ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Икономически университет - Варна
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 1
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставки, осъществявани чрез покупка на природен газ за отопление на обекти, стопанисвани от Икономически университет – Варна на обособена територия на Община Варна с изключение на кметствата „Владислав Варненчик“, „Младост“ и „Аспарухово“ за срок от 24 /двадесет и четири/ месеца от датата на сключване на договора или до изчерпване на сумата от 270 000.00лв. /двеста и седемдесет хиляди лева/, без включен ДДС.
Прогнозна стойност: 270000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00001-2017-0008
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 8 от 22.11.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № 8 от 22.11.2017 г. на заместник – ректора на дирекция „Финанси и материална база” на Икономически университет – Варна за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
В поле IV.7) e посочено, че прогнозната стойност на поръчката е  270 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) от решението е посочено, че възложителят ще публикува в профила на купувача и ще изпрати одобрената покана за участие в процедурата до дружеството, притежаващо изключителни права за разпределение и снабдяване на природен газ за територията на община Варна с изключение на кметствата „Владислав Варненчик”, „Младост” и „Аспарухово”, а именно до „Овергаз мрежи” АД.
Доказателства в подкрепа на изложените в решението мотиви не са представени.
При извършена справка на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се установи, че в Регистъра на издадените от Комисията лицензии в сектор „Природен газ” за осъществяване на дейностите по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7, 9 и 10 от Закона за енергетиката (ЗЕ) са вписани под № 16 следните лицензии: лицензия № Л-438-08/30.03.2015 г. за дейността „разпределение на природен газ” и лицензия № Л-438-12/30.03.2015 г. за дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдител” с обхват на територията на общините: Бургас, Карнобат, Айтос, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, Ямбол, Тунджа, Нова Загора, Стара Загора, Нови пазар и Варна с изключение на кметствата Владислав Варненчик, Младост и Аспарухово. Титуляр на описаните лицензии е „Овъргаз мрежи” АД. Срокът им на действие е 26 години.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели снабдяване с природен газ за отопление на обекти, находящи се на територията на Община Варна, стопанисвани от Икономическия университет – Варна, за срок от 24 месеца. В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ дейностите по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. В конкретния случай от изложената фактическа обстановка и извършената справка може да се приеме, че дружество „Овергаз Мрежи” АД притежава изключителното право да осъществява дейностите „разпределение на природен газ” и „снабдяване с природен газ от краен снабдител” на територията на община Варна, където са разположени обектите, обхванати от предмета на настоящата процедура. Правата са придобити в резултат на лицензии, издадени от КЕВР на основание ЗЕ.
Изложеното дотук дава основание за извод, че прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в”  ЗОП за възлагания предмет е законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).