ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: "Софийска вода" АД
Вид: Секторен
Партиден номер в РОП: 435
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Осигуряване на превозни документи (абонаментни карти) за пътуване по маршрутите на обществения градски транспорт на територията на Столична община (трамваен, тролейбусен, автобусен и метро) за служителите на „Софийска вода“ АД. Договор за осигуряване на превозни документи (абонаментни карти) за пътуване по маршрутите на обществения градски транспорт на територията на Столична община (трамваен, тролейбусен, автобусен и метро) за служителите на „Софийска вода“ АД. Възложителят заявява зареждане и предоставяне на годишни персонализирани ( 600 бр.) и годишни неперсонализирани (350 бр.) абонаментни карти, като през времето на договора има възможност да прави и допълнителни заявки според нуждите си. Срокът на действие на договора е 5 (пет) години.
Прогнозна стойност: 1570000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00435-2017-0083
Вид на процедурата: Договаряне без предварителна покана за участие
Решение за откриване на процедурата: № ДР-839 от 12.09.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № ДР-839 от  12.09.2017 г. на изпълнителния директор на „Софийска вода“ АД за откриване на процедура на договаряне без предварителна покана за участие на основание чл. 138, ал. 1, във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на решението за откриване на процедурата, прогнозната стойност на поръчката е 1 570 000 лв. без ДДС.
В поле V.2) на решението е посочено, че покана за участие в договарянето е изпратена до „Център за градска мобилност“ ЕАД („ЦГМ“ ЕАД).
Изборът на процедура се мотивира с разпоредбата на чл. 20, ал. 1 от Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, приета с Решение № 520 по Протокол № 48 от 26.09.2013 г. на Столичния общински съвет.
В подкрепа на изложените мотиви не са представени доказателства.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварителна покана се цели осигуряването на превозни документи (абонаментни карти) за пътуване по маршрутите на обществения градски транспорт на територията на Столична община (трамваен, тролейбусен, автобусен и метро) за служителите на „Софийска вода“ АД, за срок от 5 години.
Законосъобразното прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП е свързано с условието, поканеното в договарянето лице да е носител на изключителни права, включително и права на интелектуална собственост, както и да не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката. В мотивите за избор на процедура се твърди, че „ЦГМ” ЕАД е носител на изключителни права по силата на нормативен акт - да издава, зарежда и продава превозни документи за пътуване с обществения градски транспорт в Столична община, както и че в столицата няма трети лица, които да са упълномощени да издават, зареждат и продават необходимите превозни документи. Посочва се, че тези права произтичат от чл. 20, ал. 1 от Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община (Наредбата), приета с решение на Столичния общински съвет. В конкретния случай се заявява зареждане и предоставяне на годишни персонализирани (600 бр.) и годишни неперсонализирани (350 бр.) абонаментни карти за пътуване с трамваен, тролейбусен, автобусен транспорт и метро. Съгласно чл. 20, ал. 1 от Наредбата, на територията на гр. София, където ще се реализират доставките, единственото лице, което има изключителното право да издава, зарежда и продава превозни документи за пътуване по обществения транспорт (трамваен, тролейбусен, автобусен и метро) е „ЦГМ” ЕАД. Според Приложение № 2 към Наредбата, годишните персонализирани/ неперсонализирани абонаментни карти се издават на електронен носител и важат за всички линии на обществения градски транспорт (вж. т. 2.9 от Приложението). Изложеното предопределя липсата на конкуренция при избора на изпълнител, която не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
Предвид изложеното, прилагането на избраното правно основание се счита за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).