ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Столична община - Район "Искър"
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 1258
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предметът на поръчката е „Охрана на общински училища, и детски заведения на територията Столична община – район „Искър“ Осигуряването на охраната на отделните обекти-постовете, режима и силите за охрана ще се осъществява в съответствие с изискванията на Техническа спецификация към поканата за участие в процедурата Забележка: Навсякъде в поканата, където е използван конкретен стандарт, тип, спецификация, техническа оценка, техническо одобрение или технически еталон следва да се има предвид и еквивалент на същите. Предметът на поръчката е детайлно описан в поканата за участие, достъпна от деня на изпращането и до поканеното лице на интернет адрес: http://raioniskar.bg/?c=buyer_profile/show/693&lang=bg
Прогнозна стойност: 390000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 01258-2017-0003
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РИС17-РД93-8 от 17.08.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 10 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
Необходимост от повторение на строителството или услугата, възложени от същия възложител на първоначалния изпълнител, при наличие наследните условия:
1. Първоначалната поръчка е възложена с открита процедура, ограничена процедура, състезателна процедура с договаряне, състезателен диалог или партньорство за иновации;
2. В обявлението на първоначалната поръчка е посочена възможността за повторно възлагане, както и обемът или количеството на възможното допълнително строителство или услуга и условията, при които те ще се възлагат;
3. Общата стойност на новата поръчка е включена и е посочена при определяне стойността на първоначалната поръчка;
4. Новата поръчка съответства на основния проект, в изпълнение на който е възложена първоначалната поръчка;
5. Повторното възлагане не строителството или услугата, може да се приложи не по-късно от три години след сключване на първоначалния договор.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки /АОП/ е представено Решение № РИС17-РД93-8 от 17.08.2017 г. на кмета на Столична община– район „Искър“, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 10 от ЗОП.
В Решението за откриване на разглежданото договаряне е посочено, че процедурата е свързана с друга процедура, открита с Решение № Р-ОП-01 от 08.05.2015 г. и публикувана в РОП под уникален № 01258-2015-0001, като е отбелязано, че повторно възлаганата услуга е на обща стойност 390 000 лв. без ДДС.
Видно от поле V.2) на решението, за участие в процедурата се кани „МУЛТИФОРС А.С.“ ЕООД, гр. София.
В решението е отбелязано, че документите, свързани с разглежданата поръчка, са достъпни на интернет адрес: http://raioniskar.bg/?c=buyer_profile/show/693&lang=bg. От поканата за участие в разглежданото договаряне, публикувана на посочения интернет адрес, става ясно, че срокът за изпълнение на поръчката е 24 месеца от датата на регистрационния индекс на договора или до изчерпване на финансовия ресурс.
Направена проверка в Регистъра на обществените поръчки (РОП) установи, че през 2015 г. възложителят е провел „открита“ процедура по ЗОП за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Охрана на общинските училища и детски заведения на територията Столична община – район „Искър“, с уникален номер № 01258-2015-0001. Изпълнението е възложено на „МУЛТИФОРС А.С.“ ЕООД, гр. София по силата на договор № ГД-473 от 19.08.2015 г., на стойност 345 372 лв. без ДДС, сключен за срок от две години. В Регистъра не се съдържа информация за изпълнението на договора.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се възлага охрана на общинските училища и детски заведения на територията на Столична община – район „Искър. От изложените мотиви и информацията в РОП е видно, че е налице предходен договор между възложителя и поканеното за участие в договарянето лице, сключен след проведена през 2015 г. „открита“ процедура по ЗОП. Констатирано е, че предметът на разглежданата поръчка съответства на основния проект, в изпълнение на който е възложена първоначалната поръчка. В поле VІ.3) на обявлението за обществена поръчка е предвидена възможността за повторно възлагане на услугата на същия изпълнител при условията на чл. 90, ал. 1, т. 9 от ЗОП (отм.). В отменената разпоредба не е било предвидено условието обемът или количеството на възможната допълнителна услуга и условията, при които тя ще се възлага, да бъдат посочени в обявлението, поради което не се проследява изпълнението на посоченото изискване. Спазено е и условието новата поръчката с обект услуга да се възлага повторно не по-късно от три години след сключването на първоначалния договор, който видно от проверката в РОП, е сключен на 19.08.2015 г.
Относно изискването на чл. 79, ал. 1, т. 10, б. „в“ от ЗОП, според мотивите към разглежданото договаряне и документите, налични в обособената електронна преписка на профила на купувача за поръчката от 2015 г., прогнозната стойност на обществената поръчка, с включена възможност за повторение, е в размер на 780 000 лв. без ДДС, а първоначалният договор е на стойност 345 372 лв. без ДДС. В конкретния случай, повторно възлаганата услуга е на стойност 390 000 лв. без ДДС. Изложеното позволява да се приеме, че стойността на новата поръчка е включена при определяне стойността на първоначалната поръчка.
Предвид изложеното, в случая прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 10 от ЗОП се приема за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).