ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - София-град
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: 1. Предмет на настоящата обществена поръчка е: „Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадни води за нуждите на ТД на НАП София в три обособени позиции: Обособена позиция № 1: Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадни води за нуждите на ТД на НАП София, обхващаща административните сгради на територията на гр. София; Обособена позиция № 2: Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадни води за нуждите на ИРМ Ихтиман към офис „София област“; Обособена позиция № 3: Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадни води за нуждите на офис „Благоевград“.“ 2. Изпълнението на предмета на поръчката ще се изразява в: Доставка на питейна вода и предоставяне на водопроводни и канализационни услуги за нуждите на ТД на НАП София. 3. Срок за изпълнение на обществената поръчка: 36 месеца, считано от: - за първа обособена позиция – 18.06.2018 г.; - за втора обособена позиция – 15.06.2018 г.; - за трета обособена позиция – 26.09.2018 г., независимо от датата на сключването им, с оглед осигуряване непрекъсваемост на доставката и услугата по отвеждане и пречистване на отпадни води. Началната дата е в зависимост от изтичане на срока на действащите договори със същия предмет. В срока на изпълнение на поръчката, Възложителя си запазва правото да намали броя на обектите за доставка на питейна вода и предоставяне на водопроводни и канализационни услуги в случай на отчуждаване на имоти. В случай на придобиване на нови имоти, Възложителя има право да възложи услугата за доставка на питейна вода и предоставяне на водопроводни и канализационни услуги, при условията на настоящата документация и сключен договор в резултат на проведената процедура за възлагане на обществена поръчка.
Прогнозна стойност: 79000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2018-0013
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 3 от 23.02.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № 3 от 23.02.2018 г. на зам.- директора на ТД на НАП София, упълномощен със Заповед № ЗЦУ-ОПР-9/22.05.2017 г. на изпълнителния директор на НАП за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
В поле IV.3) от решението е отбелязано, че срокът на изпълнение на обществената поръчка по трите обособени позиции е 36 месеца.
В поле IV.7) от решението е посочено, че прогнозната стойност на поръчката е 79 000 лв. без ДДС, а в поле VII.1) от същото се посочва, че общата прогнозна стойност на всички поръчки със сходен предмет, предвидени за възлагане в системата на НАП през настоящата година е в размер на 355 000 лв. без ДДС, поради което се приема, че последната подлежи на осъществяване на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В поле V.2) от решението е отбелязано, че съгласно чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки възложителят няма да изпраща покана за участие, като договори ще бъдат сключени със следните дружества: 1. „Софийска вода” АД, гр. София; 2. „Водоснабдяване и канализация“, гр. София и 3. „Водоснабдяване и канализация“, гр. Благоевград.
В АОП не са представени доказателства относно избора на процедура, но в поле V.1) от решението е посочен линк, на който може да бъде намерен публикуван на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) – списък на В и К операторите към 31.12.2015 г. –  /http://www.dker.bg/PDOCS/vik-operatori-31dec2015.pdf/.
Извършена справка на интернет страницата на КЕВР установи, че в раздел „ВиК” е публикуван списък на ВиК операторите към 31.12.2015 г. В списъка са вписани, обособените територии на действие на ВиК операторите, които те обслужват, обхвата на тези територии и техните граници, съгласно Решение № РД-02-14-2234 от 22.12.2009 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството (обн. в ДВ, бр. 7/2010 г.).
Справката показва, че:
- дружество „Софийска вода” АД, гр. София, с което ще бъде сключен договор по обособена позиция №1 от настоящата поръчка, е вписано под № 43 от списъка на ВиК операторите към 31.12.2015 г. и под № 42 от Решение № РД-02-14-2234/22.12.2009 г. (обн. В ДВ, бр. 7/2010 г.). Територията на действие на дружеството обхваща гр. София;
- дружество „ВиК“, гр. София, с което ще се сключи договор по втората обособена позиция е вписано под № 42 от списъка и под № 41  от Решение № РД-02-14-2234/22.12.2009 г. (обн. В ДВ, бр. 7/2010 г.). Територията на действие на дружеството обхваща общините Антон, Божурище, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч.;
- дружеството, с което ще бъде сключен договор по обособена позиция № 3- „ВиК“ ЕООД, гр. Благоевград фигурира под № 4 от списъка и под № 3 от Решение № РД-02-14-2234/22.12.2009 г. (обн. В ДВ, бр. 7/2010 г.). Териториалният обхват на действие на дружеството включва общините Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Струмяни, Банско, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово.
 
 
Изводи:
С разглежданата процедура се възлагат услуги по доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за нуждите на  ТД на НАП, гр.  София в три обособени позиции за срок от 36 месеца.
В съответствие с нормата на чл. 198а, ал. 1 от Закона за водите (ЗВ), за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и предоставянето на ВиК услуги, територията на страната се разделя на обособени територии. Според чл. 198о, ал. 2 от същия закон, в границите на една обособена територия само един ВиК оператор може да осъществява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите. Изключение е предвидено само за случаите, при които определени лица не обслужват цялата обособена територия, а отделни потребители (чл. 198о, ал. 2 във връзка с ал. 6 от ЗВ).
Видно от описаните от възложителя мотиви и извършените във връзка с доказването им справки, посочените дружества притежават изключителни права за доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за територията на градовете София, Ихтиман и Благоевград, където се намират обектите, в обхвата на предмета на настоящата поръчка и при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).