ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Национална агенция за приходите /НАП/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Продължаване ползването на поддръжка на лицензи за софтуерни продукти Arbutus, в съответствие с изискванията, посочени в Технически спецификации /Приложение № 1/ към поканата.
Прогнозна стойност: 133333.33 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2017-0045
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РЦУ-57 от 22.06.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост ;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката .
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № РЦУ-57 от 22.06.2017 г. на главния секретар на НАП (оправомощен за възложител със заповед № ЗЦУ-ОПР-2/22.05.2017 г. на изпълнителния директор на НАП) за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП и доказателства, свързани с избора на процедура.
В поле IV.7) на решението за откриване е посочено, че прогнозната стойност на поръчката е в размер на 133 333.33 лв. без ДДС.
От поле V.2) на същото решение става ясно, че покана за участие ще бъде изпратена до „Идеаген Логен“ ЕООД. Информацията се потвърждава и от приложената покана.
В подкрепа на изложените мотиви в АОП са представени копия на следните документи:
- Удостоверение за учредяване на дружеството Arbutus Software Inc. – Канада от 07.06.2016 г.;
- Удостоверение за актуално състояние на дружеството Arbutus Software Inc. - Канада от 03.03.2017 г. С документа се удостоверява, че съгласно подадените годишни доклади визираното дружество е в добро актуално състояние;
- Годишен отчет от 30.08.2016 г. за дейността на Arbutus Software Inc. – Канада;
- Писмо от 04.04.2017 г. от президента на Arbutus Software Inc. – Канада, в което се посочва, че дружеството разработва, притежава, произвежда и лицензира софтуера Arbutus. В писмото е записано, че Arbutus Software Inc. е единствената компания, която има право да определя и оторизира дистрибутори за визирания софтуер и свързаните с него поддръжка, обучение, консултации и др. услуги. Видно от посочения документ, дружество „Идеаген Логен“ ЕООД е единствен оторизиран дистрибутор за софтуера Arbutus и свързаните с него поддръжка, обучение, консултации и др. услуги за България.
След извършена проверка в Регистъра на обществените поръчки (РОП) се установи, че с Решение № РЦУ-29 от 12.04.2016 г. на главния секретар на НАП е стартирана „открита” по вид процедура, вписана под уникален номер 00530-2016-0033 с предмет: „Доставка и едногодишна поддръжка на лицензи за софтуер за импорт, обработка и анализ на данни в електронен формат, създадени и/или експортирани от използвани от задължените лица информационни системи“ – 300 бр. лицензи за крайни потребители и 1 брой лиценз за сървърно приложение за паралелна работа на 300 потребители. От публикуваното в РОП обявление за възложена поръчка е видно, че същата е възложена на „Логен“ ЕООД с променено наименование - „Идеаген Логен“ ЕООД. Видно от информацията в Регистъра договорът с посоченото дружество е сключен на 23.06.2016 г. за срок от 12 месеца и е на стойност 133 309 лв. без ДДС. Изпълнението на договора е приключило на 24.06.2017 г.
 
Изводи:
С настоящата процедура на договаряне без предварително обявление се цели „продължаване ползването на поддръжка на лицензи за софтуерни продукти Arbutus“. Законосъобразното прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП е свързано с условието, поканеното в договарянето лице да е носител на изключителни права, включително и права на интелектуална собственост, както и да не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката. Съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за авторското право и сродните му права, компютърните програми са обект на авторско право. Съгласно чл. 18, ал. 1 от същия закон, авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. Предвид това, може да се приеме, че само лицето, притежаващо авторски и/или изключителни права върху програмните продукти, може да реализира възлаганите дейности. Условието  се счита за доказано с представеното от възложителя писмено изявление от президента на Arbutus Software Inc. – Канада, в което се твърди, че визираното дружество разработва, притежава, произвежда и лицензира софтуера Arbutus. В писмото е записано, че Arbutus Software Inc. е единствената компания, която има право да определя и оторизира дистрибутори за посочения софтуер и свързаните с него услуги. Видно от същия документ, поканеното в настоящото договаряне дружество „Идеаген Логен“ ЕООД е единственият оторизиран дистрибутор за софтуера Arbutus и свързаните с него поддръжка, обучение, консултации и др. услуги на територията на Република България. От изложеното се налага извода, че поканеното в договарянето лице е носител на изключителни права за осъществяването на възлаганите дейности и се явява единственият възможен изпълнител на услугата, предмет на поръчката. В допълнение, доколкото от изложените мотиви и приложените доказателства става ясно, че в България няма трети лица, които да притежават лиценз, или да са упълномощени да предоставят поддръжка на лицензите Arbutus, може да се приеме, че не съществува друга алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
Заедно с посоченото, правомерното прилагане на избраното правно основание е обвързано с условието правата, които служат като основание възложителят да игнорира общия ред за възлагане, да са възникнали законосъобразно. В мотивите на решението за откриване на настоящото договаряне се посочва, че лицензите Arbutus са придобити от НАП по договор, сключен след проведена обществена поръчка по реда на ЗОП. Визираният договор не е приложен като доказателство, но след извършена проверка в РОП се потвърди, че възложителят е провел „открита” процедура с предмет: „Доставка и едногодишна поддръжка на лицензи за софтуер за импорт, обработка и анализ на данни в електронен формат, създадени и/или експортирани от използвани от задължените лица информационни системи“ – 300 бр. лицензи за крайни потребители и 1 брой лиценз за сървърно приложение за паралелна работа на 300 потребители“ и същата е възложена на „Идеаген Логен“ ЕООД.
Предвид изложеното, прилагането на избраното правно основание се счита за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).