ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, гр. Козлодуй
Вид: Секторен
Партиден номер в РОП: 353
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: Доставка на резервни части за редуктори от обвязката на БЗОК производство на фирма "SIPOS" Германия: -вал; -вилка; -ръкохватка; -зегер и др.
Прогнозна стойност: 1400000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00353-2017-0007
Вид на процедурата: Договаряне без предварителна покана за участие
Решение за откриване на процедурата: № ЗОП-Р-13 от 17.01.2017 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
1. Необходими са допълнителни доставки на стоки от същия доставчик, предназначени за частична замяна или допълване на наличните доставки и съоръжения;
2. Смяната на доставчика ще доведе до несъвместимост или до съществени технически затруднения при експлоатацията и поддържането, поради придобиване на стока с различни технически характеристики.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение ЗОП-Р-13 от  17.01.2017 г. на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД за откриване на процедура на договаряне без предварителна покана за участие на основание чл. 138, ал. 1 ЗОП във връзка с чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП.
Прогнозна стойност на поръчката е в размер на 1 400 000 лв. без ДДС.
Видно от поле V.2) на решението за откриване на процедурата, покана за участие ще бъде изпратена до SIPOS Aktorik, Германия или оторизиран представител.
В подкрепа на изложените мотиви в АОП са представени копия от следните документи:
- стр. 1 от Договор № 122000046 от 13.09.2012 г., сключен между АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и „SIPOS Aktorik“ Германия на основание проведена процедура по ЗОП с предмет „Доставка на резервни части за редуктори на фирма „SIPOS“ Германия“. Договорът е на стойност 44 606 евро без ДДС и срок на доставката – 14 седмици;
- други документи, свързани с придобиване на резервни части за редуктори – описание на дейността на фирма „SIPOS Aktorik“ Германия, описание на разпределителен клапан (клапан за управление), чертеж, протоколи от изпитване на SIEMENS от 1984 г. и др.
Направена проверка в Регистъра на обществените поръчки (РОП) установи, че през 2012 г. възложителят АЕЦ „Козлодуй“ е провел процедура на договаряне с покана на основание чл. 53, ал. 1 т. 8 от НВМОП (отм.) с предмет: „Доставка на резервни части за редуктори на фирма „SIPOS“ Германия”, открита с Решение № ЗОП-Р-54 от 22.02.2012 г. Информация за процедурата се съдържа в Регистъра под уникален номер № 00353-2012-0060. Видно от публикуваната информация за сключен договор за малка обществена поръчка, с избрания изпълнител „SIPOS Aktorik“ Германия е сключен договор № 122000046 г., на стойност 44 606 евро без ДДС.
Проверката установи също, че през 2015 г. възложителят е провел процедура на договаряне без обявление по чл. 103, ал. 2, т. 5 от ЗОП със същия предмет „Доставка на резервни части за редуктори на фирма „SIPOS Aktorik“, Germany”. Според информацията за сключен договор, поръчката е възложена на „Прострийм груп“ ЕООД по силата на договор № 152000065, на стойност 155 616.31 лева без ДДС. Информация за процедурата е вписана в Регистъра под уникален номер № 00353-2015-0100. В рeгистъра е публикувана информация за изпълнението на договора.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварителна покана за участие се възлага доставката на резервни части (вал, вилка, ръкохватка, зегер и др.) за редуктори от обвязката на Бързо затварящите отсечни клапани /БЗОК/, производство на фирма "SIPOS" Германия. Като аргумент за прилагане на основанието по чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП за възлагане на поръчката се посочва, че доставката трябва да бъде извършена от производителя на оборудването, който е собственик на техническите изисквания за тяхното производство и притежава всички необходими лицензионни и квалификационни документи.
Прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП изисква да е налице предходен договор за доставка на стоки, сключен между възложителя и поканеното в договарянето лице, като е необходимо още неговият предмет да е изпълнен, както и да е установена нужда от допълнителни доставки, с които да се направи частична замяна или допълване на доставените количества. В случая се доставят резервни части за редуктори на фирма „SIPOS“ Германия, като не са изложени мотиви, относно обстоятелствата налагащи допълнителната доставка на резервни части и съответно необходимостта от провеждане на процедурата. Договорът за доставка № 122000046/13.09.2012 г. с „SIPOS Aktorik“ Германия, на който се позовава възложителят, е сключен сред проведена процедура по НВМОП с предмет: „Доставка на резервни части за редуктори на фирма „SIPOS“ Германия”. Видно от чл. 3 от приложения договор, максималният срок на доставка на стоките е 14 седмици. В РОП не е публикувана информация за изпълнението на договора, поради което от наличната информация не може да се установи категорично, че предметът е изпълнен.
Наред с горното, задължително изискване е смяната на доставчика да води до придобиване на стоки с различни технически характеристики, т.е. да е свързана с несъвместимост или съществени технически затруднения при експлоатацията и поддържането на придобитите стоки. Според мотивите, БЗОК на 5 и 6 блок са доставени по заказ наряд № 2859700 от 19.06.1985 г., като единствено „SIPOS Aktorik“ Германия може да произвежда пилотните вентили в комплектацията, които са производство на фирмата SIEMENS. Твърди се, че пилотните вентили, включени в комплектацията на съоръженията, са проектирани специално за БЗОК, като по данни на фирмата производител част от детайлите се различават от стандартните изпълнения. Излагат се доводи, че при детайли с нестандартно изпълнение, използването на резервни части на друг производител, с различни технически характеристики от наличното оборудване, може да доведе до несъвместимост с основното оборудване. Именно това обуславя и необходимостта от доставка на резервни части от производителя на оборудването. В мотивите се твърди, през 1999 г. подразделението „Електроприводи“ е аутсорствано от SIEMENS заедно с всичките си служители, ноу-хау, документация и производствени съоръжения и в настоящия момент фирма „SIPOS Aktorik“ Германия притежава техническите изисквания за производството на необходимите части. От предоставените към преписката документи, с които следва да се докажат описаните в мотивите обстоятелства, не може да се установи по категоричен начин, че в настоящия момент фирмата-производител е единствен възможен доставчик на резервните части, предмет на доставка, и същите нямат аналог. В допълнение, изпълнител на възлаганата с чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП доставка следва да бъде изпълнителят по предходен договор за поръчка. Според поле V.2) на решението за откриване, за участие в процедурата се кани „SIPOS Aktorik“ Германия или оторизиран представител. В случая не става ясно на кое лице се възлага поръчката. Освен това, справката в РОП установи, че през 2015 г. възложителят е провел процедура с аналогичен на разглежданото договаряне предмет и поръчката е била възложена на „Прострийм груп“ ЕООД в качеството му на оторизиран представител. По тази причина, от наличната информация е трудно да се направи преценка доколко резервните части за редуктори на „SIPOS“ Германия, предмет на доставка в разглеждания случай, могат да бъдат доставени единствено от „SIPOS Aktorik“ Германия. Основанието по чл. 79, ал. 1, т. 6 от ЗОП е неприложимо по отношение на стоки, които могат да бъдат доставени от множество потенциални изпълнители в условията на конкуренция.
Предвид изложеното, считаме, че изборът на процедура в конкретния случай не може да се приеме за безспорно доказан.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание не е безспорно доказано

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).