ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Многопрофилна болнница за активно лечение /МБАЛ/ "Д-р Стамен Илиев" АД - Монтана
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 468
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на природен газ за нуждите на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД, гр.Монтана за период от три години.
Прогнозна стойност: 652700 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00468-2017-0009
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № Р-22 от 02.11.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № Р-22 от 02.11.2017 г.  на изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, гр. Монтана за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
В поле IV.7) от решението, е указано, че прогнозната стойност на поръчката е 652 700 лв. без ДДС, като в поле VII.1) е допълнено, че прогнозната стойност е за период от три години.
В поле V.2) от решението е посочено, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на закона за обществените поръчки  (ППЗОП), възложителят няма да изпраща покана за участие, а ще сключи договор с „Овергаз Мрежи” АД, гр. София.
Доказателства в подкрепа на изложените в решението обстоятелства не са представени, но в поле V.1) от решението е посочено, че лицензиите, издадени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на основание Закона за енергетиката (ЗЕ), са публично достъпни на следния интернет адрес:  http://www.dker.bg/bg/priroden-gaz/litsenzii-5.html). 
При извършена справка в Регистъра на издадените лицензии, поддържан на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ от КЕВР се установи, че под № 412 от него са вписани:
- лицензия № Л-440-08/30.03.2015 г. за дейността „разпределение на природен газ” на територията на общините: Кюстендил, Монтана, Петрич, Мездра, Банско и Разлог;
- лицензия № Л-440-12/30.03.2015 г.  за дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдител” за  територията на общините: Кюстендил, Монтана, Петрич, Мездра, Банско и Разлог.
Съгласно информацията, представена в регистъра, срокът на действие на двата вида лицензии е 25 години, а техен титуляр е дружество „Софиягаз” ЕАД. Лицензиите са издадени от КЕВР с Решение № Л-438 от 30.03.2015 г., публикувано на интернет страницата на Комисията, в полза на „Софиягаз” ЕАД, с ново наименование „Овергаз Мрежи” АД.
Справка в търговския регистър показва, че дружество „Софиягаз” ЕАД е преобразувано в „Овергаз Мрежи” АД към 23.04.2015 г.
В справка за издадените лицензии от КЕВР за осъществяване на дейностите по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7, 9 и 10 от ЗЕ, достъпна чрез Интернет страницата на Комисията, горецитираните лицензии № Л-440-08/30.03.2015 г. и № Л-440-12/30.03.2015 г. са вписани под № 16, като техен титуляр е дружеството „Овергаз Мрежи” АД.
 
Изводи:
С разглежданата процедура се възлага доставка на природен газ за отопление за нуждите на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, гр. Монтана за период от три години.
В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ, дейностите по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. Посоченото е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.
Изложените мотиви и извършените справки, потвърждават, че „Овергаз Мрежи” АД е носител на изключителни права за осъществяване на дейностите по разпределение и снабдяване с природен газ от краен снабдител на  територията, където е разположен обектът, за който се възлага настоящата поръчка - гр. Монтана.
Изключителните права са придобити по силата на административен акт – лицензии, издадени от КЕВР на основание ЗЕ.
С оглед на изложеното, считаме, че изборът на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП за възлагане на настоящата поръчка може да се приеме за законосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).