ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Национална агенция за приходите /НАП/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предметът на поръчката включва доставката на природен газ за сградата на УЦ на НАП Банкя с адрес: гр. Банкя, ул. "Св. Св Кирил и Методий" №31, за период от 3 /години/, с начална дата датата на сключване на договора, не не по-рано от 21.03.2018 г., в случай че договорът се сключи преди тази дата.
Прогнозна стойност: 110000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2018-0006
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РЦУ-19 от 30.01.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № РЦУ-19 от 30.01.2018 г. на главния секретар на НАП, упълномощен за възложител със Заповед № ЗЦУ-ОПР-2/22.05.2017 г. на изпълнителния директор на НАП, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3 ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението, прогнозната стойност на настоящата поръчка е 110 000 лв. без ДДС, но предвид уточненията в поле V.1) и VII.1), според които общата прогнозна стойност на всички поръчки със сходен предмет, предвидени за възлагане в системата на НАП през настоящата година е в размер на 420 000 лв. без ДДС, се приема, че разглежданата процедура подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В поле V.2) от решението е отбелязано, че на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП ще се сключи договор с „Овергаз Мрежи” АД, притежаващо изключителни права за разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители на територията на Столична община и СОР Банкя. В същото поле е записано, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на закона за обществените поръчки (ППЗОП) няма да се изпраща покана за участие в договарянето.
Според информацията, представена в поле VII.1) от решението, доказателства за обстоятелствата, посочени в мотивите, няма да бъдат изпращани, тъй като същите са публично достъпни на указания интернет адрес - http://www.dker.bg/bg/registri/litsenzii.html.
При извършена справка в Регистъра на издадените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) лицензии в сектор „Природен газ”  се установи, че дружество „Овергаз Мрежи” АД притежава лицензии: № Л-184-08/17.12.2004 г. за осъществяване на дейността по „разпределение на природен газ” и № Л-184-12/27.04.2009 г., изменена с Решение № И3-Л-184 от 29.06.2009 г., за дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдител”. Териториалният обхват на лицензиите обхваща Столична община (в това число СОР Банкя) и община Божурище, а срокът им на действие е до 17.12.2039 г.
 
Изводи:
С разглежданата процедура се възлага доставка на природен газ за сградата на УЦ на НАП Банкя, находяща се в гр. Банкя, за период от три години.
В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от Закона за енергетиката (ЗЕ), дейностите по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия.
Изложените мотиви и извършената справка, потвърждават, че „Овергаз Мрежи” АД е носител на изключителни права за осъществяване на дейностите по разпределение и снабдяване с природен газ от краен снабдител за територията на СОР Банкя, където се намира обекта, за чиито цели се възлага поръчката.
Изключителните права са придобити по силата на административен акт – лицензии, издадени от КЕВР, на основание ЗЕ.
С оглед на изложеното, изборът на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП се счита за законосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).