ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Областна дирекция /ОД/ на Министерство на вътрешните работи/МВР/ - Ямбол
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 3026
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Снабдяване с електрическа енергия /ниско напрежение/ от краен снабдител на обекти, управлявани от Областна дирекция на МВР - Ямбол 1. Срок на договор за възлагане на обществена поръчка - 3 /три/ години. 2. Конкретният обем на обществена поръчка, съответно конкретното количество електрическа енергия, с която ще бъде снабдена ОДМВР - Ямбол за срока на договора, не могат да бъде предварително определени, доколкото същите ще бъдат обусловени от реалните потребности на ОДМВР - Ямбол /реалната консумация на електрическа енергия/ за срока на договора за възлагане на обществена поръчка. Прогнозното количество за разходване /снабдяване с електрическа енергия за срока на договора, се определя на 1651962 кв.ч., изчислено въз основа на осъществената консумация на електрическа енергия за всички обекти, управлявани от ОДМВР - Ямбол през предходните 12 /дванадесет/ месеца, умножена по три. 3. Стойността на договора за възлагане на обществена поръчка не може да бъде предварително определена, доколкото същата ще бъде обусловена от реалните потребности на ОДМВР - Ямбол /реалната консумация на електрическа енергия/ за срока на договора, както и действащите за съответния период регулирани цени. Прогнозната стойност на поръчката за срок от 3 /три/ години за всички обекти, управлявани от ОДМВР - Ямол е 299270 лева без ДДС, изчислени на база разхода за този вид доставка през предходните 12 /дванадесет/ месеца, умножен по 3 /три/.
Прогнозна стойност: 299270 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 03026-2018-0001
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 326000-2744 от 23.02.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е представено Решение № 326000-2744 от 23.02.2018 г. на директора на ОДМВР - Ямбол за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП за възлагане на доставки.
Видно от поле IV.7) на решението прогнозната стойност на поръчката е 299 270 лв. без ДДС.
В поле V.2) от решението е посочено, че на основание чл. 65, ал. 1 от ППЗОП, покана за участие няма да бъде изпращана, а договорът за доставка ще бъде сключен с дружеството „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, за срок от 3 години.
В мотивите се цитира лицензия № Л-141-11/13.08.2004 г. издадена на „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД за срок до 13.08.2039 г., за осъществяване на дейностите по чл. 39, ал. 1, т. 10 от Закона за енергетиката (ЗЕ).
В подкрепа на изложените мотиви в АОП са представени следните копия на документи:
- заглавна страница на Лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия № Л-141-11/13.08.2004 г., издадена на „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД за срок от 35 години;
- Приложение № 1 към лицензия № Л-141-11/13.08.2004 г. с описание на границите и карта на обособената територия на действие. Според документа, обособената територия, на която „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД осъществява дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“ обхваща следните административни единици: област Пловдив, област Стара Загора, област Сливен, област Бургас, област Ямбол, област Хасково, област Кърджали и област Смолян;
- списък на обектите на ОДМВР – Ямбол на територията на област Ямбол, снабдявани с електрическа енергия (ниско напрежение).
Извършена справка в публикувания на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) регистър на издадените лицензии в сектор електроенергетика установи, че под номер 20 в списъка е вписана лицензия № Л-141-11/29.11.2006 г. за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия”, издадена на „ЕВН България Електроснабдяване”  ЕАД, за срок до 12.08.2039 г. В Регистъра не е посочен териториалният обхват на лицензията.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели снабдяване с електрическа енергия (ниско напрежение) от краен снабдител на обектите, управлявани от ОДМВР - Ямбол, които се намират на територията на област Ямбол, за срок от три години. В ЗЕ и Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ) е регламентирано, че крайните клиенти могат да сключват договори за продажба на електрическа енергия по регулирани и по свободно договорени цени. Съгласно чл. 97, ал. 1, т. 4 от ЗЕ и чл. 15, ал. 2, т. 3 от ПТЕЕ, сделки с електрическа енергия по регулирани цени се сключват между крайни снабдители и битови и небитови крайни клиенти за обекти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниво ниско напрежение, когато тези клиенти не са избрали друг доставчик. Според чл. 100, ал. 1 от ЗЕ и чл. 15, ал. 3 от ПТЕЕ, крайните клиенти могат да сключват договори за продажба на електрическа енергия по свободно договорени цени с производители и търговци. В конкретния случай, в решението възложителят отбелязва, че не възлага обществената поръчка чрез сключване на договор за доставка на електрическа енергия по свободно договорени цени, доколкото не е регистриран на свободния пазар на електрическа енергия и няма задължения за това. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 10 от ЗЕ дейността по снабдяване с електрическа енергия от крайни снабдители подлежи на лицензиране, като в чл. 43, ал. 2, т. 2а от същия закон е регламентирано, че за една обособена територия се издава само една лицензия за снабдяване с електрическа енергия. Предвид посоченото се приема, че дружествата, които притежават лицензия за тази дейност, имат изключителни права на съответната територия. Изложеното е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Въз основа на представените документи и на извършената справка в регистъра на КЕВР се приема, че по силата на лицензия № Л-141-11/29.11.2006 г. за дейността “обществено снабдяване с електрическа енергия” „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД придобива изключителни права да предоставя услугата за територията, за която същата е издадена. От приложените към преписката документи е видно, че градовете, включени в приложения списък, където следва да се реализира възлаганата доставка, попадат в лицензионната територия на „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в случая може да се приеме за законосъобразно. Доколкото крайните клиенти могат да сключват договори за продажба на електрическа енергия и по свободно договорени цени, възложителят следва да разполага с аргументи, че възлагането на договора по регулирани цени е по-ефективно от реализирането на доставката на свободния пазар, в условията на свободна и лоялна конкуренция (чл. 1, ал. 1 от ЗОП).
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).