ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - Велико Търново
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на топлинна енергия от районна централа за нуждите на офис Плевен при ТД на НАП Велико Търново. Място на изпълнение: административните сгради на офис Плевен, находящи се в гр. Плевен, ул. „Дойран“ №43, ул. „Васил Левски“ № 152 и ул. „Дойран“ № 160. Срок на изпълнение на поръчката - 24 месеца, считано от 01.10.2019 година.
Прогнозна стойност: 140000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2019-0006
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 5 от 20.02.2019 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е изпратено Решение № 5 от 20.02.2019 г. на директора на ТД на НАП Велико Търново за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „вˮ ЗОП.
В поле IV.7) от решението е посочено, че прогнозната стойност на поръчката е 140 000 лв. без ДДС. Предвид уточнението в поле VII.1), според което общата прогнозна стойност на всички поръчки със сходен предмет, предвидени за възлагане в системата на НАП през 2019 г. е в размер на 1 086 000 лв. без ДДС, се приема, че разглежданата процедура подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП (изм. ДВ, бр. 86/2018 г., в сила от 01.03.2019 г.).
В поле V.2) от решението е отбелязано, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП) възложителят няма да изпраща покана за участие, като договорът ще бъде сключен с „Топлофикация-Плевен” ЕАД, гр. Плевен, притежаващо изключителното право за пренос на топлинна енергия за територията на гр. Плевен.
Според информацията, представена в поле VII.1) от решението, на основание чл. 134 от ППЗОП, доказателства за обстоятелствата, посочени в решението няма да бъдат изпращани, тъй като същите са публично достъпни на интернет адрес: http://portal.dker.bg/registri/litsenzii.
 
Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):
Справка в публичния Регистър на издадените лицензии, поддържан на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от  Закона за енергетиката (ЗЕ), установи, че на „Топлофикация-Плевен” ЕАД е издадена лицензия № Л-059-05/08.01.2001 г. за дейността „пренос на топлинна енергия на територия в гр. Плевен”. Срокът на действие на лицензията е 20 години. Лицензията е вписана под № 39 от регистъра.
 
Изводи:
С разглежданата процедура се цели доставка на топлинна енергия от районна централа за нуждите на офис Плевен при ТД на НАП Велико Търново с място на изпълнение - административните сгради на офис Плевен, находящи се в гр. Плевен, ул. „Дойранˮ № 43,  ул. „Васил Левскиˮ № 152 и ул. „Дойранˮ № 160 за срок от 24 месеца, считано от 01.10.2019 г.
В чл. 130, т. 1 от ЗЕ е регламентирано задължението на топлопреносното предприятие да снабдява с топлинна енергия клиентите, присъединени към топлопреносната мрежа. В чл. 125 от ЗЕ е записано, че топлоснабдяването е процес на производство, пренос, доставка, разпределение и потребление на топлинна енергия с топлоносител водна пара и гореща вода за битови и небитови нужди. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, преносът на топлинна енергия е дейност, подлежаща на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. От посоченото следва, че преносът и снабдяването с топлинна енергия за определена територия са дейности, които се осъществяват от лице, което притежава разрешение за извършването им. От изложените мотиви и от извършената справка в регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката е видно, че дружество „Топлофикация-Плевенˮ ЕАД е носител на изключително право за пренос на топлинна енергия, придобито по силата на административен акт – лицензия, издадена от КЕВР на основание ЗЕ. Териториалният обхват на лицензията включва гр. Плевен, където попадат обектите, за които следва да се осъществи възлаганата доставка.
Изложеното е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагане на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „вˮ от ЗОП, при условие, че срокът за изпълнение бъде съобразен със срока на действие на лицензията на топлопреносното предприятие.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).