ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Министерство на образованието и науката /МОН/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 165
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предмет на настоящата процедура за възлагане на обществената поръчка е осигуряването на достъп до информацията в електронната база данни Science Direct, реферативната база данни Scopus и аналитичната платформа SciVal собственост на Elsevier за срок от 1 (една) година. С въвеждането на електронните библиотеки и националния абонамент от 2008 до сега, учени, студенти и преподаватели у нас имат възможността да ползват множество статии в пълнотекстов формат, цитирания, резюмета и препратки (над 60 млн.) както и реферативни и наукометрични бази данни, покриващи всички научни области. Базата данни ScienceDirect осигурява достъп до електронните версии на над 2 000 списания в областите: Икономика, Инженеринг, Информационни технологии и компютри, Право, Психология, Социология, Философия, Космически науки, Биология, Бизнес администрация, Мениджмънт, Екология, Изкуство, Електротехника, Електроника, Математика, Металознание, Астрономия и астрофизика, Изследване на операциите, Лингвистика, Медицина, Образование, Химия, Физика, Хуманитарно право. SCOPUS е източник на данни и индикатори за оценката на научните резултати в процедури на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", рейтингова система и др. Aналитичният инструмент SciVal, който е свързан с базата данни SCOPUS, позволява извършването на анализи по отношение различни показатели за качество и сравнимост на научните резултати, като брой публикации на български автори в топ 10% най-цитирани публикации по определени научни области в света, както и по отношение на международното сътрудничество и измерване на влиянието на научни организации и отделни учени от България за развитието на дадени научни направления, източника на финансиране на дадено изследване и редица други показатели ,измерващи резултатите от научните изследвания като цяло и в сравнение с други страни и региони в Европа и света.
Прогнозна стойност: 4292638 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00165-2017-0022
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № Р01-148 от 29.11.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № Р01-148 от 29.11.2017 г. на главния секретар на Министерството на образованието и науката (МОН) (упълномощен със Заповед № РД09-2371/09.05.2017 г.), в което са изложени мотиви за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
В поле IV.7) на решението е посочено, че прогнозната стойност на поръчката е 4 292 638 лв. без ДДС.
В подкрепа на изложените от възложителя мотиви e изпратено копие на преведено на български език писмо от 01.11.2017 г. от Elsevier B.V., в което се твърди, че дружеството е единствен доставчик на абонаментни услуги, които осигуряват уеб-базиран достъп до търсене в база данни (сред които са  ScienceDirect, SCOPUS и SciVal) с уникални функции за търсене и собствени компоненти, вкл. научни, технически, медицински и здравни списания, книги, резюмета, библиографски записи и свързани с тях текуща и ретроспективна мултидисциплинарна информация, публикувана от Elsevier и нейните филиали и лицензирани издатели.
Според поле V.2) на решението за откриване на процедурата, за участие в договарянето ще бъде поканено дружеството „Елзевиер“ ООД, гр. Амстердам, Холандия.
 
Изводи:
С настоящата процедура на договаряне без предварително обявление се цели осигуряване на достъп до информацията в електронните бази данни ScienceDirect, реферативната база данни SCOPUS и аналитичната платформа SciVal, собственост на Elsevier, за срок от една година. Като мотив за избора на процедура се посочва, че издателство „Елзевиер“ ООД, гр. Амстердам, Холандия притежава правата на производител на бази данни по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) върху включените в предмета на поръчката бази данни. Излага се тезата, че предвид спецификата на предоставяната услуга – онлайн достъп, предоставен чрез пълно техническо обслужване на дейностите от страна на организацията, притежаваща правата върху базата данни, възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост.
Прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП се допуска в случаите, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост. Съгласно чл. 3, ал. 2, т. 3 от ЗАПСП базите данни са обект на авторското право. Според чл. 11, ал. 1 от ЗАПСП авторското право върху бази данни принадлежи на лицето, което е извършило подбора или подреждането на включените произведения и/или материали, освен ако в договор е предвидено друго. Съгласно чл. 18, ал. 1 от същия закон, авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. В представеното писмо се твърди, че издателство Elsevier B.V. е „единствен доставчик“ на абонаментни услуги за уеб-базиран достъп до информацията в електронните бази данни SCOPUS, ScienceDirect и SciVal. От изложеното би могло да се приеме, че услугите, предмет на настоящата поръчка, могат да бъдат извършвани само от поканеното лице.
Законосъобразното прилагане на избраното правно основание е свързано и с условието да не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката. Според описанието на предмета на поръчката, с въвеждането на електронните библиотеки и националния абонамент от 2008 година до сега, учени, студенти и преподаватели в България имат възможността да ползват множество статии в пълнотекстов формат, цитирания, резюмета и препратки (над 60 млн.) както и реферативни и наукометрични бази данни, покриващи всички научни области. Пояснява се, че базата данни ScienceDirect осигурява достъп до електронните версии на над 2 000 списания в областите: Икономика, Инженеринг, Информационни технологии и компютри, Право, Психология, Социология, Философия, Космически науки, Биология, Бизнес администрация, Мениджмънт, Екология, Изкуство, Електротехника, Електроника, Математика, Металознание, Астрономия и астрофизика, Изследване на операциите, Лингвистика, Медицина, Образование, Химия, Физика, Хуманитарно право. Отбелязва се, че SCOPUS е източник на данни и индикатори за оценката на научните резултати в процедури на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, рейтингова система и др., а аналитичният инструмент SciVal, който е свързан с базата данни SCOPUS, позволява извършването на анализи по отношение различни показатели за качество и сравнимост на научните резултати. Такива са показателите, като брой публикации на български автори в класацията на най-цитираните публикации по определени научни области в света, както и по отношение на международното сътрудничество и измерване на влиянието на научни организации и отделни учени от България за развитието на дадени научни направления, източника на финансиране на дадено изследване и редица други показатели, измерващи резултатите от научните изследвания като цяло и в сравнение с други страни и региони в Европа и света.
В случая не са представени документи, от които да е видно, че интересът на възложителя към конкретните бази данни и изборът им са продиктувани от тяхното съдържание. В мотивите е посочено, че предвид спецификата на услугата, възлагането на договора на поканеното лице е единственият възможен начин за предоставянето й, без да е коментирана възможността за алтернативно осигуряване на достъп до актуална научна информация. Тъй като се касае за достъп до бази данни с уникално съдържание и ползване на информация от множество научни области, може да се допусне, че съдържанието и функциите са определящи при избора на електронната база данни ScienceDirect, реферативната база данни SCOPUS и аналитичната платформа SciVal, т.е наличието на алтернативни решения е малко вероятно.
Предвид изложеното, прилагането чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в случая може да се приеме за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).