ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - Велико Търново
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Предметът на поръчката включва доставка на необходимите количества нетна електрическа енергия ниско напрежение за административните сгради на посочените офиси, по регулирани цени, определени от КЕВР, находящи се на следните адреси: За офис Видин – гр. Видин, ул. „Шести септември” № 12; За офис Враца – гр. Враца, ул. „Васил Кънчов“ №86; ул. "Петропавловска“ №43, Източна промишлена зона; За офис Монтана – гр. Монтана, ул. „Любен Каравелов“ №11, пл. „Жеравица“ №3 и ул. „Христо Ботев“ №67; За офис Плевен – гр. Плевен, ул. „Дойран“ №43. Прогнозното количество нетна електрическа енергия, което ще се доставя за срока на договора, е определено на база консумираната електрическа енергия за 12 месеца и възлиза общо на 859147 kWh /859,147 MWh/, като Възложителят има право да потреби по-голямо или по-малко количество. Срок за изпълнение на обществената поръчка - 12 /дванадесет/ месеца, считано от 01.02.2019г. Възложителя си запазва правото да намали броя на обектите, в случай на отпадане на обекти, които са му предоставени за ползване. В случай на придобиване на нови обекти от Възложителя в рамките на срока на действие на договора, за които следва да се доставя електрическа енергия, Възложителя си запазва правото да възложи доставката на електрическа енергия при условията на настоящата обществена поръчка и по регулирани от КЕВР цени, като предвижда изменение на договора за обществена поръчка по чл.116, ал.1, т.1 от ЗОП.
Прогнозна стойност: 300000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2018-0111
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 34 от 12.11.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е представено Решение № 34/12.11.2018 г. на директора на ТД на НАП Велико Търново, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на Решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 300 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) е отбелязано, на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП), възложителят няма да изпраща покана за участие в процедурата, а договорът за обществена поръчка ще бъде сключен с дружество „ЧЕЗ Електро България” АД.
В поле VII.1) „Допълнителна информация“ е отбелязано, че доказателства за обстоятелствата, посочени в решението няма да бъдат изпращани, тъй като същите са достъпни в електронен, публичен, безплатен регистър, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на адрес: http://www.dker.bg/bg/registri/litsenzii.html.
 
Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):
Извършена справка в публичния регистър на издадените лицензии, поддържан от КЕВР на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ), публикуван в сектор „Електроенергетика”, установи, че дружеството „ЧЕЗ Електро България” АД притежава лицензия № Л-135-11/13.08.2004 г. за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия”, издадена със срок до 12.08.2039 г. В Регистъра не е посочен териториалният обхват на лицензията.
 
Изводи:
Според предмета на поръчката и изложените в решението мотиви, с разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се възлага доставка на електрическа енергия – ниско напрежение по регулирани цени за офисите на ТД на НАП Велико Търново, находящи се в градовете Видин, Монтана, Враца и Плевен, за срок от 12 месеца.
В съответствие с чл. 30, ал. 1, т. 9 от ЗЕ на регулиране от КЕВР подлежат цените, по които крайните снабдители продават електрическа енергия на битови и небитови крайни клиенти за обекти, присъединени към електроразпределителната мрежа, на ниво ниско напрежение. Според чл. 39, ал. 1, т. 10 от ЗЕ дейностите по снабдяване с електрическа енергия от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като в съответствие с чл. 43, ал. 2, т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. Съгласно чл. 94а, ал. 1 от ЗЕ, крайният снабдител осигурява снабдяването с електрическа енергия на обекти на битови и небитови крайни клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниво „ниско напрежение”, в съответната лицензионна територия, когато тези клиенти не се снабдяват от друг доставчик. В чл. 97, ал. 1, т. 4 от същият закон е регламентиран и начина на сключване на сделките с електрическа енергия между крайните снабдители и битови и небитови крайни клиенти по регулирани от КЕВР цени.
Във връзка с гореизложеното, може да се приеме, че избраното за изпълнител дружество „ЧЕЗ Електро България” АД, съгласно посочената лицензия № Л-135-11/13.08.2004 г., притежава изключителни права за осъществяване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия” на определената му обособена територия. В регистъра не е уточнено какъв е териториалният обхват на лицензията, предвид което становището за законосъобразност се изразява, при условие че обектите, включени в предмета на настоящата процедура, попадат в територията на действие на дружеството.
Изложеното води до извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).