ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - София-град
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: 1. Предмет на настоящата обществена поръчка е: „Доставка на електрическа енергия ниско напрежение (до 1 kV) по регулирани цени, за административни сгради на ТД на НАП София”. 2. Изпълнението на предмета на поръчката ще се изразява в: Предметът на поръчката включва осигуряване от страна на електроснабдителното дружество, дейности както следва: 1. Доставка на електрическа енергия по регулирани цени; 2. Разпределение на електрическа енергия, в това число: 2.1. Достъп до електроразпределителната мрежа ниско напрежение; 2.2. Пренос през електроразпределителната и електропреносна мрежа до мястото на доставката. 3. Срок за изпълнение на обществената поръчка: 24 (двадесет и четири) месеца, считано от 10.01.2019 г., независимо от датата на сключването му, с оглед осигуряване непрекъсваемост на снабдяването с електрическа енергия или до изчерпване на стойността на договора в размер на 801 666,67 лв. без ДДС, в случай че това се осъществи в рамките на срока на действие на договора. В срока на изпълнение на поръчката, Възложителя си запазва правото да намали броя на обектите за доставка и разпределение на електрическа енергия в случай на отчуждаване на имоти. В случай на придобиване на нови имоти, Възложителя има право да възложи услугата за доставка и разпределение на електрическа енергия при условията на настоящата документация и сключен договор в резултат на проведената процедура за възлагане на обществена поръчка.
Прогнозна стойност: 801666.67 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2018-0075
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 12 от 17.08.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е представено Решение № 12 от 17.08.2018 г. на директора на ТД на НАП София (упълномощен със Заповед № ЗЦУ-ОПР-4/22.05.2017 г. на Изпълнителния директор на НАП), за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на Решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 801 666.67 лв. без ДДС.
В поле V.2) е отбелязано, на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП), възложителят няма да изпраща покана за участие в процедурата, а договорът за обществена поръчка ще бъде сключен с дружество „ЧЕЗ Електро България” АД. В мотивите в решението се твърди, че дружеството притежава изключителни права за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия” на територията на Столична община, Софийска област, Област Перник, Област Кюстендил и Област Благоевград.
В раздел „Допълнителна информация“ е отбелязано, че доказателства за обстоятелствата, посочени в решението няма да бъдат изпращани, тъй като същите са достъпни в електронен, публичен, безплатен регистър, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на адрес: http://www.dker.bg/bg/registri/litsenzii.html, под номер 101.
В поле IV.3) на Решението за откриване е записано, че поръчката предвижда електроснабдителното дружество да извършва дейностите доставка на електрическа енергия по регулирани цени и разпределение на електрическа енергия, в това число достъп до електроразпределителната мрежа ниско напрежение и пренос през електроразпределителната и електропреносна мрежа до мястото на доставката. Следва да се отбележи, че дейностите по пренос и разпределение на електрическа енергия са обект на отделно лицензиране.
 
Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):
Извършена справка в публичния регистър на издадените лицензии, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ), публикуван в сектор „Електроенергетика”, установи, че дружеството „ЧЕЗ Електро България” АД притежава лицензия № Л-135-11/13.08.2004 г. за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия”, издадена със срок до 13.08.2039 г. В Регистъра не е посочен териториалният обхват на лицензията.
 
Изводи:
Според предмета на поръчката и изложените в решението мотиви, с разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се възлага доставка на електрическа енергия – ниско напрежение по регулирани цени за административни сгради на ТД на НАП София, за срок от 24 месеца или до изчерпване на стойността на договора.
В съответствие с чл. 30, ал. 1, т. 9 от ЗЕ на регулиране от КЕВР подлежат цените, по които крайните снабдители продават електрическа енергия на битови и небитови крайни клиенти за обекти, присъединени към електроразпределителната мрежа, на ниво ниско напрежение. Според чл. 39, ал. 1, т. 10 от ЗЕ дейностите по снабдяване с електрическа енергия от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като в съответствие с чл. 43, ал. 2, т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. Съгласно чл. 94а, ал. 1 от ЗЕ, крайният снабдител осигурява снабдяването с електрическа енергия на обекти на битови и небитови крайни клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниво „ниско напрежение”, в съответната лицензионна територия, когато тези клиенти не се снабдяват от друг доставчик. В чл. 97, ал. 1, т. 4 от същият закон е регламентиран и начина на сключване на сделките с електрическа енергия между крайните снабдители и битови и небитови крайни клиенти по регулирани от КЕВР цени.
Във връзка с гореизложеното, може да се приеме, че избраното за изпълнител дружество „ЧЕЗ Електро България” АД, съгласно посочената лицензия № Л-135-11/13.08.2004 г., притежава изключителни права за осъществяване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия” на определената му обособена територия. В регистъра не е уточнено какъв е териториалният обхват на лицензията, предвид което становището за законосъобразност се изразява, при условие че обектите, включени в предмета на настоящата процедура, попадат в територията на действие на дружеството.
Изложеното води до извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.
Доколкото крайните клиенти могат да сключват договори за продажба на електрическа енергия и по свободно договорени цени, възложителят следва да разполага с аргументи, че възлагането на договора по регулирани цени е по-ефективно от реализирането на доставката на свободния пазар, в условията на свободна и лоялна конкуренция.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).