ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - Велико Търново
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на природен газ за нуждите на офис Габрово при ТД на НАП Велико Търново. Място на изпълнение: административната сграда на офис Габрово, находяща се в гр. Габрово, ул. „Априловска" № 7. Срок на изпълнение на поръчката - 24 месеца, считано от влизане в сила на договора.
Прогнозна стойност: 20000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2018-0005
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 1 от 24.01.2018 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № 1 от 24.01.2018 г. на зам. директора на ТД на НАП Велико Търново за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
В поле IV.3) от решението е посочено, че мястото на изпълнение на поръчката е административната сграда на офис Габрово, находяща се в гр. Габрово, ул. „Априловска” № 7, а срокът на изпълнение на поръчката е 24 месеца, считано от влизане в сила на договора.
Видно от поле IV.7) на решението, прогнозната стойност на поръчката е 20 000 лв. без ДДС, а в поле V.1) и VII.1) е указано, че общата прогнозна стойност на всички поръчки със сходен предмет, предвидени в системата на НАП през 2018 г. е в размер на 420 000 лв. без ДДС, т. е. над стойностните прагове по чл. 20, ал. 1, т. 1, б. „б” от ЗОП, поради което се приема, че поръчката подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В поле V.2) от решението е уточнено, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП), възложителят няма да изпраща покана за участие, а ще сключи договор със „Ситигаз България” ЕАД, притежаващо изключителни права за разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители на територията на община Габрово.
В АОП не са изпратени доказателства в подкрепа на изложените в решението мотиви, но в поле V.1) от решението е посочен точен интернет адрес, на който могат да бъдат проверени описаните в мотивите обстоятелства:   http://www.dker.bg/bg/priroden-gaz/litsenzii-5.html.
Извършена справка в Регистъра на издадените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) лицензии в сектор „природен газ” потвърждава, че под № 23 от списъка са вписани лицензия № Л-376-08/26.01.2012 г. за дейността „разпределение на природен газ” и № Л-376-12/26.01.2012 г. за дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдител” за територията на община Габрово. Техен титуляр е дружество „Ситигаз България” ЕАД, с което ще бъде сключен договор. Срокът на действие на двете лицензии е 35 години.
 
Изводи:
С разглежданата процедура се възлага доставка на природен газ за нуждите на офис Габрово при ТД на НАП, гр. Велико Търново за срок от 24 месеца.
В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от Закона за енергетиката (ЗЕ), дейностите по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия.
Изложените мотиви и извършената справка в Регистъра на издадените от КЕВР лицензии в сектор „природен газ”, потвърждава, че дружество „Ситигаз България“ ЕАД е носител на изключителни права за осъществяване на дейностите по разпределение и снабдяване с природен газ от краен снабдител за територията на община Габрово, където са разположени обектите, обхванати от предмета на настоящата поръчка.
Изключителните права са придобити по силата на административен акт – лицензии, издадени от КЕВР, на основание ЗЕ.
С оглед на изложеното, изборът на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП може да се счита за законосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).