ОДОБРЯВАМ:  
  Миглена Павлова
изпълнителен директор на АОП
СТАНОВИЩЕ*
за осъществен контрол по чл. 233 от ЗОП
ВЪЗЛОЖИТЕЛ
Наименование: Териториална дирекция на Национална агенция за приходите /ТД на НАП/ - София-град
Вид: Публичен
Партиден номер в РОП: 530
 
ПОРЪЧКА
Обект на поръчката: Доставки
Предмет: 1. Предметът на настоящата обществена поръчка е: „Доставка на топлинна енергия от районна централа за нуждите на ТД на НАП София в две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Доставка на топлинна енергия от районна централа за нуждите на ТД на НАП София, обхващаща административните сгради на територията на гр. София; Обособена позиция № 2: Доставка на топлинна енергия от районна централа за нуждите на офис „Перник“.“ 2. Изпълнението на предмета на поръчката ще се изразява в: - Доставка на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за топлоснабдяваните имоти на Възложителя. - Осигуряване редовно и качествено снабдяване с топлинна енергия обекта на Възложителя и поддържане в техническа изправност топлопреносните мрежи и параметрите на топлоносителя, съгласно хидравличния режим и температурния график на топлопреносната мрежа. - Осигуряване на редовно и качествено топлоснабдяване. - Изпълнителят е длъжен да отстранява повредите в собствените си топлопреносни мрежи и абонатни станции в срок до 48 часа след установяването им. - При извършване на действия от страна на Изпълнителя или Възложителя, съгласно графика за спиране на топлоснабдяването, съответната страна е длъжна най-малко 15 дни предварително да уведоми другата страна за времето и продължителността на прекъсването. 3. Срок за изпълнение на обществената поръчка: 36 (тридесет и шест) месеца, считано от: - за първа обособена позиция – 20.03.2017 г., независимо от датата на сключването им, с оглед осигуряване непрекъсваемост на доставката на топлинната енергия; - за втора обособена позиция – датата на сключване на договора. 4. Място на изпълнение на поръчката: Административните сгради на ТД на НАП София на територията на гр. София и гр. Перник. В срока на изпълнение на поръчката, Възложителя си запазва правото да намали броя на обектите за доставка на топлинна енергия от районните топлоцентрали в случай на отчуждаване на имоти. В случай на придобиване на нови имоти, Възложителя има право да възложи услугата за доставка на топлинна енергия, при условията на настоящето решение и сключен в резултат на проведената процедура за възлагане на обществена поръчка договор.
Прогнозна стойност: 700000 BGN
 
ПРОЦЕДУРА
Уникален номер в РОП: 00530-2016-0061
Вид на процедурата: Договаряне без предварително обявление
Решение за откриване на процедурата: № 15 от 03.08.2016 г. 
 
СТАНОВИЩЕ
Прилагано правно основание: Чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП

Изисквания на ЗОП:  

- Да са налице изключителни права, включително на права на интелектуална собственост (чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ ЗОП); 

 - Да не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция да не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката (чл. 79, ал. 2 ЗОП). 

 

Представени от възложителя мотиви и доказателства: 

В Агенцията по обществени поръчки е представено Решение № 15 от 03.08.2016 г. на директора на ТД на НАП София, упълномощен със Заповед № ЗЦУ-434/15.04.2016 г. на Изпълнителния директор на НАП, за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 3 от ЗОП. 

Видно от поле IV.7) на Решението за откриване, прогнозната стойност на поръчката е 700 000 лв. без ДДС. 

Като мотиви за прилагане на избраното правно основание, в поле V.1) на решението, се посочва, че съгласно чл. 43, ал. 2, т. 3 от Закона за енергетиката (ЗЕ) за една обособена територия на страната се издава само една лицензия за пренос на топлинна енергия. Уточнява се, че за обособена позиция № 1. Доставка на топлинна енергия от районна централа за нуждите на ТД на НАП София, обхващаща административните сгради на територията на гр. София, където за дейността „пренос на топлинна енергия“ е издадена лицензия № Л-033-05/15.11.2000 г. Допълва се, че тя е със срок на действие 20 години, а титуляр е дружеството „Топлофикация – София“ АД (№ 20 в регистъра на издадените лицензии от Комисия за енергийно и водно регулиране КЕВР). 

По отношение на обособена позиция № 2. Доставка на топлинна енергия от районна централа за нуждите на офис „Перник“ в мотивите се посочва, за дейността „пренос на топлинна енергия“ от КЕВР, на основание чл. 39, ал. 1, т. 2 от ЗЕ, е издадена лицензия № Л-056-05/08.01.2001 г., със срок на действие 15 години и титуляр „Топлофикация - Перник“ АД (№ 37 в регистъра на издадените лицензии от КЕВР). Допълва се, че с Решение № И-1-Л-055 от 21.07.2015 г. на КЕВР срокът й е продължен с 10 години, считано от 01.01.2016 г. 

Доказателства в подкрепа на изложеното в мотивите, не са представени. 

След направена справка в публичния регистър на издадените лицензии, поддържан от КЕВР на основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗЕ, се установи, че под № 20 е вписано дружеството „Топлофикация – София“ ЕАД (преобразувано предприятие „Топлофикация – София“ АД), като титуляр на лицензии Л-031-02/15.11.2000 г. за дейността „производство на топлинна енергия“ и Л-033-05/15.11.2000 г. за дейността „пренос на топлинна енергия“ за територията на гр. София. Издадени са за срок от 20 години. 

Под № 37 в същия регистър фигурира и дружеството „Топлофикация - Перник“ АД, което е притежател на лицензии №Л-055-03/ 08.01.2001 г. за дейността „производство на ел. и топлинна енергия“ и №Л-056-05/ 08.01.2001 г. за дейността „пренос на топлинна енергия“ на територията на град Перник със срок на действие 15 години. 

Допълнително направена проверка в Списъка на топлоснабдителните компании потвърждава, че дружествата притежават горецитираните лицензии.  

 

Изводи: 

Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ) дейността по пренос на топлинна енергия подлежи на лицензиране, като според чл. 43, ал. 2, т. 3 от същия закон за една обособена територия се издава само една лицензия. Въз основа на това се налага заключението, че отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката, респ. при възлагането на договор с такъв предмет е обосновано прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП. 

В конкретния случай от изложената фактическа обстановка, може да се приеме, че дружествата „Топлофикация - София“ ЕАД и „Топлофикация - Перник“ АД  притежават изключителното право да осъществяват дейността „пренос на топлинна енергия” за територията, на която се намират обектите на конкретната поръчка. Правото е придобито в резултат на лицензия, издадена от КЕВР на основание ЗЕ. 

Посоченото дава основание за извод, че прилагането на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП в конкретния случай е законосъобразно.

 
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Прилагането на избраното правно основание е законосъобразно

* Забележка: Съгласно чл. 229, ал. 2 от ЗОП с контрола по чл. 233 от ЗОП се оказва методическа помощ за законосъобразност при възлагането на обществени поръчки. Когато законосъобразното прилагане на избраното правно основание не е безспорно доказано при контрола и процедурата завърши със сключване на договор, АОП уведомява органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП (чл. 135, ал. 3 от ППЗОП).