ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - София-град
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: 1. Предмет на настоящата обществена поръчка е: „Доставка на газ от газоразпределителни дружества монополисти за нуждите на ТД на НАП София в две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Доставка на газ за нуждите на ИРМ Ботевград към офис „София област“; Обособена позиция № 2: Доставка на газ за нуждите на офис „Кюстендил““. 2. Изпълнението на предмета на поръчката ще се изразява в: Доставка на природен газ от газоразпределителни дружества монополисти за газифицираните имоти на ТД на НАП София. 3. Срок за изпълнение на обществената поръчка: 36 месеца, считано от 01.01.2019 г. и за двете обособени позиции, независимо от датата на сключването им, с оглед осигуряване непрекъсваемост на доставката на природен газ. Началната дата е в зависимост от изтичане на срока на действащите договори със същия предмет. В срока на изпълнение на поръчката, Възложителя си запазва правото да намали броя на обектите за доставка на природен газ от газоразпределителни дружества монополисти в случай на отчуждаване на имоти. В случай на придобиване на нови имоти, Възложителя има право да възложи услугата за доставка на природен газ от газоразпределителни дружества монополисти, при условията на настоящата документация и сключен договор в резултат на проведената процедура за възлагане на обществена поръчка.
Прогнозна стойност: 90000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2018-0071
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 11 от 14.08.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е изпратено Решение № 11 от 14.08.2018 г. на директора на ТД на НАП, гр. София, упълномощен със Заповед № ЗЦУ-ОПР-4/22.05.2017 г. на Изпълнителния директор на НАП за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
В поле IV.3) от решението, е посочено, че предметът на обществената поръчка е за доставка на газ от газоразпределителните дружества за нуждите на ТД но НАП София в две обособени позиции: Обособена позиция № 1 за обекти на ИРМ Ботевград към офис „София областˮ и Обособена позиция № 2 за нуждите на офис „Кюстендилˮ. В полето е указано, че срокът на изпълнение на обществената поръчка е 36 месеца, считано от 01.01.2019 г.
Видно от поле IV.7) на решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 90 000 лв. без ДДС, а според поле IV.8) от същото, общата стойност на поръчката, част от която се възлага с настоящата процедура е 420 000 лв. без ДДС, т. е. над стойностните прагове по чл. 20, ал. 1, т. 1 ЗОП, поради което се приема, че последната подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В поле V.2) от решението се уточнява, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки  (ППЗОП), възложителят няма да изпраща покана, а ще сключи договори с: 1. „Балкангаз 2000ˮ АД, гр. Ботевград и 2. „Овергаз Мрежи” АД, гр. София.
В поле V.1) от решението е посочено, че доказателствата за обстоятелствата, посочени в решението, няма да бъдат изпращани, тъй като същите са публично достъпни на интернет адрес - http://www.dker.bg/bg/priroden-gaz/litsenzii-5.html.
 
Извършени проверки от АОП в електронни публични регистри (когато е приложимо):
Извършена справка в публикувания на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) списък на издадените от Комисията лицензии в сектор „Природен газ” за осъществяване на дейностите по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7 и 10 от Закона за енергетиката (ЗЕ) потвърждава, че в нея са вписани:
-лицензия № Л-179-08/17.12.2004 г. за дейността „разпределение на природен газ” и лицензия № Л-179-12/27.04.2009 г. за дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдителˮ, вписани под № 2 от списъка, с титуляр дружество „Балкангаз 2000ˮ АД. Територията на действие на лицензиите обхваща община Ботевград, а срокът им е до 17.12.2036 г.
-лицензия № Л-440-08/30.03.2015 г. за дейността „разпределение на природен газˮ и лицензия № Л-440-12/30.03.2015 г. за дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдителˮ, вписани под № 16 в списъка. Техен титуляр е дружество „Овергаз Мрежиˮ АД за територия Запад, която включва общините Кюстендил, Монтана, Мездра, Петрич, Банско и Разлог. Срокът на валидност на двете лицензии е 25 години.
 
Изводи:
С разглежданата процедура ТД на НАП София възлага по две обособени позиции доставка на природен газ за нуждите на ИРМ Ботевград към офис „София областˮ и на офис „Кюстендилˮ за срок от 36 месеца.
В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ дейностите по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия.  
В конкретния случай, от изложените мотиви и от извършената справка, се установява, че дружествата - „Балкангаз 2000ˮ АД и „Овергаз Мрежи” АД притежават изключителни права за осъществяване на дейностите „разпределение на природен газ” и „снабдяване с природен газ от краен снабдител” на териториите на гр. Ботевград и гр. Кюстендил, където се намират обектите, обхванати от предмета на настоящата процедура.
Изключителните права са придобити в резултат на лицензии, издадени от КЕВР, на основание ЗЕ и при възлагането на договор с цитирания предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).