ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Югозападен Университет /ЮЗУ/ "Неофит Рилски" - Благоевград
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 285
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на природен газ за обекти на Югозападния университет „Неофит Рилски“ за срок от 3 години. Доставката на природен газ се осъществява на съответните адреси на учебните корпуси, находящи се на територията на гр. Благоевград. Прогнозната стойност на поръчката е 700 000 лв. без ДДС. Прогнозното количество е 1042 xнм3.
Прогнозна стойност: 700000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00285-2017-0010
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № Р-32 от 26.09.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № Р-32 от 26.09.2017 г. на помощник-ректора на Югозападен университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски”, упълномощен със Заповед № 1590/30.06.2016 г. на основание чл. 7, ал. 1 от ЗОП, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
В поле IV.3) от решението е посочено, че доставката на природен газ е за обекти на ЮЗУ „Неофит Рилски” на територията на гр. Благоевград за срок от три години.
В поле IV.7) е отбелязано, че прогнозната стойност на поръчката 700 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) от решението е означено, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на закона за обществените поръчки (ППЗОП), покана за участие до изпълнителя няма да се изпраща, като договора ще бъде сключен с дружеството, притежаващо изключителни права за разпределение и снабдяване с природен газ от краен снабдител- „Аресгаз” АД.
Извършена справка в публичния регистър на издадените лицензии в сектор „Природен газ“, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ), потвърждава, че на дружество „Аресгаз” АД, гр. София за обособена територия „Запад“ са вписани следните видове лицензии:
- лицензия № Л-462-08 от 18.03.2016 г. за дейността „Разпределение на природен газ“ със срок на действие до 25.09.2041 г.
- лицензия № Л-462-12 от 18.03.2016 г. за дейността „снабдяване с природен газ от краен снабдител” със срок на действие до 26.02.2039 г.
В териториалния обхват на лицензиите е цитираната „обособена територия „Запад”, включваща гр. Благоевград, където се намират обектите на поръчката. 
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели възлагане на доставка на природен газ за обекти на ЮЗУ „Неофит Рилски”, гр. Благоевград. В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ, дейностите по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране, като според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия. Посоченото е основание за извод, че дружество, което притежава лицензия за тези дейности има изключителни права за осъществяването им на съответната територия.
В конкретния случай, поканеното за участие в разглежданата процедура лице -„Аресгаз” АД е носител на изключителни права за осъществяване на дейностите, предмет на договарянето на територията на гр. Благоевград, където са разположени обектите, за чиито цели се възлага настоящата поръчка. Изключителните права са придобити по силата на административен акт – лицензии, издадени от КЕВР на основание ЗЕ.
Предвид изложеното, считаме, че в случая са изпълнени изискванията на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП и прилагането на избраното правно основание е законосъобразно. 
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).