ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Национална агенция за приходите /НАП/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Поддръжка и обслужване на софтуера на внедрените в НАП модули на информационната система HeRMeS върху сървърите и работните станции на НАП и уеб-сървъра на HeRMeS, както и на интерфейса от HeRMeS 5 към SAP ЕСС 6.0
Прогнозна стойност: 147671 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2017-0046
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РЦУ-56 от 22.06.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката .
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № РЦУ-56 от  22.06.2017 г.  на главния секретар на НАП (упълномощен със заповед № ЗЦУ-ОПР-2/22.05.2017 г. на изпълнителния директор на НАП) за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП и доказателства, свързани с избора на процедура.
В поле IV.7) на решението за откриване е посочено, че прогнозна стойност на поръчката е в размер на 147 671 лв. без ДДС.
От поле V.2) на същото решение, става ясно, че покана за участие ще бъде изпратена до „ТехноЛогика” ЕАД. Информацията се потвърждава и от приложената покана.
В подкрепа на изложените мотиви в АОП са представени копия на следните документи:
1. Свидетелство за търговска марка № 33522 от 13.07.1998 г. издадено от Патентното ведомство на Република България;
2. Декларация за авторски права от 31.05.2017 г. подписана от изпълнителния директор на „ТехноЛогика” ЕАД, в която се твърди, че авторските права върху програмния продукт „Система за управление на човешките ресурси HeRMeS” принадлежат на „ТехноЛогика” ЕАД, а изключителните права върху него и техническата поддръжка не са преотстъпвани на трети лица. Съгласно цитираната декларация „ТехноЛогика” ЕАД има изключителното право да доразвива функционално и модулно, да доокомплектова с допълнителни модули и лицензи при съществуващи конфигурации, както и да поддържа и обновява софтуерната  „Система за управление на човешките ресурси HeRMeS”;
3. Уведомление от 27.06.2017 г. на началник на отдел към Патентното ведомство на Република България, в което е записано, че на основание чл. 20, ал. 2 от ЗМГО по молба на „ТехноЛогика“ ЕООД и съгласно чл. 39, ал. 1 от ЗМГО в Държавния регистър на марките е вписано подновяване на марката за нов 10 годишен период.
4. Други документи, свързани с провеждането на процедурата на договаряне без предварително обявление.
 
Изводи:
С настоящата процедура на договаряне без предварително обявление се  възлага „абонаментна поддръжка на софтуерен продукт „Система за управление на човешките ресурси HeRMeS“ в НАП“.
Законосъобразното прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП е свързано с условието, поканеното в договарянето лице да е носител на изключителни права, включително и права на интелектуална собственост, както и да не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката. Съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), компютърните програми са обект на авторско право. Съгласно чл. 14 от ЗАПСП ако не е уговорено друго, авторското право върху компютърни програми и бази данни, създадени в рамките на трудово правоотношение, принадлежи на работодателя. В чл. 18, ал. 1 от същия закон, авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. Цитираните норми от ЗАПСП дават основание да се счита, че единствено лицето, носител на авторски и/или изключителни права върху създадения продукт е оправомощено да реализира поддръжката на софтуерния продукт, внедрен в системата на възложителя. Видно от приложената декларация за авторство, правата върху софтуерната „Система за управление на човешките ресурси HeRMeS“ принадлежат на поканеното лице - „ТехноЛогика” ЕАД. С визирания документ се удостоверява още, че поддръжката на софтуерния продукт е изключително право на автора. В мотивите не се коментира възможността за алтернативно осигуряване на услугата, но доколкото се касае за абонаментна поддръжка на вече внедрен софтуерен продукт, може да се приеме, че поканеното в договарянето лице е единственият възможен изпълнител на услугата и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите й.
Заедно с посоченото, правомерното прилагане на избраното правно основание е обвързано с условието правата, които служат като основание възложителят да игнорира общия ред за възлагане, да са възникнали законосъобразно. В мотивите на решението за откриване на настоящото договаряне се твърди, че “Системата за управление на човешките ресурси HeRMeS“ е предоставена и внедрена съгласно договор от 14.08.2000 г.   сключен между „ТехноЛогика” ЕООД и Главна данъчна дирекция, като е спазен предвидения към онзи момент ред за възлагане на обществени поръчки, но визираният договор не е приложен.
С оглед на изложеното, изборът на процедура на договаряне без предварително обявление на онование чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ ЗОП може да се приеме за законосъобразен, при условие че възложителят разполага с надлежни доказателства относно начина на придобиване на изключителните права.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).