ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Югозападен Университет /ЮЗУ/ "Неофит Рилски" - Благоевград
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 285
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Предмет на поръчката е доставка на питейна вода за питейно-битови и производствени нужди, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за нуждите на ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград за срок от три години. Прогнозната стойност на поръчката е 300 000 лв. Прогнозно потребление за три години - 162 000 м
Прогнозна стойност: 300000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00285-2017-0012
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № Р-40 от 29.11.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е изпратено Решение № Р-40 от 29.11.2017 г. на помощник - ректора на Югозападен университет „Неофит Рилски”, упълномощен със Заповед № 1590/30.06.2016 г. на основание чл. 7, ал. 1 от ЗОП, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
В поле IV.7) от решението е посочено, че прогнозната стойност на поръчката е 300 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) от решението е отбелязано, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП) възложителят няма да изпраща покана до изпълнителя, като договорът  ще бъде сключен с дружеството, притежаващо изключителни права за доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води – „Водоснабдяване и канализация” (ВиК) ЕООД, гр. Благоевград.
В АОП не са представени доказателства относно избора на процедура.
Извършена справка на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) установи, че  в раздел ВиК е публикуван списък на ВиК операторите към 31.12.2015 г. Информацията е публикувана  съгласно Решение № РД-02-14-2234 от 22.12.2009 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството (обн. в ДВ, бр. 7/2010 г.), с което са обявени ВиК операторите, обособените им територии на действие и техния обхват и граници.
Справката изяснява, че дружество „ВиК” ЕООД, гр. Благоевград, вписано под № 4 от списъка на ВиК операторите, е с определена територия на действие, обхващаща общините: Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Струмяни, Банско, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се възлага доставка на питейна вода за питейно-битови и производствени нужди, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за нуждите на Югозападен университет „Неофит Рилски”- Благоевград за срок от три години. В съответствие с нормата на чл. 198а, ал. 1 от Закона за водите (ЗВ), за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и предоставянето на ВиК услуги територията на страната се разделя на обособени територии. Според чл. 198о, ал. 2 от същия закон, в границите на една обособена територия само един ВиК оператор може да осъществява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите. Изключение е предвидено само за случаите, при които определени лица не обслужват цялата обособена територия, а отделни потребители (чл. 198о, ал. 2 във връзка с ал. 6 от ЗВ).
Видно от описаните от възложителя мотиви и извършената във връзка с доказването им справка, „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Благоевград притежава изключителни права за доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за територията на гр. Благоевград, на която е разположен обектът, за чиито цели се възлага настоящата поръчка.
Предвид изложеното, считаме, че изборът на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП e законосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).