ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Средно общообразователно училище /СОУ/ "Черноризец Храбър" гр. Пловдив
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 2193
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на учебници и учебни помагала за децата от ПГ и учениците от първи до седми клас и по учебни предмети за СУ "Черноризец Храбър" за учебната 2017/2018 година. Обществената поръчка включва доставка на учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата от подготвителните групи и учениците от I до VII клас, за което обществената поръчка е разделена на 5 обособени позиции , а именно : Обособена позиция 1 - Доставка на учебници и учебни помагала за учениците от подготвителните групи и от I клас до VII клас в СУ "Черноризец Храбър" - град Пловдив, издавани от издателство "ПРОСВЕТА-СОФИЯ" АД; Обособена позиция 2 - Доставка на учебници и учебни помагала за учениците от подготвителните групи и от I клас до VII клас в СУ "Черноризец Храбър" - град Пловдив, издавани от издателство "Булвест-2000"ООД и "Издателска къща Анубис"ООД; Обособена позиция 3 - Доставка на учебници и учебни помагала за учениците от подготвителните групи и от I клас до VII клас в СУ "Черноризец Храбър" - град Пловдив, издавани от издателство „ПИЪРСЪН ЕДЮКЕЙШЪН – ЛОНГМАН”, представлявано от „С.А.Н.– ПРО” ООД; Обособена позиция 4 - Доставка на учебници и учебни помагала за учениците от подготвителните групи и от I клас до VII клас в СУ "Черноризец Храбър" - град Пловдив, издавани от издателство „АРХИМЕД 2” ЕООД; Обособена позиция 5 - Доставка на учебници и учебни помагала за учениците от подготвителните групи и от I клас до VII клас в СУ "Черноризец Храбър" - град Пловдив, издавани от издателство „БИТ И ТЕХНИКА” ООД. Необходимите количества са подробно посочени в конкретни заявки по представена бланка от всяко издателство, като общата стойност на обществената поръчка възлиза на 30573.97 лв. без ДДС .
Прогнозна стойност: 30573.97 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 02193-2017-0001
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № УР-21-3397 от 27.04.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е представено Решение № УР-21-3397 от 27.04.2017 г.  на директора на СУ „Черноризец Храбър” гр. Пловдив, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3 ЗОП.
В поле IV.3) от решението е посочено, че обществената поръчка включва доставка на учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата от подготвителните групи и учениците от I до VII клас, които се издават от следните издателства: по обособена позиция 1 - „Просвета - София” АД; по обособена позиция 2 - „Булвест- 2000” ООД и Издателска къща „Анубис” ООД; по обособена позиция 3 - „Пиърсън Едюкейшън Лонгман”, представлявано от „С.А.Н. - Про” ООД; по обособена позиция 4 - „Архимед 2” ЕООД и по обособена позиция 5 - „Бит и техника” ООД.
В полета IV.3) и IV.7) от решението е посочено, че стойността на обществената поръчка е 30 573.97 лв. без ДДС. Процедурата е регистрирана в Системата за случаен избор (ССИ) с № 20170427-02193-0005 и е определена за контрол по чл. 233, ал. 2, т. 2,  във връзка с ал. 1 от ЗОП на 03.05.2017 г.
В поле V.2) на решението е посочено, че възложителят ще се възползва от нормата на чл. 65, ал. 1 от ППЗОП - няма да изпраща покани за участие, тъй като ще сключва договори със следните лица: „Просвета-София” АД, „Булвест - 2000” ООД, „Издателска къща Анубис” ООД, „Пиърсън Едюкейшън - Лонгман”, представлявано от „С.А.Н. - Про” ООД, „Архимед 2” ЕООД и „Бит и техника” ООД.
В подкрепа на изложените мотиви в АОП са представени копия от следните документи:
- Протокол от 07.03.2017 г. за избор на учебници от учителите за съответния клас. В протокола са отразени изборът на учебници за I и V клас и взетото решение за поръчка на допълнителни бройки учебници за III, IV и VII клас. Решението за допълнителни бройки е мотивирано с § 2 от ПЗР на Постановление № 79 на МС от 13.04.2016 г., съгласно който учебниците предоставени за безвъзмездно ползване по реда на отменената Наредба № 5 за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала (ДВ, бр. 46 от 2003 г.), продължават да се ползват до предоставяне за безвъзмездно ползване на нови учебници, одобрени при условията и реда на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), като е удължен срокът на ползване на учебниците за III клас и за VII клас - до учебната 2017/2018 г., вкл. и за IV клас - до учебната 2018/2019 г. вкл. В протокола е отбелязано, че изборът на учебници следва да бъде одобрен от обществения съвет към училището;
- Подписи на учители от начален етап на образование на СУ Черноризец Храбър”;
- Протокол № 4 от 13.03.2017 г. от обществения съвет при СУ „Черноризец Храбър” за утвърждаване избора на учебниците в изпълнение чл. 164 от ЗПУО. Според представения протокол общественият съвет при СУ „Черноризец Храбър” е съгласувал избора на учебниците и учебните комплекти, които се предоставят за безвъзмездно ползване на учениците за I и V клас за учебната 2017/2018 г. Видно от съдържанието му, за I клас  избраните учебници са на издателство „Просвета”, а за V клас на издателства „Просвета”, „Булвест”, „Архимед” и „Лонгман”;
- Списък на учебниците и учебните комплекти, които ще се ползват в системата на училищното образование за учебната 2017/2018 г., утвърден със Заповед № РД09-982/24.01.2017 г. на министъра на образованието и науката;
- Списък на учебниците и учебните комплекти за I клас и на учебниците за V клас, които ще се ползват в системата на училищното образование за учебната 2017/2018 г., утвърден със Заповед № РД09-1701/21.02.2017 г. на министъра на образованието и науката, която допълва Заповед № РД09-982/24.01.2017 г.
