ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Д-р Параскев Стоянов" АД - Ловеч
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 732
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предметът на настоящата обществена поръчка е "Предоставяне на услуги по доставка на питейни води, отвеждане и пречистване на отпадъчни води от ВиК оператор за нуждите на "МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ -проф. д-р Параскев Стоянов"АД в сградата находяща се на ул.Съйко Съев № 27, гр.Ловеч" Абонатен № 1084.Изпълнението на предмета на поръчката ще се изразява в доставяне на вода с питейни качества, отговарящи на изискванията за качество, посочени в нормативните документи (Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели,издадена от министъра на здравеопазването, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите, обн., ДВ, бр. 30 от 28.03.2001 г., посл. изм. и доп., бр. 102 от 12.12.2014 г.), както и отвеждане и пречистване на отпадъчни води от ВиК оператор. Срок на изпълнение на обществената поръчка: 36 месеца, считано от датата на подписване на договора. Всички дейности, свързани с изпълнението на договора, се извършват съгласно „Общи условия за предоставяне на В и К услуги на потребителите от В и К оператор - "В и К" АД гр.Ловеч, ЕИК 110549443, със седалище и адрес на управление: гр.Ловеч, ул.Райна Княгиня № 1А по утвърдени от КЕВР цени. Възложителят запазва възможността при необходимост да включи нови обекти към вече сключения договор. Всички дейности, свързани с изпълнението на договора, се извършват при спазване на действащото в Република България законодателство.
Прогнозна стойност: 408939.03 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00732-2017-0002
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 9 от 29.06.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост ;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № 9 от 29.06.2017 г.  на изпълнителния директор на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, гр. Ловеч за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
В поле IV.3) от решението е посочено, че срока на изпълнение на обществената поръчка е 36 месеца, считано от датата на подписване на договора.
Видно от поле IV.7) на същото решение, прогнозната стойност на поръчката е 408 939.03 лв. без ДДС.
Направена проверка на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране, раздел ВиК, Списък на ВиК операторите към 31.12.2015 г. установи, че под № 22 в списъка е записано дружеството “ВиК“ АД, гр. Ловеч. Видно от Решение № РД-02-14-2234 от 22.12.2009 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, с което са обявени обособените територии на действие на ВиК операторите и техните граници, визираното дружество обслужва територията на 7 общини, в т.ч. и Община Ловеч.
 
Изводи:
В конкретния случай се възлагат услуги по доставка на питейни води, отвеждане и пречистване на отпадъчни води от ВиК оператор за нуждите на „МБАЛ“ Проф. д-р. Параскев Стоянов“ АД, за срок от три години. Съгласно чл. 198а, ал. 1 от Закона за водите (ЗВ), за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и предоставянето на ВиК услуги, територията на страната се разделя на обособени територии. Според чл. 198о, ал. 2 от същия закон, в границите на една обособена територия само един ВиК оператор може да осъществява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на В и К системите и съоръженията, както и предоставянето на В и К услуги на потребителите. Изключение е предвидено само за случаите, при които определени лица не обслужват цялата обособена територия, а отделни потребители (чл. 198о, ал. 2 във връзка с ал. 6 от ЗВ).
Видно от изложената фактическа обстановка и направената проверка, дружеството „ВиК” АД, гр. Ловеч притежава изключителни права за извършване на ВиК дейностите, предмет на обществената поръчка, на територията на Община Ловеч, където се намира сградата на възложителя, за чиито нужди се обявява настоящата поръчка. Изложеното е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
Предвид изложеното, прилагането на избраното основание в конкретния случай може да се приеме за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).