ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: ДП Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ - София
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 233
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Услугите по Обособена позиция 1 включват: входящите и изходящи гласови телефонни разговори с абонати на всички далекосъобщителни оператори в Република България, включително роуминг, обособяването на корпоративна затворена група, чиято численост може да надхвърли 2 850 абонати, предаване на данни кратки съобщения – входящи и изходящи съобщения (SMS), (МMS), достъп до мобилен интернет през GPRS/EDGE/UMTS, детайлни справки – в електронен вид и на разпечатка, а също така и допълнителни услуги. Услугите по Обособена позиция 2 включват: осигуряване на фиксирана телефонна услуга, съгласно условията на Възложителя и техническите изисквания, включително получаване и изпращане на факсимилни съобщения, за директните аналогови телефонни постове (POTS) и абонатните постове от собствената цифрова учрежденска автоматична телефонна централа на Възложителя (автоматичен вход към ЦУАТЦ) и осигуряване на възможност за ползване на останалите услуги, предлагани от участника при преференциални условия по отношение на ДП НКЖИ.
Прогнозна стойност: 445000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00233-2018-0010
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 18 от 26.01.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 10 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
Необходимост от повторение на строителството или услугата, възложени от същия възложител на първоначалния изпълнител, при наличие на следните условия:
1. Първоначалната поръчка е възложена с открита процедура, ограничена процедура, състезателна процедура с договаряне, състезателен диалог или партньорство за иновации;
2. В обявлението на първоначалната поръчка е посочена възможността за повторно възлагане, както и обемът или количеството на възможното допълнително строителство или услуга и условията, при които те ще се възлагат;
3. Общата стойност на новата поръчка е включена и е посочена при определяне стойността на първоначалната поръчка;
4. Новата поръчка съответства на основния проект, в изпълнение на който е възложена първоначалната поръчка;
5. Повторното възлагане на строителството или услугата, може да се приложи не по-късно от три години след сключване на първоначалния договор.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е постъпило Решение № 18 от 26.01.2018 г. на генералния директор на ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ) за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 10 от ЗОП.
В поле IV.7) на решението за откриване е посочено, че прогнозната стойност на възлаганите услуги е 445 000 лв. без ДДС.
Видно от поле V.2) на решението, лицата, до които се изпраща поканата за участие в процедурата са: за обособена позиция № 1 „Мобилтел” ЕАД, за обособена позиция № 2 „Българска Телекомуникационна Компания” ЕАД.
В подкрепа на изложените мотиви са представени копия на следните документи:
- Решение № 67/12.11.2015 г. на генералния директор на ДП НКЖИ, за провеждане на  открита с предмет: Предоставяне на обществени електронни съобщителни услуги за нуждите на ДП НКЖИ, за срок от 2 години, по обособени позиции: Обособена позиция 1: Предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез обществена наземна мобилна мрежа по стандарт GSM/UMTS с национално покритие и Обособена позиция 2: Предоставяне на фиксирани телефонни услуги чрез обществена електронна съобщителна мрежа;
- Обявление за обществена поръчка с предмет „Предоставяне на обществени електронни съобщителни услуги за нуждите на ДП НКЖИ, за срок от 2 години, по обособени позиции: Обособена позиция 1: Предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез обществена наземна мобилна мрежа по стандарт GSM/UMTS с национално покритие и Обособена позиция 2: Предоставяне на фиксирани телефонни услуги чрез обществена електронна съобщителна мрежа, открита с Решение № 67/12.11.2015 г. на генералния директор на ДП НКЖИ и вписана в Регистъра на обществените поръчки (РОП) под уникален номер № 00233-2015-0064;
- Договор № 5362/23.03.2016 г., със страни ДП НКЖИ (възложител) и „Мобилтел“ ЕАД (изпълнител), сключен в резултат на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: Обособена позиция 1: „Предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез обществена наземна мобилна мрежа по стандарт GSM/UMTS с национално покритие”. Договорът е със срок на изпълнение 2 години и е влязъл в сила на 01.04.2016 г.;
