ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" /ДП "РВД"/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 222
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: 1. Предмет на настоящата обществена поръчка е „Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за обекти на ДП РВД" със срок за изпълнение на поръчката 3 години в пет обособени позиции. 2. Количество или обем на обществената поръчка: 2.1. Обособена позиция № 1: „Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за обекти на ДП РВД, намиращи се на територията на Община София-град” – с прогнозна стойност за период от 3 години: 240 000 лв. без вкл. ДДС и прогнозно количество консумация на вода за битово-питейни нужди за период от 3 години – 160 000 м3. 2.2. Обособена позиция № 2: „Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за обекти на ДП РВД, намиращи се на територията на Община Варна” с прогнозна стойност за период от 3 години: 37 200 лв. без вкл. ДДС и прогнозно количество консумация на вода за битово-питейни нужди за период от 3 години – 17 500 м3. 2.3. Обособена позиция № 3: „Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за обекти на ДП РВД, намиращи се на територията на Община Пловдив" с прогнозна стойност за период от 3 години 1 500 лв. без вкл. ДДС и прогнозно количество консумация на вода за битово-питейни нужди за период от 3 години – 500 м3. Реалните стойности на договорите могат да бъдат по-малки или по-големи от посочените и ще бъдат определени от реалното потребление на обектите за периода на договорите. Възложителят има право по време на действието на тези договори и съгласно изискванията на ЗОП да прави промени в Списъците на своите обекти. 2.4. Обособена позиция № 4: „Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за обекти на ДП РВД, намиращи се на територията на Община Горна Оряховица" с прогнозна стойност за период от 3 години 1 200 лв. без вкл. ДДС и прогнозно количество консумация на вода за битово-питейни нужди за период от 3 години – 300 м3. 2.5. Обособена позиция № 5: „Доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за обекти на ДП РВД, намиращи се на територията на Община Банско” – с прогнозна стойност за период от 3 години: 30 000 лв. без вкл. ДДС и прогнозно количество консумация на вода за битово-питейни нужди за период от 3 години – 29 500 м3. Реалните стойности на договорите могат да бъдат по-малки или по-големи от посочените и ще бъдат определени от реалното потребление на обектите за периода на договорите. Възложителят има право по време на действието на тези договори и съгласно изискванията на ЗОП да прави промени в списъците на своите обекти.
Прогнозна стойност: 309900 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00222-2017-0014
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № РД-28-427 от 21.06.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
Възлагането на обществената поръчката на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
-не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № РД-28-427 от 21.06.2017 г. на генералния директор на Държавно предприятие Ръководство на въздушното движение ДП РВД за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП.
В поле IV.7) от решението е посочено, че прогнозната стойност на поръчката е 309 900 лв. без ДДС.
В поле V.2) от решението е отбелязано, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП) възложителят няма да изготвя и да изпраща покана за участие в процедурата, тъй като ще сключва договори със следните дружества: по обособена позиция № 1 - със „Софийска вода” АД; по обособена позиция № 2 - с „Водоснабдяване и канализация- Варна” ООД, по обособена позиция № 3- с „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Пловдив, по обособена позиция № 4- с „Водоснабдяване и канализация Йовковци” ООД, гр. Велико Търново, по обособена позиция № 5- с „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Благоевград.
В поле VII.1) от решението е посочено, че на основание чл. 134 от ППЗОП доказателства няма да бъдат изпращани, като същите са достъпни в електронен публичен безплатен регистър, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на адрес: http://www.dker.bg/.
След справка с публикувания на интернет страницата на  КЕВР списък на ВиК операторите към 31.12.2015 г. и след преглед на  Решение № РД-02-14-2234/22.12.2009 г. (обн. в ДВ, бр. 7/2010 г.) на министъра на регионалното развитие и благоустройството за обявяване на обособени територии на действие на ВиК операторите са установени следните обстоятелства, посочени в мотивите:
- „Софийска вода” АД (вписано под № 43 в списъка на КЕВР и под № 42 в решението) извършва ВиК дейности на територията на Община София – град, където се намират обектите на възложителя по обособена позиция № 1 от поръчката;
- „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Варна, (вписано под № 8 в списъка на КЕВР и под № 7 в решението) осъществява ВиК дейностите на територията на община Варна, където са разположени обектите, включени в обособена позиция № 2 от поръчката. В териториалния обхват на дружеството са включени и общините: Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово.
- за територията на община Пловдив, на която са разположени обектите по обособена позиция № 3, дейностите по предоставяне на ВиК услуги се осъществяват от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Пловдив, (вписано под № 31 в списъка на КЕВР и под № 30 в решението) В териториалния обхват на дружеството участват и общините Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Стамболийски, Съединение и Хисаря.
- „Водоснабдяване и канализация Йовковци” ООД, гр. Велико Търново, (вписано под № 9 от списъка на КЕВР и под № 8 в решението) предоставя ВиК услуги на територията на Община Горна Оряховица, където се намират обектите, включени в обособена позиция № 4. Територията на действие на дружеството включва общините: Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица и Сухиндол.
- „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Благоевград (фигурира под № 4 от списъка на КЕВР и под № 3 в решението) осъществява дейността си на територията на Община Банско, където са разположени обектите по обособена позиция № 5 на поръчката. Териториалният обхват на дружеството включва общините: Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Струмяни, Банско, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово.
 
Изводи:
В съответствие с нормата на чл. 198а, ал. 1 от Закона за водите (ЗВ), за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи и предоставянето на ВиК услуги, територията на страната се разделя на обособени територии. Според чл. 198о, ал. 2 от същия закон, в границите на една обособена територия само един ВиК оператор може да осъществява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите. Изключение е предвидено само за случаите, при които определени лица не обслужват цялата обособена територия, а отделни потребители (чл. 198о, ал. 2 във връзка с ал. 6 от ЗВ).
В конкретния случай се възлагат услуги по доставка на питейни води, отвеждане и пречистване на отпадъчни води, за срок от три години, за обекти на ДП РВД, посочени в пет обособени позиции, според територията, на която се намират, както следва: Община София – град, Община Варна, Община Пловдив, Община Горна Оряховица и Община Банско. Видно от описаните от възложителя мотиви и от извършените във връзка с доказването им справки, посочените в списъка на КЕВР дружества притежават изключителни права за доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води за териториите, на които са разположени обектите по съответните обособени позиции.
Предвид изложеното, считаме, че изборът на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП може да се приеме за законосъобразен.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).