ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Водоснабдяване и канализация /В и К/ АД - Ловеч
Вид: Секторен
Партиден номер в РОП: 991
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет:  Предметът на договарянето е предоставяне на услуга за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа за обекти на „ВиК” АД гр. Ловеч, присъединени на ниво средно и ниско напрежение, съгласно списъци на обектите предоставени от Възложителя. Предметът на поръчката е с две обособени позиции: - Обособена позиция № 1 /ОП№1/ - „Предоставяне на достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа за обекти на „ВИК“ АД, гр. Ловеч присъединени на ниво средно напрежение“; - Обособена позиция № 2 /ОП№2/ - „Предоставяне на достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа за обекти на „ВИК“ АД, гр. Ловеч присъединени на ниво ниско напрежение“; Към настоящия момент услугата е предназначена, както следва: - Относно ОП№1 – за 3 бр. обекти присъединени на ниво средно напрежение; - Относно ОП№2 - общо за – 123 бр. обекта, в т.ч. както следва: - 31 бр. обекти присъединени на ниво ниско напрежение, които са с инсталирани електромери за почасово отчитане на електрическата енергия; - 92 бр. обекти, присъединени на ниво ниско напрежение със СТП; Прогнозно количество за срока на договорите: общо – 42 300 MWh, в т.ч.: - за Обособена позиция № 1 – 17 300 MWh; - за Обособена позиция № 2 – 25 000 MWh; Прогнозна стойност - общо – 1 520 000,00 лв. без ДДС, в т.ч.: - За обособена позиция №1 – 320 000,00 лв. без ДДС; - За обособена позиция №2 - 1 200 000,00 лв. без ДДС. Важно: Предвидените количества общо и по обособени позиции са прогнозни, има ориентировъчен характер и не обвързват Възложителя. Общата прогнозната стойност на обществената поръчка, както и прогнозните стойности на поръчката по съответните обособени позиции имат ориентировъчен характер за срока на договорите и не обвързва Възложителя. Възложителят не се задължава да изразходи цялата обща посочена прогнозна стойност на поръчката, както и посочените прогнозни стойности по съответните обособени позиции, като те може да бъдат и надвишени. Възложителят има право по време на действието на договорите по съответните обособени позици и съгласно изискванията на ЗОП да прави промени в Списъците на своите обекти.
Прогнозна стойност: 1520000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00991-2018-0002
Вид на процедурата: Договаряне без предварителна покана за участие
Решение за откриване на процедурата: № ИД-966 от 30.01.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № ИД-966 от  30.01.2018 г. на изпълнителния директор на „ВИК“ АД, гр. Ловеч за откриване на процедура договаряне без предварителна покана за участие на основание чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на Решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 1 520 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) на Решението се посочва, че на основание чл. 65, ал. 1 от ППЗОП, няма да бъде изпращана покана за участие в процедурата, а договорът ще се сключи с „ЧЕЗ Разпределение България” АД, притежаващо изключителни права за разпределение на електрическа енергия на територията на област Ловеч.
Доказателства в подкрепа на мотивите не са приложени.
В мотивите се твърди, че „ЧЕЗ Разпределение България” АД притежава Лицензия за разпределение на електрическа енергия № Л-135-07/13.08.2004 г. за срок от 35 години, издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в чиито териториален обхват попада област Ловеч. Отбелязва се, че информация за лицензията е достъпна на интернет-страницата на КЕВР на адрес: http://www.dker.bg. Направена проверка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, поддържан от КЕВР, потвърди информацията в мотивите. Установи се, че под номер 249 в регистъра фигурира лицензия № Л-135-07/13.08.2004 г. за дейността „разпределение на електрическа енергия“, издадена на „ЧЕЗ Разпределение България” АД, за срок от 35 години. В Регистъра не е посочен териториалният обхват на лицензията.
Допълнително извършена справка в Регистъра на обществените поръчки (РОП) установи, че с Решение № ИД-11326 от 25.10.2017 г. възложителят е стартирал „открита” процедура по ЗОП с предмет „Доставка на електрическа енергия средно и ниско напрежение и избор на координатор на балансираща група за обекти на „В И К“ АД, гр.Ловеч“, вписана в РОП под уникален № 00991-2017-0007.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели предоставяне на достъп и пренос на електрическа енергия през разпределителната мрежа на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за нуждите на „ВиК” АД гр. Ловеч, съгласно списъци на обектите предоставени от Възложителя, присъединени на ниво средно и ниско напрежение на две обособени позиции за срок от 48 месеца.
Видно от направената справка в РОП, с Решение № ИД-11326 от 25.10.2017 г. възложителят е открил и процедура за доставка на електрическа енергия средно и ниско напрежение и избор на координатор на балансираща група за обекти на „ВИК“ АД, гр. Ловеч, вписана в РОП под уникален 00991-2017-0007.
Съгласно чл. 30, ал. 1, т. 13 от ЗЕ на регулиране от КЕВР подлежат цените за достъп и/или за пренос през електроразпределителните мрежи. Видно от  предмета, настоящата поръчка се отнася до предоставяне на „мрежови услуги”, тъй като обхваща дейности по предоставяне на достъп до и пренос през електроразпределителната мрежа на електрическа енергия, в съответствие с дефиницията, въведена в §1, т. 6 от Допълнителните разпоредби към Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ), обн. ДВ, бр. 66 от 26.07.2013 г., изм. и доп. ДВ, бр. 90 от 20.11.2015 г. Според чл. 39, ал. 1, т. 2 и т. 3 от ЗЕ дейностите по пренос и разпределение на електрическа енергия подлежат на лицензиране, като в съответствие с чл. 43, ал. 2, т. 1 от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия за разпределение на електрическа енергия. Предвид посоченото се приема, че дружествата, които притежават лицензия за тази дейност, имат изключителни права на съответната територия. Изложеното е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Видно от регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, свободно достъпен на интернет страницата на КЕВР, по силата на издадена лицензия за дейността “разпределение на електрическа енергия”, дружеството „ЧЕЗ Разпределение България” АД, придобива изключителни права да предоставя услугата за територията, за която същата са издадена. Информация по отношение на териториалния обхват на лицензията не бе открита, поради което становището се изразява под условие, че лицензионната му територия обхваща област Ловеч, в чиито район попадат обектите, включени в предмета на настоящата процедура.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в конкретния случай се приема за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).