ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - Варна
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: При изпълнение на поръчката следва да се извърши доставка на природен газ за нуждите на ТД на НАП Варна и офиси за обслужване Русе и Разград за срок от 3 години, с начало на изпълнение 01.01.2018г. или до достигане на максимално допустимата им стойност в рамките на този срок, която е в размер на 426 666.67 без ДДС, както следва:. - Обособена позиция №1 – „Доставка на природен газ за административната сграда на ТД на НАП Варна“, находяща се в гр. Варна, бул. “Осми Приморски полк“ № 128, с прогнозна стойност 195 833,33лв. без ДДС. - Обособена позиция №2 – „Доставка на природен газ за административната сграда на ТД на НАП Варна, офис за обслужване Русе“, находяща се в гр. Русе, ул.“Майор Атанас Узунов” № 19; с прогнозна стойност 176 666,67лв. без ДДС. - Обособена позиция №3 – „Доставка на природен газ за административната сграда на ТД на НАП Варна, офис за обслужване Разград“ находяща се в гр. Разград, пл.“Независимост” № 1, с прогнозна стойност 54 166,67лв. без ДДС.
Прогнозна стойност: 426666.67 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2017-0038
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 6-17 от 30.05.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуалната собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № 6-17 от 30.05.2017 г. на директора на ТД на НАП Варна за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП.
В поле IV.3) от решението е посочено, че предметът на поръчката обхваща доставка на природен газ за нуждите на ТД на НАП - Варна, обекти:  административна сграда на ТД на НАП, находяща се в гр. Варна, бул. „Осми Приморски полк” № 128 (обособена позиция № 1); офис за обслужване, находящ се в гр. Русе, ул. „Майор Атанас Узунов” № 19 (обособена позиция № 2 и офис за обслужване, находящ се в гр. Разград, пл. „Независимост” № 1 (обособена позиция № 3).
В поле IV.7) на решението е записано, че общата прогнозна стойност на поръчката е в размер на 426 666.67 лв. без ДДС.
В поле V.2) от решението е посочено, че на основание чл. 65, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП) възложителят няма да изпраща и одобрява покана за участие, като договорите ще бъдат сключени с „Овергаз Мрежи” АД.
По отношение на доказателства в подкрепа на мотивите, в решението е направена препратка към публичния интернет адрес на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в съответствие с чл. 134 от ППЗОП.
Справка в Закона за енергетиката (ЗЕ) уреждащ обществените отношения, свързани с осъществяване на дейността по доставките на природен газ и в интернет-страницата на КЕВР потвърждава изложените в мотивите обстоятелства, обуславящи изборът на „Овергаз Мрежи” АД като единствен възможен изпълнител на поръчката. В Регистъра на издадените лицензии, поддържан на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ под № 410 са вписани лицензии №№ Л-438-08/30.03.2015 г. и Л-438-12/30.03.2015 г. за дейностите „разпределение на природен газ” и „снабдяване с природен газ от краен снабдител”, с титуляр „Софиягаз” ЕАД. Двете лицензии са със срок на действие 26 години и обхващат общините Бургас, Карнобат, Айтос, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, Ямбол, Тунджа, Нова Загора, Стара Загора, Нови пазар и Варна, с изключение на кметствата Владислав Варненчик, Младост и Аспарухово. В полза на същото дружество има и издадени лицензии №№ Л-441-08/30.03.2015 г. и Л-441-12/30.03.2015 г. за осъществяване на дейностите „разпределение на природен газ” и „снабдяване с природен газ от краен снабдител” за обособена територия „Дунав” и общините Русе, Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Попово, Разград, Исперих, Ловеч, Павликени и Левски, за срок от 27 години. Допълнителна справка в Търговския регистър установява, че „Софиягаз” ЕАД е преобразувано в „Овергаз Мрежи” АД.
Видно от справка за издадените лицензии от КЕВР за осъществяване на дейностите по чл. 39, ал. 1, т. 2-4, 7, 9 и 10 от ЗЕ изготвена от  Дирекция „Природен газ”, отдел ”Цени, лицензии и пазари - природен газ”, достъпна също на интернет страницата на Комисията,  под № 33 и 34 са вписани горепосочените четири лицензии, в полза на „Овергаз Мрежи” АД.
 
Изводи:
Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 3 и т. 10 от ЗЕ дейности по разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от крайни снабдители подлежат на лицензиране, а според чл. 43, ал. 2, т. 1 и т. 2а от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. Посоченото е основание за извод, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП.
От представените мотиви и направените справки се установи, че „Овергаз Мрежи” АД е носител на изключителни права за осъществяване на дейностите по разпределение и снабдяване с природен газ от краен снабдител на териториите, на които се намират обектите, за чиито нужди се възлагат доставките, предмет на разглежданата процедура. Правата са придобити в резултат на лицензии, издадени от независим специализиран държавен орган - КЕВР, на основание ЗЕ.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП се счита за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).