ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Държавно предприятие "Фонд затворно дело" /ДП "ФЗД"/
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 537
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП при ДПФЗД“, по обособени позиции, както следва: -Обособена позиция № 1 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Белене при ДПФЗД; -Обособена позиция № 2 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Бобов дол при ДПФЗД; -Обособена позиция № 3 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Бургас при ДПФЗД; -Обособена позиция № 4 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Варна при ДПФЗД; -Обособена позиция № 5 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Враца при ДПФЗД; -Обособена позиция № 6 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Ловеч при ДПФЗД; -Обособена позиция № 7 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Пазарджик при ДПФЗД; -Обособена позиция № 8 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Плевен при ДПФЗД; -Обособена позиция № 9 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Пловдив при ДПФЗД; -Обособена позиция № 10 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Сливен при ДПФЗД; -Обособена позиция № 11 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Смолян при ДПФЗД; -Обособена позиция № 12 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП Стара Загора при ДПФЗД; -Обособена позиция № 13 „Доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП София при ДПФЗД
Прогнозна стойност: 3667942 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00537-2016-0045
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № З-1-708 от 31.10.2016 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
- да е възникнала необходимост от неотложно възлагане на поръчката;
- нуждата от изпълнението да е породена от настъпване на изключителни обстоятелства по смисъла на § 2, т. 17 от ДР на ЗОП (предизвикани от непредвидими за възложителя събития, като природно бедствие, авария или катастрофа, както и други, които увреждат, непросредствено застрашават или могат да доведат до последващо възникване на опасност за живота или здравето на хората, за околната среда, за обществения ред, за националната сигурност, за отбраната на страната или могат съществено да затруднят или да нарушат нормалното изпълнение на нормативноустановени дейности на възложителя);
- за преодоляване на последиците да не могат да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за провеждане на открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне по ЗОП;
- обстоятелствата, с които се обосновава наличието на неотложност, да не се дължат на възложителя.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е постъпило Решение № З-1-708 от 31.10.2016 г. на изпълнителния директор на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“, в което са изложени мотиви за прилагане на процедура на договаряне без обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП. 
В поле V.2) на решението се посочва, че лицата, до които се изпраща покана за участие в процедура на договаряне без обявление по реда на ЗОП са „Брадърс Комерс” ООД, „ВНД Трейд” АД, „Варна Оборот” ЕООД, „Сеню” ООД, „Литекс Комерс” АД, „Панда ИП” ЕООД, „Метро Кеш енд Кери“ ЕООД, „Туида Груп” ООД, „Капина – 71” ООД, „Даракчиев” ООД, „Салдо” ЕООД, „Финес” ООД, „Стед – 88” ООС, „Екватор” ЕООД и „Памела Комерс” ЕООД.
В подкрепа на мотивите са приложени копия на следните документи:
- Доклад от извършена проверка по изпълнението на договор № 1-1426-38/14.09.2016 г., за доставка на хранителни продукти и напитки в търговските обекти на ТП София, ТП Бобов дол и ТП Враца към ДП „Фонд затворно дело”. В него са описани редица нарушения извършени от доставчика - „Фууд Деливъри Експрес” ЕООД;
- Писмо № 1-1426-80/31.10.2016 г. от ДП „Фонд затворно дело” до „Фууд Деливъри Експрес” ЕООД. Видно от него възложителят уведомява изпълнителя по договора, че е на лице неизпълнение на същия и поради това, писмото следва да се приеме за 10 дневно предизвестие за прекратяване на договорните отношения.
 
Изводи:
С разглежданото възлагане се цели доставка на хранителни стоки и напитки за нуждите на ТП при ДП „Фонд затворно дело”, по обособени позиции. На 14.11.2016 г., в РОП е публикувано обявление за възложена поръчка, от което е видно, че обособени позиции № 3, № 5, № 7, № 8 и № 10 от предмета са прекратени. Във връзка с това и на основание чл. 135, ал. 2 от ППЗОП, те не се разглеждат в настоящото становище.