- Договор № 5374/01.04.2016 г. със страни ДП НКЖИ (възложител) и „Българска Телекомуникационна Компания” ЕАД (изпълнител), сключен в резултат на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: Обособена позиция 2: „Предоставяне на фиксирани телефонни услуги чрез обществена електронна съобщителна мрежа”. Срокът му на изпълнение е 2 години и е влязъл в сила на 01.04.2016 г.;
Приложените доказателства и направените проверки в РОП потвърждават изнесената в мотивите на възложителя информация, че през 2015 г. ДП НКЖИ е провела „открита“ процедура по ЗОП за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Предоставяне на обществени електронни съобщителни услуги за нуждите на ДП НКЖИ, за срок от 2 години, по обособени позиции: Обособена позиция 1: Предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез обществена наземна мобилна мрежа по стандарт GSM/UMTS с национално покритие и Обособена позиция 2: Предоставяне на фиксирани телефонни услуги чрез обществена електронна съобщителна мрежа“ Процедурата е открита с Решение № 67 от 12.11.2015 г. на генералния директор на ДП НКЖИ и е вписана в РОП под уникален номер № 00233-2015-0064. В поле II.2.3) на обявлението за поръчка е записано, че същата подлежи на подновяване. От информацията в същия документ става ясно, че прогнозната стойност на поръчката, с включена възможност за повторение е в размер на 890 000  лв. без ДДС. Прогнозната стойност на поръчка с № 00233-2015-0064 е в размер на 445 000  лв. без ДДС, в т.ч. по обособени позиции, както следва: по обособена позиция 1 – 310 000  лв. без ДДС; по обособена позиция 2 – 135 000  лв. без ДДС. Продължителността за изпълнение на поръчката е 24 месеца. От публикуваната в Регистъра информация (обявление за възложена поръчка) и приложените договори става ясно, че процедурата е приключила с избор на изпълнител по двете обособени позиции: за обособена позиция № 1 е избрано дружеството „Мобилтел” ЕАД и с него е сключен договор № 5362/23.03.2016 г.; за обособена позиция № 2  е избрано дружеството „Българска Телекомуникационна Компания” ЕАД, с което е сключен договор № 5374/01.04.2016 г. В Регистъра не се съдържа информация за изпълнението на договорите.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели повторение на услуги по „предоставяне на обществени електронни съобщителни услуги за нуждите на ДП НКЖИ, за срок от 2 години, по две обособени позиции”.
От изложените мотиви, приложените доказателства и направените проверки в РОП става ясно, че между възложителя и поканените в настоящото договаряне лица са налице предходни договори за възлаганите услуги. Визираните договори са сключени след успешно проведена през 2015 г. „открита“ процедура по ЗОП, което е основание да се приеме, че условието на чл. 79, ал. 1, т. 10, б. „а“ от ЗОП е изпълнено. В обявлението, с което е оповестено стартирането на „откритата“ процедура, е предвидена възможност за повторно възлагане на услугата. По отношение на изискването да е посочен обемът или количеството на възможните услуги и условията, при които те ще се възлагат (чл. 79, ал. 1, т. 10, буква „б”, предл. второ от ЗОП) в приложимата към датата на откриване на „откритата” процедура правна норма (чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП /отм.) не е имало подобно условие, поради което не се проследява изпълнението на посочената хипотеза.
Относно изискването на чл. 79, ал. 1, т. 10, б. „в“ от ЗОП, според мотивите към разглежданото договаряне и от приложените доказателства, е видно, че прогнозната стойност на поръчката, с включена възможност за повторение, е в размер на 890 000 лв. без ДДС. Стойността на предходната поръчка, вписана в РОП под № 00233-2015-0064 е 445 000  лв. без ДДС, разделена в две обособени позиции, както следва: обособена позиция 1 – 310 000  лв. без ДДС; обособена позиция 2 – 135 000  лв. без ДДС. В конкретния случай, повторното възлагане на услугата отново е в размер на 445 000 лв. без ДДС. Посоченото позволява да се приеме, че стойността на новата поръчка е включена при определяне стойността на първоначалната поръчка. В допълнение, новата поръчка съответства на основния проект, в изпълнение на който е възложена предходната, тъй като е с идентичен предмет - и в двата случая се възлага предоставяне на обществени електронни съобщителни услуги за нуждите на ДП НКЖИ, за срок от 2 години, по две обособени позиции”. Спазено е и изискването на чл. 79, ал. 5 от ЗОП, повторното възлагане на услугите да не е по-късно от три години от възлагането на първата поръчка.
Предвид изложеното, счита се, че са налице основанията за провеждане на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 10 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).