ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Българо-германски център за професионално обучение /БГЦПО/ - клон Стара Загора
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 2868
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Предмет на обществената поръчка е доставка и разпределение на природен газ до обектите на ДП "БГЦПО" гр.София, клон Пазарджик, клон Пленев и клон Стара Загора. Място на изпълнение на поръчката по обособена позиция № 1"Доставка и разпределение на природен газ за нуждите на ДП "БГЦПО", кл.Пазарджик, до обектите на клона, находящи се в гр.Пазарджик, ул. "Пловдивска" № 17, с прогнозно коичество в хил.куб.метра - 17.00, годишно; Място на изпълнение на поръчката по обособена позиция № 2 "Доставка и разпеделение на природен газ за нуждите на ДП"БГЦПО", кл.Плевен, до обектите на клона, находящи се в гр.Плевен, ул. "Александър Стамболийски" № 16, с прогнозно количество в хил.куб.метра - 45.00, годишно; Място на изпълнение на поръчката по обособена позиция № 3 "Доставка и разпределение на природен газ за нуждите на ДП "БГЦПО", кл.Стара Загора, до обектите на клона, находящи се в гр.Стара Загора, ул. "Капитан Петко войвода" № 34, с прогнозно количество в хил.куб.метра - 40.00, годишно. Срок на изпълнение на поръчката - пет години, считано от 01.01.2018г.
Прогнозна стойност: 307074 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 02868-2017-0005
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 213 от 16.11.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е представено Решение № 213 от 16.11.2017 г. на директора на ДП БГЦПО, кл. Стара Загора за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от Закона за обществените поръчки (ЗОП).
В поле IV.7) на решението за откриване е посочено, че прогнозната стойност на възлаганата услуга е 307 074 лв. без ДДС.
Видно от поле V.2) на решението, на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на закона за обществените поръчки  (ППЗОП), възложителят няма да изпраща покана за участие, а ще сключи договори, както следва: за обособена позиция № 1 "Доставка и разпределение на природен газ за нуждите на ДП "БГЦПО", кл. Пазарджик" с "Овергаз мрежи" АД, за обособена позиция № 2 - "Доставка и разпределение на природен газ за нуждите на ДП "БГЦПО", кл. Плевен" с "Аресгаз" АД и за обособена позиция № 3 "Доставка и разпределение на природен газ за нуждите на ДП "БГЦПО", кл. Стара Загора" с "Овергаз мрежи" АД, след влизане в сила на решението за откриване на процедурата.
В подкрепа на изложените обстоятелства не са представени относими доказателства, но в поле VII.1) на решението е посочено, че същите са достъпни на електронния публичен безплатен регистър, поддържан от Комисията за енергийно водно регулиране (КЕВР), на интернет адрес: http://www.dker.bg/bg/priroden-gaz/litsenzii-5.html.  
От извършената проверка в Регистъра на издадените от КЕВР лицензии в сектор „Природен газ“, се установи, че поканените лица притежават лицензии, както следва:
- „Овергаз Мрежи” АД - лиценция № Л-439-08/30.03.2015 г. за осъществяване на дейността „разпределение на природен газ“ и лицензия № Л-439-12/30.03.2015 г. за дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдител“, за територията на гр. Пазарджик и със срок на валидност 25 години;
- “Аресгаз” АД - лицензия № Л-131-08/10.02.2004 г. за осъществяване на дейността „разпределение на природен газ”, както и лицензия № Л-131-12/27.04.2009 г. за осъществяване на дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдител”, като и двете лицензии са със срок на валидност 35 години и обхващат територията на регион „Мизия”, в който е включен гр. Плевен;
- „Овергаз Мрежи” АД - лизцензия № Л-438-08/30.03.2015 г. за осъществяване на дейността „разпределение на природен газ“ и лицензия № Л-438-12/30.03.2015 г. за осъществяване на дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдител“ за територията на гр. Стара Загора и със срок на валидност 35 години.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели възлагане на доставка и разпределение на природен газ до обекти на Държавно предпритие „БГЦПО“ по три обособени позиции за клон Пазарджик, клон Плевен и клон Стара Загора.
Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от Закона за енергетиката (ЗЕ) дейности по разпределение и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране, а според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2 а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. В конкретния случай, поканените за участие в разглежданата процедура лица „Аресгаз” АД и „Овергаз Мрежи” АД са носители на изключителни права за осъществяване на дейностите, предмет на договарянето на територията на обектите, за чиито нужди се възлага настоящата поръчка. Изключителните права са придобити по силата на административен акт – лицензии, издадени от КЕВР на основание Закона за енергетиката.
Посоченото е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респективно при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП. Предвид изложеното, считаме, че прилагането на избраното правно основание е законосъобразно. 
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).