Необходимостта от прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 4 ЗОП възложителят мотивира с нуждата от бързи и своевременни действия по обезпечаване на доставките, което е част от основните му нормативни задължения. Аргументира се със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), съгласно чл. 37, ал. 1 от който Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ ” (ДП „ФЗД”) осъществява управление на дейностите, свързани с подобряване на условията за изпълнение на наказанията, като извършва и други стопански дейности, които подпомагат, съпътстват или допълват основния му предмет на дейност. Разпоредбата на чл. 38, ал. 1 от ЗИНЗС регламентира, че средствата на държавното предприятие се формират от приходи от стопанската дейност и от други дейности, осъществявани в местата за лишаване от свобода. В посочените разпоредби на ЗИНЗС не е регламентирано задължение за зареждане със стоки на лавки и бюфети в местата за лишаване от свобода. Във връзка с това и доколкото други нормативни актове не са цитирани, от мотивите не става ясно къде е уредено коментираното нормативно задължение на възложителя.
Според мотивите на възложителя, възникналата нужда от провеждане на процедура на договаряне без обявление произтича от необходимостта от прекратяване на договорните отношения с изпълнителя на Договор № 1-1426-38/14.09.2016 г. – „Фууд Деливъри Експрес” ЕООД. Същият е сключен след проведена процедура на договаряне без обявление, открита с Решение № З-1-538/23.08.2016 г. с предмет „Доставка на хранителни и нехранителни стоки за лавки и бюфети в местата за лишаване от свобода”, по 5 обособени позиции. Като причина за прекратяване на договора се сочат постъпването на писмени сигнали от страна на ГД „Изпълнение на наказанията”, служители обслужващи лавките, както и жалби от лишените от свобода и техните близки. От страна на възложителя са предприети  действия за отстраняване на допуснатите нарушения, а именно проведени са разговори с фирмата доставчик, които не са довели до желания резултат и постъпването на жалби е продължило. В резултат на тези сигнали, по разпореждане на зам. министъра на правосъдието със Заповед № З-1-649/10.10.2016 г. е назначена комисия, която да извърши проверка за изпълнението на договорните задължения в търговските обекти на ТП София, ТП Бобов дол и ТП Враца към ДПФЗД. Твърди се, че проверката е извършена по места, в следствие на което комисията е изготвила доклад № 1-1426-28/19.10.2016 г. в който са констатирани множество нарушения (закъсняване на доставките, разминаване между заявени и доставени стоки, завишаване на цените) подкрепени със снимков материал, заявки за доставки и стокови разписки. Като резултат от доклада се обуславят изводите за неизпълнение на договора от страна на „Фууд Деливъри Експрес” ЕООД, изразяващо се в неспазване на утвърден график за доставки, частично неизпълнение на заявките в количествен и качествен план както и неспазване на изискванията, съгласно техническата спецификация на възложителя.
При извършена проверка в РОП се установи, че в публикуваното обявление за възложена поръчка мястото на изпълнение на договора за доставка касае 13 ТП на ДП „Фонд затворно дело”. Доколко в доклада са отразени проверки по места в търговските обекти на четири от поделенията на ДП „Фонд затворно дело”, то не може да се стигне до заключението, че е налице цялостно неизпълнение на договора. Предвид факта, че договорът е прекратен след едномесечно действие, би следвало възложителят да разполага с надлежни доказателства, че причината за краткотрайността на договора не е в резултат на негово поведение, а на доставчика, което не би могло да бъде предвидено от възложителя.
Като друг аргумент за прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 4 ЗОП за осигуряване на възлаганите доставки, възложителят изтъква „възпрепятстване на нормалния жизнен стандарт на лишените от свобода, от една страна и реализирането на търговска дейност на предприятието от друга“. Подчертава, че има реална опасност от ескалираща ситуация в местата за лишаване от свобода, което застрашава живота и здравето на служителите от ДП „ФЗД”.
Предвид посоченото е необходима допълнителна информация, за да може да се приеме за безспорно наличието на изключителни обстоятелства по смисъла § 2, т. 17 от ДР на ЗОП, както и че осигуряването на възлаганата дейност следва да е неотложно.
Предвид изложеното прилагането на избраното правно основание не е безспорно доказано.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание не е безспорно доказано

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).