ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - Велико Търново
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Услуги
Предмет: Предоставяне на достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа за нуждите на офиси Враца, Монтана и Плевен при ТД на НАП Велико Търново. Място на изпълнение: Административните сгради на офиси Враца, Монтана и Плевен, находящи се на следните адреси: За офис Враца – гр. Враца, ул. „Васил Кънчов“ №86; ул. „Петропавловска“ №43; За офис Монтана – гр. Монтана, ул. „Любен Каравелов“ №11, пл. „Жеравица“ №2 и ул. „Христо Ботев“ №67; За офис Плевен – гр. Плевен, ул. „Дойран“ №43. Срок на изпълнение на поръчката - 36 месеца, считано от 01.02.2017 година.
Прогнозна стойност: 150000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2016-0117
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 25 от 28.10.2016 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП
Изисквания на ЗОП:
-възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост;
- не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.
 
Представени от възложителя мотиви и доказателства:
В Агенцията по обществени поръчки е изпратено Решение № 25 от 28.10.2016 г. на зам. директора на ТД на НАП Велико Търново /съгл. Заповед № ЗЦУ-436/15.04.2016 г./ за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление по чл. 79, ал. 1, т. 3 ЗОП.
В поле VII.1) „Допълнителна информация” е посочено, че на основание чл. 65, ал. 2 от ППЗОП, възложителят ще сключи договор с „ЧЕЗ Разпределение България” АД, ЕИК 1300277958, след влизане в сила на настоящото решение за откриване на процедура по чл. 18, ал. 1, т. 8 ЗОП.
В същото поле се пояснява, че прогнозната стойност на настоящата поръчка е в размер на 150 000 лв. без ДДС, а общата прогнозна стойност на всички поръчки със сходен предмет, предвидени за възлагане в системата на НАП през настоящата година е в размер на 1 070 000,00 лв. без ДДС, т.е над стойностните прагове по чл. 20, ал. 1, т. 1 от ЗОП, поради което се приема, че възлаганата поръчка подлежи на контрол по чл. 233, ал. 2, т. 1, б. „б” ЗОП.
В подкрепа на изложеното в мотивите (в поле V.), в АОП са представени копия от следните документи:
-разпечатка от интернет страницата на КЕВР; Видно от представената  разпечатка под № 101 от регистъра на издадените от КЕВР лицензии на основание чл. 25, ал.1, т. 1 от ЗЕ, е вписана лицензия № Л-135-07/13.08.2004 г. за дейността „разпределение на електрическа енергия”  с титуляр дружеството„ЧЕЗ Разпределение България” АД.
-решение №Л-135/13.08.2004г. на ДКЕВР; Съгласно т. 1 от решението ДКЕВР издава на „Електроразпределение- Столично“ ЕАД лицензия № Л-135-07/13.08.2004 г. за извършване на дейността „разпределение на електрическа енергия“, на обособена територия, определена в приложение 1 към лицензията за срок от 35 години;
-разпечатка от интернет страницата на „ЧЕЗ Разпределение България” АД; От разпечатката е видно, че на 29.01.2008 г. с решение на Софийския градски съд е осъществена промяна на името на дружеството от „Електроразпределение Столично“ АД на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Според същата предмет на дейност на дружеството е разпределяне на електрическа енергия на територията на областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Видин.
-разпечатки от Търговски регистър по партидата на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Съгласно представената разпечатка с решение от 29.01.2008 г. е вписана промяна на наименованието от „Електроразпределение- Столично” АД на „ЧЕЗ Разпределение България” АД.
Извършена допълнително справка в публичния регистър на издадените лицензии, поддържан от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ, потвърждава, че под № 101 е вписана цитираната по-горе лицензия № Л-135-07/13.08.2004 г. за дейността „разпределение на електрическа енергия” с титуляр дружеството„ЧЕЗ Разпределение България” АД. В регистъра не е включена информация по отношение на териториалния ѝ обхват.
 
Изводи:
С разглежданата процедура на договаряне без предварително обявление се цели възлагане на достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа за нуждите на офиси Враца, Монтана и Плевен при ТД на НАП Велико Търново. От направената справка в РОП е видно, че възложителят е открил процедура за доставка на електроенергия ниско напрежение при свободно договорени цени. Освен това за нуждите на ТД на НАП Велико Търново е възникнала необходимост от сключване на договор за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа при утвърдени от КЕВР цени. Съгласно чл. 30, ал. 1, т. 13 от ЗЕ на регулиране от КЕВР подлежат цените за достъп и/или за пренос през електроразпределителните мрежи. Видно от горецитирания предмет, настоящата поръчка се отнася до предоставяне на „мрежови услуги”, тъй като обхваща дейности по предоставяне на достъп до и пренос през електроразпределителната мрежа на електрическа енергия, в съответствие с дефиницията, въведена в §1, т. 6 от Допълнителните разпоредби към Правилата за търговия с електрическа енергия /ПТЕЕ/, обн. ДВ, бр. 66 от 26.07.2013 г., изм. и доп. ДВ, бр. 90 от 20.11.2015 г. В съответствие с чл. 39, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за енергетиката /ЗЕ/, дейностите по пренос и разпределение на електрическа енергия подлежат на лицензиране от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, като според чл. 43, ал.2, т. 1 от същия закон, на територията на страната се издава само една лицензия за разпределение на електрическа енергия. Визираните правни норми водят до заключение, че дружество, титуляр на лицензия за посочените дейности, е носител на изключителни права за съответната територия. В случая видно от изложените мотиви, представените документи и извършените справки, дружеството, с което ще се сключи договор- „ЧЕЗ Разпределение България” АД, притежава лицензия за дейността „разпределение на електрическа енергия“ за териториите, на които се намират обектите, предмет на настоящата поръчка.
Предвид изложеното, прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в конкретния случай се приема за законосъобразно.
 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).