ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - Пловдив
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: 1. Предметът на поръчката включва: предоставяне на достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа за обекти на ТД на НАП Пловдив, находящи се в градовете Пловдив, Карлово, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Кърджали, Смолян и Доспат. 2. „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ” ЕАД, в качеството си на оператор на електроразпределителната мрежа, следва да предоставя на ТД на НАП Пловдив (Мрежовия клиент) право на достъп до електроразпределителната мрежа с цел снабдяване на неговите обекти (обособени по отношение на измерването на електрическа енергия имоти), находящи се на адресите, посочени в т. II.2. от Техническата спецификация на поръчката, с електрическа енергия, съгласно „ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНАТА МРЕЖА И ПРЕНОС НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ ПРЕЗ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНАТА МРЕЖА НА „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ“ ЕАД“, одобрени от КЕВР/ДКЕВР с решение на № ОУ-013 от 10.05.2008 г., и действащото законодателство в Република България (вкл. ПРАВИЛА за търговия с електрическа енергия /ПТЕЕ/, ПРАВИЛА за измерване на количеството електрическа енергия /ПИКЕЕ/ и ПРАВИЛА за условията и реда за предоставяне на достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи /ПУРПДЕЕМ/, издадени от КЕВР/ДКЕВР). Номиналните параметри на пренасяната електрическа енергия, на честотата и на всички други характеристики на качеството на напрежението както и допустимите им отклонения, които трябва да се спазват от „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ“ ЕАД при нормални условия на работа на всички елементи на електроразпределителната мрежа в мястото на предаване на енергията към обектите на Възложителя (мрежовия Клиент), в рамките на предоставяните системни и мрежови услуги, са одобрените от КЕВР „Показатели за качество на електроснабдяването”. 3. Срокът, за който ще се сключи договор с дружеството „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ” ЕАД е 48 (четиридесет и осем) месеца, считано от датата, на която е започнала доставката на електрическа енергия по свободно договорени цени, но не по-рано от 03.04.2019 г. 4. Мястото за изпълнение на поръчката е териториалният обхват на ТД на НАП Пловдив, представляващ част от обособената територия, за която от КЕВР/ДКЕВР е издадена Лицензия № Л-140-07/13.08.2004 г. на „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ“ ЕАД (старо наименование „ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ” АД). 5. Настоящата обществена поръчка е свързана с открита процедура с предмет: „Доставка на нетна електрическа енергия за ниско напрежение и избор на координатор на балансираща група за обекти на ТД на НАП Пловдив, находящи се в градовете Пловдив, Карлово, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Кърджали, Смолян и Доспат”, открита с Решение № РД-44-11/20.07.2018 г. на Възложителя.
Прогнозна стойност: 1100000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2018-0099
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РД-44-22 от 05.10.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е изпратено Решение № 44-22 от 05.10.2018 г. на директора на ТД на НАП гр. Пловдив, оправомощен със Заповед № ЗЦУ-ОПР-4/22.05.2017 г. на изпълнителния директор на НАП  за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „вˮ ЗОП.
В поле IV.3) от решението за откриване е посочено, че срокът на поръчката е 48 месеца, считано от датата, на която е започнала доставката на електрическа енергия по свободно договорени цени, но не по-рано от 03.04.2019 г. В същото поле се уточнява, че настоящата обществена поръчка е свързана с открита процедура с предмет: „Доставка на нетна електрическа енергия за ниско напрежение и избор на координатор на балансираща група за обекти на ТД на НАП Пловдив, находящи се в градовете Пловдив, Карлово, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Кърджали, Смолян и Доспатˮ, открита с Решение №РД-44-11/20.07.2018 г. на възложителя.
Видно от поле IV.7) на решението за откриване, прогнозната стойност на обществената поръчка е  1 100 000 лв. без ДДС,  поради което се приема, че процедурата подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
Според поле IV.8) от решението, общата стойност на поръчката, част от която се възлага с настоящата процедура е 1 660 000 лв. без ДДС.
Видно от информацията в поле V.1) изпълнението на услугата ще бъде възложено на дружество „Електроразпределение Югˮ ЕАД, преобразувано от „ЕВН България Електроразпределениеˮ АД към 19.05.2017 г.
В поле VII.1) от настоящото решение се посочва, че доказателствата относно избора на процедура няма да бъдат изпращани, тъй като същите са публично достъпни на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) (http://www.dker.bg/bg/registri/litsenzii.html).
 
Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):
Извършена справка на интернет страницата на КЕВР в сектор „Електроенергетика” установи, че в регистъра на издадените от Комисията лицензии, поддържан на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ) под номер 19 фигурира лицензия № Л-140-07/29.11.2006 г. за дейността „разпределение на електрическа енергия”, издадена на „Електроразпределение Юг” ЕАД със срок на действие до 12.08.2039 г. В Регистъра не е посочен териториалният обхват на лицензията.
Допълнително извършена справка в Регистъра на обществените поръчки (РОП) установи, че в него е публикувана информация за открита с Решение № РД-44-11 от 20.07.2018 г. процедура с предмет: „Доставка на нетна електрическа енергия ниско напрежение и избор на координатор на балансираща група за обекти на ТД на НАП Пловдив, находящи се в градовете Пловдив, Карлово, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Кърджали, Смолян и Доспат”, вписана в РОП под уникален № 00530-2018-0060.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели възлагане на услуги, свързани с осигуряването на достъп до и пренос през електроразпределителната мрежа на електрическа енергия на обекти на ТД на НАП, гр. Пловдив, находящи се на територията на градовете Пловдив, Карлово, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Кърджали, Смолян и Доспат за срок от 48 месеца.
В съответствие с чл. 30, ал. 1, т. 13 от ЗЕ на регулиране от КЕВР подлежат цените за достъп и/или за пренос през електроразпределителните мрежи. Според чл. 39, ал. 1, т. 3 от ЗЕ дейността по разпределение на електрическа енергия подлежи на лицензиране, като в съответствие с чл. 43, ал. 2, т. 1 от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия за дейността. С оглед нормативната уредба в областта, счита се, че дружеството, което притежава лицензия има изключителното право да извършва дейността, на съответната територия.
Видно от публичния регистър на издадените от Комисията лицензии, по силата на лицензия № Л-140-07/29.11.2006 г. за дейността „разпределение на електрическа енергия”, дружество „Електроразпределение Юг” ЕАД, притежава изключителни права да предоставя услугата за територията, за която същата е издадена. Информация по отношение на териториалния обхват на лицензията не беше открита в регистъра, поради което становището се изразява под условие, че лицензията обхваща територията на градовете, където се намират обектите, включени в предмета на настоящата процедура.
Изложеното е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП се счита за обосновано.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).