ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Национална агенция за приходите /НАП/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: „Доставка на електрическа енергия ниско напрежение по регулирани цени за административни сгради, предоставени в управление на НАП“, в две обособени позиции, както следва: Обособена позиция №1 - „Доставка на електрическа енергия ниско напрежение по регулирани цени за административна сграда, управлявана от ТД на НАП ГДО с адрес: гр. София, ул. „Аксаков“ №29“ за срок до 31.12.2020 г. ; Обособена позиция №2 - „Доставка на електрическа енергия ниско напрежение по регулирани цени за сграда, управлявана от ЦУ на НАП с адрес: гр. Луковит, ул. „Милин камък“ №2 за срок от 07.04.2018г. до 31.12.2020 г. , в съответствие с изискванията, посочени в Техническите спецификации.
Прогнозна стойност: 81000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2017-0098
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РЦУ-130 от 19.10.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено решение № РЦУ-130 от 19.10.2017 г. за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3 ЗОП.
В поле IV.3) е посочено, че предметът на поръчката обхваща две обособени позиции, както следва: обособена позиция № 1- „Доставка на електрическа енергия ниско напрежение по регулирани цени за административна сграда, управлявана от ТД на НАП ГДО с адрес: гр. София, ул. „Аксаков” №29 за срок до 31.12.2020 г.; обособена позиция № 2- „Доставка на електрическа енергия ниско напрежение по регулирани цени за сграда, управлявана от ЦУ на НАП с адрес: гр. Луковит, ул. „Милин камък” № 2 за срок от 07.04.2018 г. до 31.12.2020 г.
В поле IV.7) от решението е отбелязано, че прогнозната стойност на поръчката е 81 000 лв. без ДДС, като в поле VII.1) „Допълнителна информация” се уточнява, че общата стойност на поръчките със сходен предмет, предвидени за възлагане в системата на НАП през настоящата година е в размер на 951 000 лв. без ДДС, поради което се приема, че последната подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В поле V.2) от решението е отбелязано, че лицето, до което се изпраща поканата за участие в процедура без предварително обявление е дружество „ЧЕЗ Електро България” АД.
В подкрепа на изложените в решението мотиви в АОП са представени, като доказателства, копия от следните документи:
-лицензия № Л-135-11/29.11.2006 г. със срок на действие до 13.08.2039 г. за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия”, на територията, определена в Приложение №1 към лицензията;
-Приложение №1 към лицензията. В него се посочва, че обособената територия, на която „ЧЕЗ Електро България” АД осъществява дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия” обхваща следните административни единици:  Столична община: следните райони „Средец”, „Изгрев”, „Студентска”, „Младост”, „Искър”, „Панчарево”, „Възраждане”, „Илинден”, „Красна поляна”, „Люлин”, „Връбница”, „Нови Искър”, „Банкя”, „Оборище”, „Подуяне”, „Сердика”, „Надежда”, „Кремиковци”, „Слатина”, „Лозенец”, „Подуяне”, „Красно село”, „Овча Купел” и „Витоша” и областите София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.
Извършена допълнително справка в публичния регистър на издадените лицензии, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ), установи, че „ЧЕЗ Електро България” АД притежава лицензия № Л-135-11/13.08.2004 г. за „обществено снабдяване с електрическа енергия” със срок от 35 години, вписана под № 101 от същия.
 
Изводи:
От предмета на настоящата поръчка е видно, че тя е за доставка на електрическа енергия по регулирани цени. В Закона за енергетиката и Правилата за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ) е регламентирано, че крайните клиенти могат да сключват договори за продажба на електрическа енергия по регулирани и по свободно договорени цени. Съгласно чл. 97, ал. 1, т. 4 от ЗЕ и чл. 15, ал. 2, т. 3 от ПТЕЕ, сделки с електрическа енергия по регулирани цени се сключват между крайни снабдители и битови и небитови крайни клиенти за обекти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниво ниско напрежение, когато тези клиенти не са избрали друг доставчик. Според чл. 100, ал. 1 от ЗЕ и чл. 15, ал. 3 от ПТЕЕ, крайните клиенти могат да сключват договори за продажба на електрическа енергия по свободно договорени цени с производители и търговци.
Разглежданата процедура се провежда с цел осигуряване на електрическа енергия ниско напрежение за административна сграда на ТД на НАП ГДО с адрес гр. София, ул. „Аксаков” № 29 за срок до 31.12.2020 г. и за сграда, управлявана от ЦУ на НАП, гр. Луковит, ул. „Милин камък” № 2 за срок от 07.04.2018г. до 31.12.2020 г. Въз основа на информацията от решението за откриване на процедурата може да се изведе заключение, че визираните обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на ниво ниско напрежение и възложителят е избрал доставка от краен снабдител, по регулирани цени.
В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 10 от ЗЕ дейността по снабдяване с електрическа енергия от крайни снабдители подлежи на лицензиране, като в чл. 43, ал. 2, т. 2а от същия закон е регламентирано, че за една обособена територия се издава само една лицензия за снабдяване с електрическа енергия.
Въз основа на посоченото в решението, на представените документи и на извършените справки, се приема, че дружество - „ЧЕЗ Електро България” АД, което притежава лицензия за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия” е носител на изключителни права на територията на Столична община и на област Ловеч, където се намират обектите, предмет на поръчката.
Доколкото в ЗЕ и ПТЕЕ е регламентирано, че крайните клиенти могат да сключват договори за продажба на електрическа енергия и по свободно договорени цени, а не единствено по цени, регулирани от КЕВР, становището се изразява под условие, че за възложителя са налице обективни причини да не се регистрира на свободния пазар и да реализира доставката на електрическа енергия посредством свободния пазар и при спазване принципите на ЗОП за възлагане на обществените поръчки в условията на свободна и лоялна конкуренция.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).