ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Академия на Министерство на вътрешните работи /МВР/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 563
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Предметът на поръчката е "Продажба на топлинна енергия за стопански нужди от "Топлофикация София" ЕАД за сгради предоставени за управление на Академията на МВР находящи се на следните адреси: 1. Ректорат, общежития № 2 и № 3 - гр. София, бул. "Ал. Малинов" № 1; 2. Административна сграда факултет ПБЗН - гр. София, ул. "Пиротска" № 171; 3. Апартамент - гр. София, ул. "Гургулят" № 33; За петгодишния период на договора прогнозното количеството на доставената топлинна енергия е 23 000 МВтч.
Прогнозна стойност: 2095000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00563-2017-0006
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 458100-1568 от 03.08.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е представено Решение № 458100-1568 от 03.08.2017 г. на пом.-ректора на Академия на МВР (упълномощен съгласно заповед № 4581з-40/20.01.2017 г.) за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Видно от поле IV.7) на Решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 2 095 000 лв. без ДДС.
В поле VII.1) на Решението е отбелязано, че на основание чл. 65, ал. 1 от ППЗОП, няма да бъде изпращана покана за участие в процедурата, а договор ще се сключи с дружеството „Топлофикация София“ ЕАД.
В мотивите се посочва, че „Топлофикация София“ ЕАД е носител на изключителни права за територията на гр. София, придобити по силата на лицензия № Л-033-05/15.11.2000 г., със срок на действие 20 години, достъпна на електронната страница на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), под № 20 в регистър „Лицензии“ (http://www.dker.bg/firmi_listbg.php?LIC=0&P=374&SP=395&OID=).
В подкрепа на изложените мотивите в АОП не са представени доказателства.
Направена проверка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, поддържан от КЕВР на основание Закона за енергетиката (ЗЕ), потвърди твърденията в мотивите за издадена лицензия № Л-033-05/15.11.2000 г. на „Топлофикация София“ ЕАД  за дейността „пренос на топлинна енергия на територия в гр. София“.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели доставка на топлинна енергия за стопански нужди от „Топлофикация София“ ЕАД за сгради, предоставени за управление на Академията на МВР, находящи се на територията на гр. София, за срок от 5 (пет) години. В чл. 130, т. 1 от ЗЕ е регламентирано задължението на топлопреносното предприятие да снабдява с топлинна енергия клиентите, присъединени към топлопреносната мрежа. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, преносът на топлинна енергия е дейност, подлежаща на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Посоченото е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
От изложените мотиви и допълнително извършената справка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката и списъка на топлоснабдителни компании е видно, че „Топлофикация София” EАД е носител на изключително право за пренос на топлинна енергия, придобито по силата на административен акт – лицензия, издадена от КЕВР на основание ЗЕ. Териториалният обхват на лицензията включва гр. София, където следва да се реализира възлаганата доставка.
Доколкото според Решението поръчката се възлага за срок от пет години, а лицензията за дейността е издадена на 15.11.2000 г. и е със срок 20 години, прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в конкретния случай може да се приеме за законосъобразно, при условие че срокът на договора бъде съобразен със срока на действие на лицензията на дружеството.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).