ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - София-град
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: 1. Предметът на настоящата обществена поръчка е: „Доставка на топлинна енергия от районна централа за нуждите на офис „Перник“ към ТД на НАП София“ 2. Изпълнението на предмета на поръчката ще се изразява в: - Доставка на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за топлоснабдявания имот на Възложителя, описан в т. 5 „Технически показатели по обособени позиции“. - Осигуряване редовно и качествено снабдяване с топлинна енергия обекта на Възложителя и поддържане в техническа изправност топлопреносните мрежи и параметрите на топлоносителя, съгласно хидравличния режим и температурния график на топлопреносната мрежа. - Осигуряване на редовно и качествено топлоснабдяване. - Изпълнителят е длъжен да отстранява повредите в собствените си топлопреносни мрежи и абонатни станции в срок до 48 часа след установяването им. - При извършване на действия от страна на Изпълнителя или Възложителя, съгласно графика за спиране на топлоснабдяването, съответната страна е длъжна най-малко 15 дни предварително да уведоми другата страна за времето и продължителността на прекъсването. 3. Срок за изпълнение на обществената поръчка: 36 (тридесет и шест) месеца, считано от датата на сключване на договора. 4. Място на изпълнение на поръчката: Административната сграда на ТД на НАП София, офис Перник, гр. Перник, пл. „Свети Иван Рилски” № 1Б и 1В. В срока на изпълнение на поръчката и в случай на придобиване на нови имоти, Възложителя има право да възложи услугата за доставка на топлинна енергия, при условията на настоящото решение и сключен в резултат на проведената процедура за възлагане на обществена поръчка договор.
Прогнозна стойност: 50000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2017-0040
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 9 от 01.06.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- Не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 9 от 01.06.2017 г. на зам.–директора на ТД на Национална агенция по приходите (НАП) София, упълномощен със Заповед № ЗЦУ-ОПР-9/22.05.2017 г. на изпълнителния директор на НАП, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3 , б. „в” ЗОП.
В поле IV.3) от решението е посочено, че предметът на поръчката обхваща доставка на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за административната сграда на ТД на НАП София, офис Перник, в гр. Перник, пл. „Свети Иван Рилски“ № 1Б и 1В, за срок от 36 месеца, считано от датата на сключване на договора.
В поле V.2) от решението е отбелязано, че на основание чл. 65, ал. 1 от ППЗОП няма да се изпраща покана за участие, като договорът ще се сключи с дружество „Топлофикация- Перник” АД, гр. Перник.
В поле VII.1) е посочено, че прогнозната стойност на поръчката е в размер на 50 000 лв. без ДДС, а общата прогнозна стойност на всички поръчки със сходен предмет, предвидени за възлагане в системата на НАП през 2017 година е в размер на 745 000 лв. без ДДС.
Доказателства в подкрепа на избора на процедура не са представени в АОП, но е направена препратка към публичния Регистър, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), свободно достъпен през Интернет.
Извършена справка в публичния Регистър на издадените лицензии, поддържан от КЕВР на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ), установи, че на „Топлофикация Перник” ЕАД, (дружеството е с променена правна форма през 2011 г. - от ЕАД в АД) е издадена лицензия № Л-056-05/08.01.2001 г. за дейността „пренос на топлинна енергия на територията на гр. Перник” вписана под № 37 от същия Регистър. Срокът на действие на лицензията е 15 години. Според информацията в Регистъра с Решение № И1-Л-055-05 от 21.07.2015 г. е продължен срокът на лицензията. В мотивите на решението за избор на процедура е посочено, че удължаването на срока е с 10 години, считано от 01.01.2016 г.
 
Изводи:
В чл. 130 от ЗЕ е регламентирано задължение топлопреносното предприятие да снабдява с топлинна енергия клиентите, присъединени към топлопреносната мрежа. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, преносът на топлинна енергия е дейност, подлежаща на лицензиране. Според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон, за една обособена територия се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Посоченото е основание за извод, че снабдяването с топлинна енергия на конкретна територия е дейност, която може да се реализира само от определени лица, поради което при възлагането ѝ е приложима нормата на  чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.
От изложените мотиви и извършената справка в Регистъра на издадените лицензии за дейностите в енергетиката, е видно, че „Топлофикация Перник” АД е носител на изключително право за пренос на топлинна енергия, придобито по силата на административен акт – лицензия, издадена от КЕВР на основание ЗЕ. Териториалният обхват на лицензията включва гр. Перник, където следва да се реализира възлаганата доставка.
С оглед на изложеното, се приема, че прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” ЗОП е законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).