ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Национална агенция за приходите /НАП/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: • Предоставяне право на ползване на функционалности за Селф-сървис за обучение, включващи: • Селф-сървис „Заявка за планове за обучение“; • Селф-сървис „Анализ на нуждата от обучение“; • Селф-сървис „Одобрение за участие в обучение“; • Селф-сървис „Анкети за обучение“; • Инсталиране и интегриране на новите функционалности за обучение със съществуващите функционалности на Система за управление на човешките ресурси „Хермес“ в НАП; • Тестване в работна среда; • Провеждане на обучение на служители на НАП за работа с новите функционалности за Селф-сървис обучение и инструктаж за работа със Селф-сървиси „Заявка за планове за обучение“, „Анализ на нуждата от обучение“; „Одобрение за участие в обучение“ и „Анкети за обучение“; • Осигуряване на гаранционна поддръжка за период от дванадесет месеца, считано от момента на подписване на обобщен приемо-предавателен протокол, подписан въз основа на двустранни приемо-предавателни протоколи за предоставяне право на ползване на функционалности за Селф-сървис за обучение, извършено тестване в работна среда и проведено обучение и инструктаж за работа на 30 служители на НАП, подписани от координатора по договора за възложителя.
Прогнозна стойност: 189000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2017-0104
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РЦУ-142 от 03.11.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № РЦУ-142 от 03.11.2017 г. на главния секретар на НАП, упълномощен със Заповед № ЗЦУ-ОПР-2/22.05.2017 г. на изпълнителния директор на НАП, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3 от Закона за обществените поръчки (ЗОП).
Видно от поле IV.7) на решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 189 000 лв. без ДДС.В поле „Допълнителна информация” е посочено, че общата прогнозна стойност на всички идентични и сходни на настоящата поръчка потребности, предвидени за възлагане в системата на НАП през настоящата година е в размер на 3 867 646,75 лв. без ДДС, т.е над стойностните прагове по чл. 20, ал. 1, т. 1, б. „б” от ЗОП, поради което се приема, че възлаганата поръчка подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В поле V.2) на решението, се посочва, че поканата за участие в процедуратасе изпраща на „ТехноЛогика“ ЕАД, с ЕИК 201593301.
В решението са изложени мотиви, в подкрепа на които са приложени копия на следните документи:
- Декларация от 25.11.2016 г. на изпълнителния директор на „ТехноЛогика“ ЕАД, че авторските права върху софтуерния продукт „Система за управление на човешките ресурси HeRMeS“, принадлежат на дружеството, а изключителните права върху него и техническата поддръжка не са преотстъпвани на трети лица. В обема на изключителните права са включени правото на ползване, на доразвиване фукционално и модулно на системата HeRMeS, доокомплектоване с допълнителни модули и лицензи и правото на поддръжка и обновяване на системата за управление на човешките ресурси;
- Декларация от 25.11.2016 г. на изпълнителния директор на „ТехноЛогика” ЕАД, че авторските права върху софтуерната „Система за управление на човешките ресурси HeRMeS“ и всичките й модули, компоненти, включително използваните за разработката програмни модули и библиотеки, принадлежат на дружеството и са освободени от претенции от трети лица;
- Свидетелство за търговска марка № 33522, издадено от Патентното ведомство (ПВ) на Република Българияна „ТехноЛогика” ЕООД за притежание на марката HeRMeSHuman Resources Management Systemза срок до 27.06.2007 г.;
- Уведомление от ПВ, издадено на „ТехноЛогика” ЕООДза подновяване регистрацията на марката HeRMeS, рег. № 33522за нов период от 10 години -  до 27.06.2017 г.;
- Техническа спецификация;
- Други документи, свързани с провеждането на процедурата на договаряне без предварително обявление.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели предоставяне право на ползване на функционалности за Селф-сървис за обучение от „Система за управление на човешките ресурси Хермес“ в НАП, включващи различнипо вид Селф-сървиси за обучение, както и инсталиране и интегриране на нови функционалности за обучение със съществуващите такива към момента на Системата „Хермес“. В предмета на поръчката се включва и осигуряване на гаранционна поддръжка за период от дванадесет месеца. Прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП се допуска в случаите, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, pdkdm,eoина права на интелектуална собственост. Съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), компютърните програми са обект на авторско право. Предвид това може да се приеме, че само лицето, притежаващо авторски права върху програмните продукти, може да предоставя право на ползването им като цяло или на отделни техни функционалности, както и може да осъществява интегрирането и инсталирането на нови функционалности, влючително и изършване на тяхната поддръжка.
В мотивите за избор на процедура, изложени в решението се посочва, че възложителят ползва до момента функционалности на „Система за управление на човешките ресурси Хермес“, те са доказали ефективност и полезност, а настройките с оглед специфичните нужди на НАП, обуславят ползването на Системата и занапред. Отбелязва, че „ТехноЛогика” ЕАДе притежател на авторските права върху нея включително ивърхуконкретната функционалност за Селф-сървис за обучение и че няма конкурентни лица, на които да епредоставено правото на ползване на посочената функционалност.В подкрепа на тезата се цитират като доказателства две декларации от 25.11.2016 г. на изпълнителния директор на „ТехноЛогика” ЕАД. Първата удостоверява, че авторските права върху програмния продукт „Система за управление на човешките ресурси Хермес“ принадлежат на „ТехноЛогика” ЕАД, а изключителните права върху него и техническата поддръжка не са преотстъпвани на трети лица.В допълнение в същия документ се посочва, че „ТехноЛогика” ЕАД има изключително право да използва създадената от нея софтуерна „Система за управление на човешките ресурси Хермес“, да разрешава използването й от други лица, да я доразвива функционално и модулно, да я доокомплектова с допълнителни модули и лицензи и да я поддържа и обновява. Вторатадекларацияудостоверява наличието на авторски права върху посочената система и всичките й модули, както и освобождаването й от претенции на трети лица. Декларира се, че същото се отнася и за нейните модули и компоненти, както и за използваните за разработката програмнимодули и библиотеки.Посочените обстоятелства дават основание да се приеме, че „ТехноЛогика” ЕАД е носител на авторските права върху програмния продукт „Система за управление на човешките ресурси Хермес“.С оглед изключителните му права за предоставяне на възлаганите услуги, то е единственият възможен изпълнител на поръчката. В тази връзка с изискването на чл. 79, ал. 2 от ЗОПотсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите й, възложителят следва да разполага с аргументи, че инсталирането новите функционалности няма да доведе до създаване на нов продукт, за което е необходимо прилагането на конкурентна процедура по ЗОП.
Правомерното прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП е обвързано и с условието правата, които служат като основание възложителят да игнорира общия ред за възлагане, да са възникнали законосъобразно. В разглежданото решение се посочва, че„Система за управление на човешките ресурси Хермес“ е предоставена и внедрена от „ТехноЛогика” ЕООД, съгласно договор от 14.08.2000 г. между дружеството и Главна данъчна дирекция, при спазване на разпоредбите в сферата на реда за възлагане на обществените поръчки,но визираният договор не е приложен.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в конкретния случай се счита за законосъобразно, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства относно начина на придобиване на изключителните права.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).