От извършена справка в електронната страница на Министерството на образованието и науката (МОН) се установи следното:
- със Заповед № РД09-982/24.01.2017 г. на министъра на образованието и науката е утвърден списък на учебниците и учебните комплекти, които ще се използват в системата на училищното образование за учебната 2017/2018 г. Списъкът обхваща III, IV, V, VII, IX, X, XI и XII клас;
- със Заповед № РД09-1701/21.02.2017 г. на министъра на образованието и науката, която допълва Заповед № РД09-982/24.01.2017 г., е утвърден списък на учебниците и учебните комплекти за I клас и на учебниците за V клас, които ще се използват в системата на училищното образование за учебната 2017/2018 г.;
- на страницата на МОН е посочено, че учебниците и учебните комплекти за II клас и учебниците за VI и VIII клас ще бъдат допълнително включени в списъка след приключване на процедурата. Съгласно § 4, т. 1 от ПЗР на Наредба № 6 от 30.11.2015 г. за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала (Наредба № 6), учебниците и учебните помагала, одобрени при условията и по реда на Наредба № 5 от 2003 г. за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала (ДВ, бр. 46 от 2003 г.) /отм./ продължават да се използват в системата на предучилищното и училищното образование до одобряване на нови познавателни книжки, учебници или учебни комплекти по съответното образователно направление, учебен предмет или модул при условията и по реда на тази наредба.
При преглед на утвърдения от министъра на образованието и науката списък на учебниците и учебните комплекти за учебната 2017/2018 се установи, че поканените от училището лица фигурират като издатели на одобрените учебни помагала.
Следва да се отбележи, че в поле IV.3) от решението е посочено, че обществената поръчка включва доставка на учебни помагала и за децата от подготвителните групи, а в мотивите не се коментират учебните пособия, по които ще се преподава в подготвителните групи.
 
Изводи:
С разглежданото договаряне без предварително обявление се възлага доставката на учебници и учебни помагала за безвъзмездно ползване от учениците от подготвителните групи и от І до VІІ клас на СУ „Черноризец Храбър” гр. Пловдив за учебната 2017/2018 г. Прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП се допуска в случаите, когато възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост. Видно от изложената фактическа обстановка, настоящата обществена поръчка касае доставка на учебници и учебни помагала, които са обект на авторско право по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 3 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). В съответствие с чл. 18, ал. 1 от ЗАПСП, авторът е носител на изключителното право за използване създаденото от него произведение и за разрешаване използването му от други лица. Визираните права обикновено са отстъпвани от автора на издателя чрез договор, удостоверяващ правото на възпроизвеждане и разпространение. Наличието на уредени взаимоотношения между автора и издателя е предпоставка за участие в процедура на оценяване и одобряване на познавателни книжки, на учебници или на учебни комплекти. Одобрените в процедурата учебни помагала могат да се използват в предучилищна и училищна подготовка и се включват в списък, утвърден от министъра на образованието и науката. Съгласно чл. 162, ал. 1 от ЗЗПУО такъв списък се утвърждава всяка учебна година, като той съдържа наименованието на познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти, авторския колектив, издателя и годината на валидното издание. Изложеното е основание да се счита, че доставката на учебници и учебни помагала принципно може да се реализира по реда на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в” от ЗОП.
Законосъобразното прилагане на избраното правно основание е свързано с условието да не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката (вж. чл. 79, ал. 2 от ЗОП). Според чл. 164 от ЗПУО в системата на предучилищното и училищното образование се осигуряват за безвъзмездно ползване познавателни книжки, учебници и учебни комплекти. В закона е предвидено учебниците и учебните комплекти, които се предоставят за безвъзмездно ползване на учениците, да се избират от учителите, които преподават по учебния предмет в съответния етап от степента на образование в дадено училище, след съгласуване с обществения съвет, а познавателните книжки и учебните помагала, които се използват в предучилищното образование, да се избират от учителите, които преподават в съответната група в детската градина или в училището, в съответствие с прилаганата програмна система. В случая с представения от възложителя протокол от 07.03.2017 г. учителите за съответния клас са избрали учебници за I и V клас и са взели решение за поръчка на допълнителни бройки учебници за III, IV и VII клас. Съгласно представения протокол № 4 от 13.03.2017 г. общественият съвет е утвърдил учебници, но само за I и V клас. В тази връзка остава неизяснено дали общественият съвет при СУ „Черноризец Храбър” е утвърдил и изброените в протокола на учителите учебници,  за останалите класове- III, IV и VII. В допълнение, констатирано е разминаване между избора на учителите и утвърдените от обществения съвет учебници за V клас. С протокола от 13.03.2017 г. са одобрени учебници на издателства „Просвета“, „Булвест“ и „Архимед“, докато учителите са избрали учебници на „Просвета“ и ИК „Анубис“ ООД. Като се вземе предвид, че в протокола от 13.03.2017 г. изрично е отразено, че общественият съвет одобрява избора на учителите за учебни комплекти за V клас, може да се предположи, че при изписването на протокола от събранието на обществения съвет е допусната неточност при упоменаването на избраните издателства.
Всички учебници, включени в протокола за избора им от учителите, които преподават в съответните класове на СУ „Черноризец Храбър” попадат в утвърдените списъци на учебниците и учебните комплекти, които ще се използват в системата на училищното образование за учебната 2017/2018 г.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в случая може да се приеме за законосъобразно, при условие, че възложителят разполага с относимите доказателства за избор на учебници и учебни помагала за учебната 2017/2018 г. за III, IV и VII клас, направен от учителите и съгласуван с обществения съвет в училището.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).