ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, гр. Козлодуй
Вид: Секторен
Партиден номер в РОП: 353
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на резервни части за запорна арматура производство на фирма ARAKO s.spol., Чехия: клапан /золотник/, шпилки, уплътнения, лагери, гайки, прокладки и др.
Прогнозна стойност: 1053890 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00353-2017-0047
Вид на процедурата: Договаряне без предварителна покана за участие
Решение за откриване на процедурата: № ЗОП-Р-60 от 20.04.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
1. Необходими са допълнителни доставки на стоки от същия доставчик, предназначени за частична замяна или допълване на наличните доставки и съоръжения;
2. Смяната на доставчика ще доведе до несъвместимост или до съществени технически затруднения при експлоатацията и поддържането, поради придобиване на стока с различни технически характеристики.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки (АОП) е изпратено Решение № ЗОП-Р-60 от 20.04.2017 г. на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД за откриване на процедура на договаряне без предварителна покана за участие на основание чл. 138, ал. 1 във връзка с чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП.
Прогнозната стойност на поръчката е в размер на 1 053 890 лв. без ДДС.
Видно от поле V.2) на решението за откриване на процедурата, покана за участие ще бъде изпратена до фирма ARAKO s.spol Чехия или оторизиран представител.
В подкрепа на изложените мотиви в АОП са представени копия на следните документи:
- информация за съвременната история на компанията ARAKO s.spol.s.r.o. от интернет-страницата на фирмата, в превод на български език. В текста се твърди, че до 1992 г. фирмата е била част от концерна SIGMA, а след приватизацията на концерна е възникнала като частна компания;
- 6 бр. Паспорти на арматура, в превод на български език, за изделието – силфонен клапан, производство на фирма SIGMA, от 1986 г., по договор № 2869800;
- други технически характеристики и чертежи.
Направена проверка в Регистъра на обществените поръчки (РОП) установи следното:
- през 2013 г. възложителят „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е провел процедура на договаряне без обявление на основание чл. 103, ал. 2 т. 5 от ЗОП (отм.) с предмет: „Доставка на резервни части за арматури и редуктори на фирма “ARAKO”, открита с Решение ЗОП-Р-53 от 19.02.2013 г. За неин изпълнител е избран “СЕ Специална енерготехника” ООД, гр. София (оторизиран представител на производителя “ARAKO”, Чехия), с когото е сключен договор № 132000019/22.03.2013 г., на стойност 30 400 лв. без ДДС. Изпълнението е приключило на 26.06.2013 г. Информация за процедурата се съдържа в Регистъра под уникален номер № 00353-2013-0039;
- през 2015 г., с Решение ЗОП-Р-39 от 03.02.2015 г. възложителят стартира процедура на договаряне без обявление по чл. 103, ал. 2, т. 5 от ЗОП (отм.) с предмет „Доставка на резервни части за вентили и редуктори от фирма ARAKO SPOL S.R.O.” Изпълнението е възложено на „СЕ Специална Енерготехника“ ООД, гр. София (оторизиран представител на производителя ARAKO SPOL S.R.O), по силата на договор № 152000015 от 05.03.2015 г., на стойност 80 000 лв. без ДДС, и е приключило на 25.05.2015 г. Информация за процедурата е вписана в Регистъра под уникален номер № 00353-2015-0033.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварителна покана за участие се цели осигуряване на резервни части за запорна арматура (клапан /золотник/, шпилки, уплътнения, лагери, гайки, прокладки и др.). В мотивите на възложителя се твърди, че наличните детайли са с изчерпан ремонтен ресурс и не позволяват повече възстановителни дейности. Уточнява се, че с изпълнението на възлагания договор ще се осигури текуща поддръжка на оборудването и минимален резерв. Подчертава се, че доставката трябва да бъде извършена от ARAKO s.spol, Чехия.
Прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП изисква да е налице изпълнен предходен договор за доставка на стоки. Според мотивите на възложителя, резервните части, които се подменят в случая, са произведени през 1985-1986 г. от фирма Sigma, Чехия, и са доставени в АЕЦ „Козлодуй“ по договор № 2869800. Копие на цитирания договор не се предоставя. Като доказателство са приложени паспорти на арматури за изделието – силфонен клапан, в които е посочен същият номер на договор, а като завод-производител е записан СИГМА.к.п., Долни Бенешов. Отбелязано е, че изделията са произведени през 1986 г. Въз основа на посоченото може да се приеме, че Sigma, Чехия е производител и доставчик на оборудването (арматурите), въведено в експлоатация в АЕЦ „Козлодуй“.
Наред с горното, задължително изискване е смяната на доставчика да води до придобиване на стоки с различни технически характеристики, т.е. да е свързана с несъвместимост или съществени технически затруднения при експлоатацията и поддържането на придобитите стоки. В мотивите се излагат доводи, че доставката от друг производител на възлаганите резервни части ще доведе до получаването на стоки с различни технически характеристики от наличното оборудване. Това се мотивира с аргумента, че производителят на оборудването е собственик на техническите изисквания за производството на възлаганите стоки и притежава всички необходими лицензионни и квалификационни документи. В допълнение, в мотивите се пояснява, че резервните части са предназначени за редуктори и силфонни клапани и подчертава ключовото място на детайлите в схемата на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и изключителната важност да се поддържат на необходимото ниво на надеждност. Посоченото дава основание за заключение, че с доставката на резервни части за запорна арматура от същия доставчик ще се избегне рискът от несъвместимост с основното оборудване. Според изложеното в мотивите, през 1992 г. фирмата Sigma, Чехия е ликвидирана и сега тези резервни части се произвеждат от фирма ARAKO s.spol, Чехия. В подкрепа на твърдението, в превод на български език, е приложена снимка на интернет страницата на фирма ARAKO s.spol, Чехия, където се твърди, че през 80-те години на ХХ век, когато са произведени възлаганите изделия, тя е била част от концерна Sigma и е възникнала като частна компания след приватизацията през 1992 г. В РОП се съдържа информация за проведени през 2013 г. и 2015 г. процедури на договaряне без обявление за допълнителни доставки на резервни части за арматури, вентили и редуктори на фирма ARAKO s.spol.s.r.o. и че поръчките са възложени на „СЕ Специална Енерготехника“ ООД, гр. София, в качеството на оторизиран представител за България на ARAKO s.spol.s.r.o. Но от мотивите за провеждането им не може да се направи извод, че се касае за същите части. Документи, които да удостоверяват, че ARAKO s.spol, Чехия, като част от концерна Sigma, е произвела възлаганите части, не са предоставени. В преписката не се съдържат и такива, от които да може да се изведе заключение, че след приватизацията през 1992 г., тя е продължила производството на частите, въведени в експлоатация в АЕЦ „Козлодуй“. По изложените причини не може да се приеме за безспорно, че през 1986 г. ARAKO s.spol, Чехия е произвела арматурите, доставени в АЕЦ „Козлодуй“ по договор 2869800.
Предвид изложеното, в случая прилагането на избраното основание може да е законосъобразно, ако възложителят може да докаже, че са изпълнени всички изисквания на чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание не е безспорно доказано

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).