса, поканеното лице е класираният на първо място участник, който следва да изработи технически проект на сградата, като развие идейния проект, с който е спечелил. Възложителят не е представил доказателства, които да установяват, че поканеното лице е именно победителят в конкурса за проект. В допълнение, в РОП не е публикувано обявление за резултатите от конкурса, поради което липсват данни, че той е приключил, респ. не е налична информация за спечелилия участник.
Предвид изложеното, прилагането на избраното правно основание може да се приеме за обосновано, в случай че възложителят разполага с относимите доказателства, че конкурсът за проект е проведен и поканата за участие в разглежданото договаряне се изпраща на участника, класиран на първо място.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).