ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - Варна
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: „Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадни води – ВиК за административната сграда на ТД на НАП Варна с адрес: гр. Варна бул. "Осми Приморски полк" № 128. Срок за изпълнение на договора – 60 /шестдесет/ месеца, считано от 11.03.2019 г. или до достигане на максимално допустимата му стойност в рамките на този срок. Максимално допустимата стойност на поръчката е в размер на 50 000 лв. без ДДС.
Прогнозна стойност: 50000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2018-0091
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 18-18 от 19.09.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е изпратено Решение № 18-18 от 19.09.2018 г. на директора на ТД на НАП гр. Варна за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „вˮ ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението за откриване, прогнозната стойност на обществената поръчка е 50 000 лв. без ДДС. Според поле IV.8) общата прогнозна стойност на всички поръчки със сходен предмет, предвидени за възлагане в системата на НАП през настоящата година е в размер на 355 000 лв. без ДДС, поради което се приема, че процедурата подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В поле V.2) от решението се уточнява, че възложителят ще се възползва от нормата на чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП) и няма да изготвя и да изпраща покана за участие в процедурата, като договорът ще се сключи с „Водоснабдяване и канализацияˮ ООД, гр. Варна.
В АОП са представени следните доказателства относно избора на процедура:
- Решение № РД-02-14-2234 от 22.12.2009 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Видно от съдържанието му, дружество „ВиК - Варнаˮ ООД, гр. Варна е вписано под № 7 от решението, а територията му на действие обхваща общини Варна, Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово;
- Списък на ВиК операторите към 31.12.2015 г.; Установява се, че дружество „ВиК - Варнаˮ ООД, гр. Варна фигурира под № 8 от списъка.;
- Решение № ОУ-9 от 11.08.2014 г. на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което са одобрени Общи условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от 51 ВиК оператори, сред които е и дружество „В и К - Варнаˮ ООД;
- Решение № Ц-34 от 15.12.2017 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което са утвърдени цени на водоснабдителните и канализационни услуги, предоставяни от „ВиК - Варнаˮ ООД, гр. Варна и от други ВиК – оператори.
- Общи условия за предоставяне на ВиК – услуги на потребителите от   „В и К - Варнаˮ ООД, гр. Варна.
 
Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):
Извършена допълнително справка на интернет страницата на КЕВР установи, че в раздел „ВиКˮ е публикуван списък на ВиК операторите към 31.12.2015 г. Информацията е публикувана на основание Решение № РД-02-14-2234 от 22.12.2009 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството (обн. в ДВ, бр. 7/2010 г.), с което са обявени ВиК операторите, обособените им територии на действие и техния обхват и граници. Справката потвърждава горепосочените твърдения, а именно, че дружество „В и К - Варнаˮ ООД, гр. Варна е вписано като ВиК оператор под № 8 от списъка и е с обособена територия на действие, която обхваща общини Варна, Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово.
 
Изводи:
С разглежданата процедура се възлага доставка на питейна вода, отвеждане  и пречистване на отпадъчни води за административната сграда на ТД на НАП Варна, находяща се на територията на гр. Варна за срок от 5 години, считано от 11.03.2019 г.
В съответствие с нормата на чл. 198а, ал. 1 от Закона за водите (ЗВ), за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и предоставянето на ВиК услуги, територията на страната се разделя на обособени територии. Според чл. 198о, ал. 2 от същия закон, в границите на една обособена територия само един ВиК оператор може да осъществява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и по предоставяне на ВиК услуги на потребителите. Изключение е предвидено само за случаите, при които определени лица не обслужват цялата обособена територия, а отделни потребители (чл. 198о, ал. 2 във връзка с ал. 6 от ЗВ). Цитираните разпоредби показват, че  дейностите по доставка на питейна вода и отвеждане и пречистване на отпадни води за конкретна обособена територия могат да бъдат възложени на определено лице и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката (чл. 79, ал. 2 ЗОП).
От изложените от възложителя мотиви, приложените в тяхна подкрепа доказателства и допълнително извършена справка, се установява, че избраният В и К оператор притежава изключителни права за доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за територията на гр. Варна, където се намира обектът, обхванат от предмета на настоящата поръчка и при възлагането на договор с посочения предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).