ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Университетска многопрофилна болница за активно лечение /УМБАЛ/ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 325
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на топлинна енергия за нуждите на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив - за обекти (8 броя сгради), находящи се в База I на лечебното заведение, бул. "Васил Априлов" №15а, гр. Пловдив, за срок от 2 години. Прогнозно количество на необходимата топлинна енергия за посочения период и обекти възлиза на 6000 MWh.
Прогнозна стойност: 600000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00325-2017-0041
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 764 от 15.11.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № 764 от 15.11.2017 г. на изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД гр. Пловдив, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 600 000 лв. без ДДС.
В поле VII.1) на решението е отбелязано, че на основание чл. 65, ал. 1 от ППЗОП, няма да бъде изпращана покана за участие в процедурата, а ще се сключи договор след влизане в сила на решението и съобазно приложимите нормативни актове в областта на топлоснабдяването и съответните общи условия за продажба на топлинна енергия от „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД.
Доказателства в подкрепа на изложените в решението мотиви не са приложени, но от поле V.1) става ясно, че необходимата информация може да бъде намерена в публикувания на електронната страница на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Регистър „Лицензии“ под № 8 на интернет адрес http://www.dker.bg/registri/litsenzii.html.
Направена проверка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, поддържан от КЕВР, потвърди, че на дружество „ЕВН България Топлофикация” ЕАД е издадена лицензия № Л-010-05/17.10.2000 г. за дейността „пренос на топлинна енергия на територия в град Пловдив”, вписана под № 8 от същия регистър. Срокът на действие на лицензията е 20 години. В регистъра е отбелязано, че лицензията е изменена с Решение за изменение на Лицензия № И1-Л-010-05/16.01.2002 г., но не става ясно в какво се състои изменението.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се възлага доставка на топлинна енергия за нуждите на 8 броя сгради, находящи се в База I на УМБАЛ “Свети Георги“ ЕАД в гр. Пловдив, за срок от две години. В чл. 130, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ) е регламентирано задължението на топлопреносното предприятие да снабдява с топлинна енергия клиентите, присъединени към топлопреносната мрежа. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, преносът на топлинна енергия е дейност, подлежаща на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Посоченото е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).